Connect with us

Hi, what are you looking for?

ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Το πλούσιο πρόγραμμα της κινηματογραφικής σεζόν 2023-2024 στις αίθουσες του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης

Tο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης γιόρτασε την έναρξη της νέας κινηματογραφικής σεζόν. Ήδη από αύριο, τρεις ταινίες θα προβάλλονται στις δύο αίθουσες του Κινηματογράφου Ολύμπιον και με αφορμή αυτό το γεγονός, παρουσιάστηκε στους δημοσιογράφους η ετήσια δραστηριότητα του Φεστιβάλ.

Με σημαία του τις δύο μεγάλες διεθνείς διοργανώσεις για τις οποίες είναι διάσημο, το Φεστιβάλ Κινηματογράφου κάθε Νοέμβριο και το Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ κάθε Μάρτιο, ο συγκεκριμένος πολιτιστικός οργανισμός επιβεβαιώνει την ευρύτερη παρουσία στην πόλη, καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους.

«Εάν ένας οργανισμός (κινηματογραφικός, μουσικός ή θεατρικός) δεν έχει μια συνεχή παρεμβατική παρουσία μέσα στην πόλη που το φιλοξενεί, δεν μπορεί να συνεχίσει να υπάρχει», δήλωσε ο καλλιτεχνικός διευθυντής του Φεστιβάλ Ορέστης Ανδρεαδάκης.

Το ανανεωμένο και πλουραλιστικό πρόγραμμα της κινηματογραφικής σεζόν 2023-2024 περιλαμβάνει σπουδαίες ταινίες πρώτης προβολής, που απέσπασαν βραβεύσεις και τιμητικές διακρίσεις στα σημαντικότερα διεθνή φεστιβάλ, ταινίες-ορόσημα του παγκόσμιου σινεμά. Ακόμα, προστίθενται νέες ενότητες προβολών, συναρπαστικά και ευρηματικά αφιερώματα από την Ταινιοθήκη Θεσσαλονίκης σε αγαπημένους δημιουργούς και δημοφιλή κινηματογραφικά ρεύματα, ένα πλούσιο πρόγραμμα με εκπαιδευτικές δράσεις και ταινίες για παιδιά και όλη την οικογένεια, καθώς και pop-up προβολές σε ειδικά επιλεγμένες ημερομηνίες.

Fundamentals of Cinema – Season 2

Μετά την πετυχημένη πορεία της νέας ενότητας Fundamentals of Cinema πέρυσι, με τα αλλεπάλληλα sold out στις αντίστοιχες προβολές, φέτος επιστρέφουν ακόμη πιο δυναμικά με εννέα αριστουργήματα του σινεμά, που άφησαν το δικό τους στίγμα στην ιστορία της έβδομης τέχνης.

«Είναι ένας διαφορετικός τρόπος να προσεγγίσουμε μία γνωστή, κλασσική, σημαντική ταινία της ιστορίας του κινηματογράφου. Κάποιος ειδικός, θεωρητικός ή καλλιτέχνης μιλάει για την ταινία στην αρχή και μετά το τέλος της προβολής της γίνεται μία διαδραστική συζήτηση με το κοινό, όπου του αποκαλύπτει τα μυστικά αυτής της ταινίας, τον βοηθά να ξεκλειδώσει τον κόσμο της και να βρει άλλους τρόπους να προσεγγίζει τη μαγεία της μεγάλης οθόνης», εξήγησε ο κ. Ανδρεαδάκης

Το πρώτο ραντεβού για τη φετινή χρονιά έρχεται την Τετάρτη 18 Οκτωβρίου, με μία από τις απολαυστικές ταινίες του αμερικανικού ανεξάρτητου σινεμά, η οποία έχει επηρεάσει αμέτρητους σκηνοθέτες, το Πέρα από τον παράδεισο του Τζιμ Τζάρμους.

Fundamentals Midnight

Έξι εμβληματικές ταινίες από τα είδη του horror και του cult, εντάσσονται στο πλαίσιο της ειδικής ενότητας μεταμεσονύκτιων προβολών, οι οποίες καλούν τους θεατές να εξερευνήσουν τα πιο περιπετειώδη μονοπάτια του σινεμά, μέσα από δημιουργίες που εκπέμπουν μια σκοτεινή και απαγορευμένη γοητεία.

Το Fundamentals Midnight ανοίγει αυλαία Παρασκευή και …13 (Οκτωβρίου) με την ταινία Ο Εξορκιστής του Γουίλιαμ Φρίντκιν, ακριβώς μισό αιώνα μετά την κυκλοφορία του.

