Connect with us

Hi, what are you looking for?

ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Η μάχη μιας οικογένειας για την ανάκτηση έργων τέχνης που τους πήραν οι Ναζί

Το 2010, ένα απροσδόκητο τηλεφώνημα από έναν Αμερικανό δικηγόρο έφερε τα πάνω κάτω στον κόσμο της Κλερ Ζιμπέλ.

Ο δικηγόρος Λόρενς Αϊζενστάιν, η εταιρεία του οποίου εργάζεται για την ανάκτηση έργων τέχνης που λεηλατήθηκαν από τους Ναζί – είπε ότι μιλούσε με έναν Βρετανό ερευνητή, ο οποίος είχε συναντήσει το όνομα Ρενέ Ζιμπέλ σε αρχεία συλλεκτών έργων τέχνης. Ο Ρενέ ήταν ο παππούς της Κλερ, ένας Γάλλος Εβραίος αντιστασιακός που σκοτώθηκε σε γερμανικό στρατόπεδο συγκέντρωσης.

Ο Αϊζενστάιν είπε στην Κλερ ότι ο ίδιος και ο Ίαν Λοκ, ένας ερευνητής που έχει μελετήσει και γράψει για τις μεταπολεμικές επιστροφές, πίστευαν ότι οι Ναζί είχαν κλέψει μια σημαντική συλλογή έργων τέχνης από τον παππού της.

Ενώ οι Ζιμπέλ γνώριζαν ότι ο Ρενέ ήταν διάσημος έμπορος τέχνης πριν από τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, αγνοούσαν την έκταση της συλλογής του. «Δεν μας είπαν ποτέ τίποτα άλλο για τον παππού μου εκτός από το ότι ήταν στη γαλλική αντίσταση. Σίγουρα όχι ότι τον είχαν ληστέψει», δήλωσε η Κλερ στο CNN σε τηλεφωνική συνέντευξη, προσθέτοντας: «Δεν κρύφτηκε κατά τη διάρκεια του πολέμου. Στην οικογένειά μου, θεωρείται ήρωας».

Για την Κλερ, μια 70χρονη σήμερα Εβραία Γαλλίδα που ζει στο Παρίσι, ήταν η αρχή μιας 13χρονης μάχης για τον εντοπισμό των κλεμμένων έργων τέχνης του παππού της, μεταξύ των οποίων πολύτιμοι πίνακες του ζωγράφου του 19ου αιώνα, του καλλιτέχνη Αντρέ Ντερέν, και ενός άλλου του ιμπρεσιονιστή Κλοντ Μονέ.

Χιλιάδες αντικείμενα χάθηκαν ή λεηλατήθηκαν

Εκτός από διάσημος γκαλερίστας της εποχής του, ο Ρενέ Ζιμπέλ είχε πολύ καλές διασυνδέσεις. Στενά συνδεδεμένος με την οικογένεια Βουιτόν (η μητέρα του Κλαρίς Βουιτόν ήταν ανιψιά του Λουί Βουιτόν), ο Ρενέ συναναστρεφόταν με καλλιτέχνες όπως ο Μονέ, ο Ζορζ Μπρακ, ο Ανρί Ματίς και ο Πάμπλο Πικάσο και συνδέθηκε με τον διάσημο συγγραφέα Μαρσέλ Προυστ, ο οποίος έγινε στενός φίλος τους λόγω του κοινού τους πάθους για το έργο του καλλιτέχνη Γιοχάνες Βερμέερ.

Ο Ρενέ έκλεισε τη γκαλερί του στο Παρίσι το 1938, για άγνωστους λόγους. Μετά την είσοδο των Γερμανών στην πόλη στις 14 Ιουνίου 1940, ο Ρενέ, ο οποίος σύμφωνα με τους νόμους της Γαλλίας του Βισύ ήταν «εβραϊκής φυλής», διέφυγε με τη σύζυγό του στις Κάννες και στη συνέχεια στο Μόντε Κάρλο, αφήνοντας την οικονόμο του, Οντίλ Φιρέ, να χειριστεί τις υποθέσεις του στο Παρίσι.

