Connect with us

Hi, what are you looking for?

ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Κύπρος: Ανασκαφή στη Λάρνακα αποκάλυψε βασικό εμπορικό κόμβο της Εποχής του Χαλκού

Ανασκαφή με επικεφαλής Σουηδούς αρχαιολόγους στην Κύπρο αποκάλυψε πληθώρα τεχνουργημάτων που υποδηλώνουν ότι ένα αρχαίο λιμάνι στη Λάρνακα ήταν ο βασικός εμπορικός σταθμός της περιοχής την Εποχή του Χαλκού.

«Ο πλούτος της πόλης φαίνεται να βασίστηκε στην παραγωγή χαλκού και στο εμπόριο με κοντινούς και μακρινούς πολιτισμούς», δήλωσε ο Γεώργιος Γεωργίου, αναπληρωτής διευθυντής του Τμήματος Αρχαιοτήτων Κύπρου. «Αν κρίνουμε από τα πλούσια ταφικά δώρα, οι τάφοι ανήκαν σε οικογένειες της άρχουσας τάξης της πόλης, που πρέπει να ασχολούνταν με την εξαγωγή χαλκού και το διαπολιτισμικό εμπόριο», πρόσθεσε. Είπε ότι η περιοχή των ανασκαφών στη Δρομολαξία-Βυζάκια ήταν ένας λιμενικός οικισμός της Ύστερης Εποχής του Χαλκού, που εκτιμάται από ορισμένες αρχές ότι είχε έκταση τουλάχιστον 60 στρέμματα. Ο οικισμός, που άκμασε από το 1600 έως το 1100 π.Χ., βρίσκεται κατά μήκος της όχθης της αλυκής Λάρνακας στο Χαλά Σουλτάν Τεκκέ.

Τον περασμένο μήνα, το Πανεπιστήμιο του Γκέτεμποργκ δήλωσε ότι ανακάλυψε 3 θαλαμωτούς τάφους έξω από την εμπορική μητρόπολη, που χρονολογούνται στον 14ο αιώνα π.Χ. «Ένας είχε λεηλατηθεί, πιθανότατα τον 19ο αιώνα μ.Χ., ενώ βρέθηκαν άθικτοι δύο κοντινοί τάφοι», δήλωσε ο Peter Fischer, καθηγητής αρχαιολογίας και επικεφαλής της σουηδικής αποστολής, η οποία πραγματοποιεί ανασκαφές γύρω από το Χαλά Σουλτάν Τεκκέ από το 2010.

Οι τάφοι αποτελούνται από υπόγειους θαλάμους στους οποίους η πρόσβαση γίνεται μέσω μιας στενής διόδου από την επιφάνεια. Οι θάλαμοι ποικίλλουν σε μέγεθος, με διαστάσεις έως 4 x 5 μέτρα (γιάρδες).

Οι τάφοι ανακαλύφθηκαν χρησιμοποιώντας μαγνητόμετρα, ένα όργανο που μπορεί να ανιχνεύσει αντικείμενα και δομές έως και δύο μέτρα κάτω από την επιφάνεια. Μέσα βρέθηκαν πάνω από 500 αντικείμενα όπως κοσμήματα, διαδήματα, στιλέτα, μαχαίρια, αιχμές δόρατος και ένας καθρέφτη από μπρούτζο.

Πολλά από αυτά αποτελούνται από πολύτιμα μέταλλα, πολύτιμους λίθους, ελεφαντόδοντο και υψηλής ποιότητας κεραμικά. Περίπου τα μισά από τα αντικείμενα εισήχθησαν από γειτονικούς πολιτισμούς. Ο χρυσός και το ελεφαντόδοντο προέρχονταν από την Αίγυπτο. Πολύτιμοι λίθοι, όπως το μπλε λάπις λάζουλι, το σκούρο κόκκινο καρνεόλιο και το μπλε-πράσινο τυρκουάζ, εισήχθησαν από το Αφγανιστάν, την Ινδία και το Σινά, αντίστοιχα. Τα κεχριμπαρένια αντικείμενα προέρχονται από την περιοχή της Βαλτικής.

«Λαμβάνοντας υπόψη τον πλούτο των εμπορευμάτων, είναι εύλογη η υπόθεση ότι πρόκειται για βασιλικούς τάφους», δήλωσε ο Fischer.

Πηγή: AFP

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΑΠΟΨΕΙΣ

Υπό Δρ Φιλ. Μαρίας – Ελευθερίας Γ. Γιατράκου Στη χορεία των Μεγάλων Διδασκάλων και αναμορφωτών του Γένους, εντάσσεται και η Αγία Φιλοθέη, η Αθηναία....

ΠΕΡΙΕΡΓΑ

Εκατοντάδες γυμνοί άνδρες συμμετείχαν σε ένα τελετουργικό χιλιάδων ετών στην Ιαπωνία, που πραγματοποιήθηκε για τελευταία φορά. Το φεστιβάλ «Sominsai», που θεωρείται ένα από τα...

ΑΠΟΨΕΙΣ

Άρθρο του Νότη Μηταράκη* στην Απογευματινή της Κυριακής Οι πρόσφατες εικόνες κατά τις οποίες, διοικητικοί υπάλληλοι του ΕΚΠΑ και συνδικαλιστές της ΑΔΕΔΥ έριξαν τον...

ΧΙΟΣ

Το Διοικητικό Συμβούλιο του Σωματείου Οικοδόμων Χίου σας  προσκαλεί στην κοπή της Πρωτοχρονιάτικης Πίτας που θα γίνει  στην αίθουσα συνεδριάσεων του Εργατικού Κέντρου την ...

Advertisement