Connect with us

Hi, what are you looking for?

ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Οι τραγουδιστές της Ταϊβάν δεν θα αφήσουν την αυλαία να πέσει στην όπερα Χάκκα

Ντυμένη με μια ρόμπα με φούντες από χάντρες, η τραγουδίστρια της παραδοσιακής όπερας της Ταϊβάν Τζεν Τσι-λι βάζει τις τελευταίες πινελιές στο βαμμένο πρόσωπό της καθώς ετοιμάζεται να ανέβει στη σκηνή.

Η 34χρονη είναι μέλος της όπερας Jing Sheng, ενός από τους λίγους θιάσους στην Ταϊβάν που εξακολουθούν να ανεβάζουν παραδοσιακά δράματα στη γλώσσα Χάκκα – μια διάλεκτο που δεν μιλιέται ευρέως στο νησί λόγω της συρρίκνωσης του εθνοτικού πληθυσμού.

Η παραδοσιακή όπερα Χάκα της Ταϊβάν, που συνήθως παίζεται σε θρησκευτικές γιορτές, χρονολογείται από τα τέλη της δυναστείας Τσινγκ και μεταφέρθηκε στο νησί από μετανάστες από την ηπειρωτική Κίνα.

Ακόμη και καθώς η δημοτικότητά της μειώνεται, η Τζέν, η οποία εκπαιδεύεται σε δραματική σχολή από την ηλικία των 12 ετών, δήλωσε ότι δεν θα εγκαταλείψει την τέχνη που ξεθωριάζει.

«Θα μπορούσα να βρω μια κανονική δουλειά, αλλά θα ήταν χάσιμο όλου του χρόνου και της προσπάθειας που έχω αφιερώσει στη μελέτη και την ερμηνεία της όπερας Χάκκα», δήλωσε στο AFP.

Εκείνη την καυτή νύχτα στη βόρεια κομητεία Ταογιουάν, η Τζεν ερμήνευε τον «Θρύλο του Λευκού Φιδιού», ένα διάσημο κινεζικό λαϊκό παραμύθι για ένα ειδύλλιο μεταξύ ενός άνδρα και ενός πνεύματος φιδιού.

Περίπου 100 άνθρωποι, κυρίως ηλικιωμένοι, κάθισαν σε πλαστικά σκαμνιά για να παρακολουθήσουν την παράσταση σε μια αυτοσχέδια σκηνή έξω από έναν ναό, σε μια αντανάκλαση του αγώνα της όπερας Χάκκα να τραβήξει την προσοχή ενός μειωμένου κοινού.

«Πρόκειται για μια εξειδικευμένη τέχνη παράστασης, καθώς πολλοί άνθρωποι δεν καταλαβαίνουν καν τη γλώσσα», δήλωσε η Τσιάνγκ Γιου-Λινγκ, η οποία ίδρυσε την όπερα Τζινγκ Σενγκ μαζί με τον σύζυγό της πριν από 19 χρόνια.

Υπάρχουν μόνο οκτώ θίασοι Χάκκας στην Ταϊβάν που μπορούν να διατηρήσουν μόνιμο προσωπικό, αν και με οικονομική υποστήριξη από την κυβέρνηση και ιδιώτες χορηγούς, σύμφωνα με τον Τσιάνγκ.

Βασίζεται σε νέο αίμα, όπως η Τζεν, η οποία σπουδάζει για μεταπτυχιακό στην τέχνη της performance, για να βοηθήσει να φέρει περισσότερο και νεότερο κοινό.

«Ο σύζυγός μου και εγώ είμαστε στα 50 μας και έχουμε περιορισμένες ιδέες. Ελπίζουμε να βάλουμε περισσότερους νέους ανθρώπους στο κόλπο για να κάνουμε την όπερα Χάκκα πιο διαφορετική», δήλωσε η Τσιάνγκ στο AFP.

«Οι άνθρωποι είναι νοσταλγικοί»

Η Χάκκα μοιράζεται ομοιότητες με την όπερα του Πεκίνου, την πιο κυρίαρχη μορφή παραδοσιακής κινεζικής όπερας που έχει αναγνωριστεί από την UNESCO ως πολιτιστική κληρονομιά, αλλά η γλώσσα είναι ένας από τους κύριους λόγους για τη φθίνουσα δημοτικότητά της.