Παρά τους κινδύνους, ο Ρενέ επέλεξε να ενταχθεί στην Αντίσταση. Συνελήφθη δύο φορές – πρώτα από το γαλλικό καθεστώς Βισύ, το οποίο τον απελευθέρωσε, και στη συνέχεια από τη γερμανική Γκεστάπο, η οποία τον πήρε ως πολιτικό κρατούμενο – ο Ρενέ απελάθηκε στο στρατόπεδο συγκέντρωσης Νόιενγκαμ, κοντά στο Αμβούργο. Εκεί πέθανε το 1945.

Κατά τη διάρκεια της συνομιλίας της Κλερ με τον Αϊζενστάιν το 2010, ο δικηγόρος αποκάλυψε ότι το σημαντικό χαρτοφυλάκιο του Ρενέ είχε μοιραστεί και διασκορπιστεί σε όλη την Ευρώπη – πουλήθηκε σε δημοπρασίες, φιλοξενήθηκε σε ιδιωτικές συλλογές και εκτέθηκε ακόμη και σε μουσεία.

«Δεν είχαμε ιδέα», θυμήθηκε η Κλερ, εξηγώντας ότι χρησιμοποιώντας διαδικτυακά οικογενειακά αρχεία – λογιστικά βιβλία, αλληλογραφία και φωτογραφίες – (ο Ρενέ ήταν ένας θαυμαστός ημερολογιογράφος) – η Λοκ είχε συντάξει ένα φύλλο 1.000 γραμμών με τα αντικείμενα που πίστευε ότι λεηλατήθηκαν από την οικογένειά της. Σε ορισμένες περιπτώσεις, είπε η Κλερ, μια γραμμή αντιπροσώπευε όχι μόνο ένα αντικείμενο, αλλά μια κρυψώνα πολλαπλών αντικειμένων, όπως μια σειρά χαρακτικών που περιείχε κομμάτια που χρονολογούνταν από τον Μεσαίωνα έως την Αναγέννηση. «Αυτό σημαίνει ότι δεκάδες χιλιάδες αντικείμενα τέχνης έχουν εξαφανιστεί», δήλωσε η Κλερ.

Βρίσκοντας κλεμμένα έργα τέχνης, δεκαετίες αργότερα

Το τι ακριβώς συνέβη με τα έργα τέχνης του Ρενέ κατά τη διάρκεια του πολέμου παραμένει ασαφές, αλλά οι δικαστικές καταθέσεις αναφέρουν ότι το 1942, το διαμέρισμά του στο Παρίσι κατασχέθηκε και λεηλατήθηκε από τη γερμανική πρεσβεία, όπως και 82 κιβώτια με έργα τέχνης που είχε τοποθετήσει στην αποθήκη. Το 1944, η Γκεστάπο κατάσχεσε περισσότερη από την περιουσία του από ένα χρηματοκιβώτιο τράπεζας στη Νίκαια.

Τα οικογενειακά αρχεία υποστήριξαν επίσης την πεποίθηση των πέντε κληρονόμων του Ζιμπέλ ότι ο παππούς τους αναγκάστηκε να πουλήσει έργα τέχνης για να επιβιώσει μετά την κατάληψη της Γαλλίας από τους Ναζί. Ένα διάταγμα της 26ης Απριλίου 1941 απαγόρευε στους Εβραίους να εργάζονται στον εμπορικό τομέα, και δεδομένου ότι πολλοί από αυτούς ήταν απάτριδες, κρυβόντουσαν και δεν είχαν τραπεζικούς λογαριασμούς, ο Ρενέ δεν θα είχε άλλον τρόπο να στηρίξει οικονομικά την οικογένειά του ή το δίκτυο αντίστασης.

Στην αρχή της αναζήτησής τους, οι Ζιμπέλ έμαθαν από οικογενειακά αρχεία ότι ο Ρενέ αγόρασε έξι πίνακες του Αντρέ Ντερέν σε δημοπρασία το 1921. Με τη βοήθεια του Λοκ και του Αϊζενστάιν, εντόπισαν τρεις από αυτούς τους πίνακες που εκτίθενται σε μουσεία στη Γαλλία.