Σημαντικά αφιερώματα από την Ταινιοθήκη

Τρία πρωτότυπα αφιερώματα έχει επιμεληθεί για φέτος η Ταινιοθήκη Θεσσαλονίκης, τα οποία απευθύνονται σε ένα ευρύ κοινό, εξερευνώντας ένα πλούσιο φάσμα από κινηματογραφικά είδη και ρεύματα. Τον …χορό θα ανοίξει η πλήρης ρετροσπεκτίβα στο έργο του αγαπημένου στο ελληνικό κοινό Σταύρου Τσιώλη. Αμέσως μετά, τη σκυτάλη θα πάρει το αφιέρωμα στις αλησμόνητες συνεργασίες ανάμεσα στον Βέρνερ Χέρτζογκ και τον Κλάους Κίνσκι, οι οποίοι συνέθεσαν ένα από τα πιο θυελλώδη και εκρηκτικά ντουέτα στην ιστορία του σινεμά, που άφησε πίσω του διαχρονικά αριστουργήματα και αναρίθμητες εξωφρενικές ιστορίες. Η αυλαία για τις φετινές δράσεις της Ταινιοθήκης Θεσσαλονίκης θα πέσει με το αφιέρωμα στις κορεατικές crime movies, που φέρνει κοντά μία από τις από τις πιο επιδραστικές και ακμάζουσες κινηματογραφικές αγορές-βιομηχανίες του σήμερα και το -ίσως- πιο δημοφιλές είδος της εποχής μας.

«Είναι πάρα πολύ σημαντική η συμβολή του φεστιβάλ στην εξοικείωση -ειδικά του νεανικού κοινού, με μεγάλους δημιουργούς και σημαντικές στιγμές στην ιστορία του κινηματογράφου», τόνισε η Πρόεδρος του ΔΣ του Φεστιβάλ Ελευθερία Θανούλη, η οποία, όπως αποκάλυψε, ως φοιτήτρια έμαθε κινηματογράφο μέσα από τα μεγάλα αφιερώματα που έκανε το Φεστιβάλ. «Επειδή μου αρέσει να συνδυάζω τη θέση μου στο διοικητικό συμβούλιο με τη βασική μου απασχόληση που είναι η διδασκαλία και η έρευνα στο πανεπιστήμιο, τώρα παροτρύνω από τη θέση της καθηγήτριας τους φοιτητές να έρθουν εδώ για να μάθουν σινεμά», είπε χαρακτηριστικά.

Προβολές και δράσεις για μικρούς σινεφίλ από το Μουσείο Κινηματογράφου

Συνεχίζονται και φέτος τα εκπαιδευτικά προγράμματα και οι διεθνείς συνεργασίες που διοργανώνει το Μουσείο Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, ο δίαυλος επικοινωνίας ανάμεσα στους μαθητές και στο σινεμά μέσα από τις προβολές της δράσης «Τα σχολεία πάνε σινεμά», ο αγαπημένος κυριακάτικος θεσμός των προβολών του «Kids Love Cinema», o οποίος εμπλουτίζεται φέτος με την υποενότητα «Fundamentals for Kids».

«Οι μουσειοπαιδαγωγοί του μουσείου μας, με τον ίδιο τρόπο που λειτουργεί η βασική ενότητα Fundamentals of Cinema, θα “ξεναγήσουν” τα παιδιά και θα τα βοηθήσουν να “ξεκλειδώσουν” και να μάθουν μερικά από τα μυστικά του κινηματογράφου. Φέτος θα μας μιλήσουν πολύ για τη χρήση του ήχου στον κινηματογράφο», περιέγραψε ο καλλιτεχνικός διευθυντής την πρώτη δράση.

Αύριο η επίσημη έναρξης της κινηματογραφικής σεζόν

Η φανταστική χώρα μου, ένα ντοκιμαντέρ για τις κινητοποιήσεις και διαμαρτυρίες που ξέσπασαν στους δρόμους του Σαντιάγο στη Χιλή το 2019, ανοίγει τη φετινή κινηματογραφική σεζόν αύριο στις 18:30 στην αίθουσα Παύλος Ζάννας.