Στην Ταϊβάν, όπου τα μανδαρινικά ομιλούνται ευρέως, οι άνθρωποι της Χάκκα αποτελούν λιγότερο από το 20% του πληθυσμού των 23 εκατομμυρίων κατοίκων της, και ακόμη και εκείνοι που ανήκουν στην κοινότητα δεν μιλούν πλέον άπταιστα τη διάλεκτο.

«Η γενιά του πατέρα μου μιλάει ήδη κυρίως μανδαρινικά και εγώ μιλάω πολύ λίγο Χάκκα», δήλωσε ο Λουίς Λο, 30 ετών, ο οποίος συνόδευε τους ηλικιωμένους συγγενείς του στην παράσταση.

«Η όπερα δεν προσελκύει τους νέους ανθρώπους λόγω του γλωσσικού εμποδίου», δήλωσε στο AFP.

Για να προσελκύσει περισσότερους θαυμαστές, ο θίασος του Jing Sheng έχει ενσωματώσει σύγχρονα στοιχεία στις παραδοσιακές παραστάσεις.

Ένα παράδειγμα είναι η ανανέωση ενός κινεζικού λαϊκού δράματος που αφορά μια πριγκίπισσα δράκαινα και τον ανθρώπινο εραστή της, το οποίο τώρα περιλαμβάνει σκηνές χορού του δρόμου, νούμερα φωτιάς και ακροβατικά.

«Κάνουμε το κοινό να γνωρίσει την όπερα Χάκκα μέσα από πιο καινοτόμες παραστάσεις και ελπίζουμε ότι θα θέλουν να παρακολουθήσουν και τις παραδοσιακές παραστάσεις», δήλωσε η Τζεν. Παρά τη μείωση του αριθμού των θεατών τους, ο συνάδελφος ερμηνευτής Σίχ Γιου-τσεν, 31 ετών, δήλωσε ότι αυτή η μορφή τέχνης «σίγουρα δεν θα εξαφανιστεί».

«Μπορεί να υπάρχουν λιγότερες όπερες Χάκκα, αλλά ο κόσμος εξακολουθεί να νοσταλγεί», δήλωσε στο AFP.

«Θα θυμηθούν ξαφνικά το παρελθόν και θα θελήσουν να το παρακολουθήσουν».

Άλλωστε, είπε η Τζεν, ένα εισιτήριο της παράστασης κοστίζει μόλις 200 δολάρια Ταϊβάν (6 ευρώ) με εκπτώσεις για φοιτητές.

«Συχνά λέμε ότι αρκεί το ίδιο ποσό για να αγοράσεις ένα καφέ Starbucks για να στηρίξεις την παραδοσιακή τέχνη, για να την κρατήσεις ζωντανή», είπε.

Πηγή: AFP

Πηγή: ertnews.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΑΥΤΟΚΙΝΗΣΗ

Οι πρωτοπόροι στους τομείς της οδηγικής απόλαυσης χωρίς εκπομπές ρύπων και της προοδευτικής αισθητικής στην πολυτελή μεσαία κατηγορία αποκτούν τώρα ακόμα ευρύτερη απήχηση. Πρεμιέρα...

ΑΥΤΟΚΙΝΗΣΗ

Ολοκληρώθηκε με επιτυχία ο δεύτερος αγώνας του Πανελληνίου Πρωταθλήματος Motocross, στα Τρίκαλα, με 195 συμμετοχές και πλήθος κόσμου – παρότι η βροχή που προηγήθηκε...

ΑΥΤΟΚΙΝΗΣΗ

Η Ford Pro αποκάλυψε μια νέα επιλογή για το E-Transit με μπαταρία Extended Range, ενισχύοντας τις δυνατότητες του δημοφιλέστερου μεγάλου ηλεκτρικού van της Ευρώπης,...

ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Στον Κωνσταντίνο Π. Καβάφη (Αλεξάνδρεια, 1863-1933) θα είναι αφιερωμένη η 14η ποιητική συνάντηση La Forza della Poesia που θα πραγματοποιηθεί 4-12 Μαΐου 2024, στην...

Advertisement