Εύρεση αποδεικτικών στοιχείων για την αποκατάσταση

Το 2019, οι κληρονόμοι του Ζιμπέλ προσέφυγαν στο δικαστήριο για να ανακτήσουν τους πίνακες του Ντερέν. Όμως η απόδειξη ότι τα έργα τέχνης είχαν κλαπεί από τους Ναζί σχεδόν 80 χρόνια νωρίτερα αποτελούσε πρόκληση.

«Είναι σαν μια αστυνομική ή δημοσιογραφική έρευνα, αλλά δεν μπορείς να πάρεις συνέντευξη από τους μάρτυρες», δήλωσε η Μαργκό Ντουμά, υποψήφια διδάκτωρ του Πανεπιστημίου Paris-Diderot και του Τεχνικού Πανεπιστημίου του Βερολίνου, η οποία συνεργάστηκε με την οικογένεια στον αγώνα της για την αποκατάσταση.

Μια φωτογραφία που τραβήχτηκε στο σαλόνι του Ρενέ στο Παρίσι έγινε ένα κρίσιμο αποδεικτικό στοιχείο. Τραβηγμένη κάποια στιγμή μεταξύ του 1916 και του 1933, έδειχνε τους τρεις εν λόγω πίνακες του Ντερέν κρεμασμένους στον τοίχο του εμπόρου τέχνης. Ήταν η απόδειξη που χρειαζόταν το ποινικό δικαστήριο του Παρισιού για να επιβεβαιώσει ότι κάποτε ανήκαν στον παππού της Κλερ.

Η απόδειξη ότι τα έργα τέχνης εκλάπησαν αργότερα, ωστόσο, ήταν πολύ πιο δύσκολη.

Υποστηριζόμενοι από τα οικογενειακά αρχεία, οι πέντε κληρονόμοι του Ζιμπέλ ήταν ανένδοτοι ότι οι πίνακες του Ντερέν πουλήθηκαν υπό πίεση, όταν οι αντισημιτικές πολιτικές του καθεστώτος του Βισύ άφησαν τον Ρενέ να έχει ανάγκη από χρήματα. Χωρίς όμως τιμολόγιο ή συμβόλαιο πώλησης, το γαλλικό υπουργείο Πολιτισμού και τα δύο μουσεία υποστήριξαν ότι τα αποδεικτικά στοιχεία γι’ αυτό ήταν ανεπαρκή.

Μάχη, όχι διάλογος

Οι Ναζί άδειασαν συστηματικά τα σπίτια των Εβραίων που είχαν διαφύγει ή εκτοπιστεί, πράγμα που σημαίνει ότι η έκταση της λεηλασίας ξεπερνά κατά πολύ την τέχνη.

«Υπάρχουν μαρτυρίες ότι έκλεψαν τα πάντα, μέχρι και τις ηλεκτρικές πρίζες, την ταπετσαρία», εξήγησε η Ντουμά, προσθέτοντας ότι μόνο στο Παρίσι, πιστεύει ότι εκκενώθηκαν 38.000 διαμερίσματα.

Το γαλλικό Υπουργείο Πολιτισμού εκτιμά ότι «οι κατασχέσεις Εβραίων συλλεκτών και εμπόρων έργων τέχνης είχαν ως αποτέλεσμα να λεηλατηθούν περίπου 40.000 έργα από περισσότερα από 200 άτομα στη Γαλλία και το Βέλγιο» μεταξύ Ιουλίου 1940 και Αυγούστου 1944. Το υπουργείο αναφέρει επίσης ότι οι αιτήσεις που υποβλήθηκαν στην Επιτροπή Ανάκτησης Καλλιτεχνικών Έργων (η οποία λειτούργησε μεταξύ Νοεμβρίου 1944 και Δεκεμβρίου 1949 για να βοηθήσει στην ανάκτηση των χαμένων έργων) ανέρχονται σε περίπου 100.000 «έργα και έργα τέχνης», εκ των οποίων περίπου 45.000 «επιστράφηκαν στους νόμιμους ιδιοκτήτες τους μεταξύ 1944 και 1950».