Δεκαπέντε λεπτά αργότερα στην ισόγεια αίθουσα του κινηματογράφου Ολύμπιον αρχίζει η προβολή της ταινίας Περασμένες ζωές, το ντεμπούτο της κορεάτικης καταγωγής Σελίν Σονγκ, που έκλεψε τις εντυπώσεις στο Φεστιβάλ του Σάντανς και συγκίνησε κοινό και κριτικούς με μία γλυκόπικρη ιστορία για την αγάπη, τη μοίρα και όλα όσα καθορίζουν την προσωπικότητα και την πορεία ενός ανθρώπου.

Τέλος, στις 20:15 στο Παύλος Ζάννας προβάλλονται τα Ξερά χόρτα που περιγράφουν την ιστορία ενός νεαρού δασκάλου που ελπίζει πως θα διοριστεί στην Κωνσταντινούπολη, έπειτα από την υποχρεωτική του θητεία σε ένα μικρό χωριό. Μετά από πολλή αναμονή, χάνει κάθε ελπίδα απόδρασης από αυτή τη μουντή ζωή. Ωστόσο, η συνάδελφός του Νουράι, τον βοηθάει αναθεωρήσει τις αντιλήψεις του.

«Προβάλλουμε επιλεγμένες ταινίες που απευθύνονται σε ένα κοινό που θέλει να σκεφτεί λίγο περισσότερο για τον κινηματογράφο, τη ζωή, την πραγματικότητα, την πολιτική, τον κόσμο, την ιστορία», υπογράμμισε ο κ. Ανδρεαδάκης.

«Είμαι πάρα πολύ χαρούμενη κάθε φορά που ανοίγουν οι κινηματογραφικές αίθουσες. Το σινεμά γεννήθηκε σε μία σκοτεινή αίθουσα και μόνο εκεί μπορούμε να ζήσουμε τη μαγεία», είπε από την πλευρά της η Γενική Διευθύντρια του Φεστιβάλ Ελίζ Ζαλαντό.

Ιδιαίτερη εμπειρία η θέαση στη σκοτεινή αίθουσα

Στην κρίση που περνάει η διαδικασία θέασης στις κινηματογραφικές αίθουσες και στην απομάκρυνση του κοινού από αυτές, αναφέρθηκε η Πρόεδρος του Φεστιβάλ. «Εμείς όμως θέλουμε να κρατήσουμε την αίθουσα ζωντανή, βρίσκοντας καινούργιους τρόπους και λειτουργίες να φέρουμε τον κόσμο μέσα σ’ αυτήν, όπως και τρόπους να εμπλουτίσουμε την κινηματογραφική θέαση με νέες ιδέες, με περισσότερη διάδραση και συνδυάζοντας ενδεχομένως άλλα πράγματα πριν και μετά την ταινία», είπε χαρακτηριστικά η Ελευθερία Θανούλη.

«Καλή η μικρή οθόνη, καλές οι πλατφόρμες, καλή η ευκολία που έχουμε πια να έχουμε πρόσβαση σε χιλιάδες ταινίες από όλη την ιστορία του παγκόσμιου κινηματογράφου, αλλά η εμπειρία της σκοτεινής αίθουσας δεν αντικαθίσταται με τίποτα, διότι είναι μια εμπειρία συλλογική», συμπλήρωσε ο κ. Ανδρεαδάκης.

Πηγή: ertnews.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΕΡΓΑ

Οι πιο γρήγορες πτήσεις διαρκούν από 2 έως 20 λεπτά στον αέρα, με μία από αυτές να πραγματοποιείται πάνω από τα νερά του Αιγαίου....

ΧΙΟΣ

Ο Δήμος Χίου ενημερώνει ότι στα πλαίσια του έργου «Βελτίωση Ασφαλείας Οδών Δήμου Χίου», θα ξεκινήσει εργασίες στις παρακάτω οδούς: Α) Τμήμα της οδού...

ΧΙΟΣ

ΣΑΒΒΑΤΟ – ΚΥΡΙΑΚΗ 27-28/4/2024 SATURDAY – SUNDAY 27-28/4/2024 ΚΑΡΥΕΣ ΧΙΟΣ – KARIES VILLAGE CHIOS  Ημέρα  Δράση  Ώρα  Τοποθεσία Πέμπτη 25/4/2024  Συνέντευξη Τύπου  12:00  Αίθουσα...

ΧΙΟΣ

Ανακοίνωση ΠΕΣ-ΝΑΤ Χίου για την εργατική Πρωτομαγιά Με ιδιαίτερη ικανοποίηση διαβάσαμε την απόφαση της Πανελλήνιας Ναυτικής Ομοσπονδίας (Π.Ν.Ο) και των Ναυτεργατικών Σωματείων για την...

Advertisement