«Πρέπει να καταλάβετε ότι δεν βρισκόμαστε καθόλου σε διάλογο, αλλά σε μάχη», δήλωσε (η Γαλλίδα δικηγόρος Κορίνα Χέρσκοβιτς που εδώ και δεκαετίες βοηθάει οικογένειες να επανενωθούν με τα υπάρχοντα που λεηλατήθηκαν από τους Ναζί) στο CNN για τις προσπάθειές της να επανενώσει τις οικογένειες με τα κλεμμένα υπάρχοντά τους.

Πρόκειται για μια μάχη που έχει γίνει, όπως είπε, ευκολότερη χάρη στην αλλαγή της κοινής γνώμης και στην απόφαση του δικαστηρίου Ζιμπέλ πριν από τρία χρόνια. Το 2019, η γαλλική κυβέρνηση κήρυξε την «αποστολή» της να αποκαταστήσει τα πολιτιστικά αγαθά που εκλάπησαν, πουλήθηκαν με τη βία ή κατασχέθηκαν μεταξύ 1933 και 1945, ανεξάρτητα από το αν λεηλατήθηκαν στη Γαλλία ή απλώς βρίσκονται πλέον στη Γαλλία.

Το γαλλικό κοινοβούλιο ενέκρινε τον Ιούλιο έναν νέο νόμο για τον εξορθολογισμό της πολύπλοκης διαδικασίας επιστροφής.

«Τα πράγματα έχουν αλλάξει», δήλωσε η Κλερ. «Μας πήρε τέσσερα χρόνια για να πάρουμε φωτογραφίες των πίσω όψεων των πινάκων (συνήθως ένα από τα πρώτα σημεία που αναζητούνται για αναγνωριστικές ετικέτες, καρτέλες ή σημάδια όταν ελέγχεται η προέλευση) από τα μουσεία. Τώρα, αν ζητήσεις φωτογραφία της πίσω όψης ενός πίνακα, την παίρνεις μέσα σε έξι μήνες».

Σήμερα, οι πέντε κληρονόμοι του Ζιμπέλ έχουν ανακτήσει έξι πίνακες, μεταξύ των οποίων έναν τέταρτο Ντερέν και έναν Μονέ, από γαλλικά μουσεία και ιδιώτες.

Εξακολουθούν να εργάζονται για την απόκτηση εκατοντάδων άλλων έργων τέχνης που πιστεύουν επίσης ότι εκλάπησαν. Αν και η Κλερ παραδέχεται ότι υπάρχει μικρή πιθανότητα να βρουν τα πάντα, είναι ενθαρρυμένη από την πρόοδό τους. «Οι νοοτροπίες εξελίσσονται», δήλωσε. «Σίγουρα, έχουν περάσει 80 χρόνια από το τέλος του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου. Καλύτερα όμως αργά παρά ποτέ».

Πηγή: CNN

Πηγή: ertnews.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΧΙΟΣ

Ο Δήμος Χίου ενημερώνει ότι στα πλαίσια του έργου «Βελτίωση Ασφαλείας Οδών Δήμου Χίου», θα ξεκινήσει εργασίες στις παρακάτω οδούς: Α) Τμήμα της οδού...

ΧΙΟΣ

ΣΑΒΒΑΤΟ – ΚΥΡΙΑΚΗ 27-28/4/2024 SATURDAY – SUNDAY 27-28/4/2024 ΚΑΡΥΕΣ ΧΙΟΣ – KARIES VILLAGE CHIOS  Ημέρα  Δράση  Ώρα  Τοποθεσία Πέμπτη 25/4/2024  Συνέντευξη Τύπου  12:00  Αίθουσα...

ΧΙΟΣ

Ανακοίνωση ΠΕΣ-ΝΑΤ Χίου για την εργατική Πρωτομαγιά Με ιδιαίτερη ικανοποίηση διαβάσαμε την απόφαση της Πανελλήνιας Ναυτικής Ομοσπονδίας (Π.Ν.Ο) και των Ναυτεργατικών Σωματείων για την...

ΑΠΟΨΕΙΣ

Γράφει ο Σταύρος Παπαγιαννάκης Σήμερα, θα διερευνήσουμε ένα θέμα που αγγίζει τα βάθη της ανθρώπινης ψυχής και του πνεύματος: την Ανάσταση του Κυρίου και...

Advertisement