Connect with us

Hi, what are you looking for?

ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Η Sia αποκάλυψε ότι είναι στο φάσμα του αυτισμού: Για 45 χρόνια έλεγα «πρέπει να πάω να βάλω την ανθρώπινη στολή μου»

Δύο χρόνια αφού ζήτησε συγγνώμη για τον τρόπο με τον οποίο απεικόνισε τον αυτισμό στην ταινία Music του 2020, που ήταν και το σκηνοθετικό της ντεμπούτο, η Σία Φέρλερ, γνωστή ως Sia, αποκάλυψε ότι διαγνώστηκε η ίδια πρόσφατα με αυτισμό.

Σε συνέντευξή με την φιναλίστ της 44ης σεζόν του Survivor Carolyn Wiger σε επεισόδιο του Rob Has a Podcast στις 25 Μαΐου 2023, η τραγουδίστρια μίλησε για τις πρόσφατες προσωπικές της εξελίξεις από τότε που έλαβε τη διάγνωσή της, αναφέροντας χαρακτηριστικά «Για 45 χρόνια, έλεγα: “Πρέπει να πάω να βάλω το ανθρώπινο κοστούμι μου”. Και μόνο τα τελευταία δύο χρόνια έγινα πλήρως, πλήρως ο εαυτός μου».

Η Sia στο κάτω παράθυρο την ώρα της παρέμβασής της στο Rob Has a Podcast

Το συναίσθημα που περιέγραψε ότι πρέπει να “παίζει τον ρόλο του ανθρώπου”, αντί να υπάρχει απλώς ως άνθρωπος, ευθυγραμμίζεται με την πρακτική τoυ αυτιστικού καμουφλάζ (masking). Πρόκειται για την πράξη της συνειδητής ή υποσυνείδητης καταστολής αυτιστικών συμπεριφορών προκειμένου να αναμειχθεί κανείς με νευροτυπικά άτομα.

Ενώ μπορεί να ανιχνευθεί στην πρώιμη παιδική ηλικία, η φύση του αυτιστικού φάσματος αφήνει πολλά περιθώρια για καθυστερημένες διαγνώσεις. «Είμαι στο φάσμα, και είμαι σε ανάρρωση και ό,τι άλλο – υπάρχουν πολλά πράγματα», δήλωσε η Sia στο podcast, όπου αποκάλυψε επίσης ότι είναι πλέον νηφάλια.

Η τραγουδίστρια από την Αυστραλία έχει μιλήσει στο παρελθόν δημόσια για τις μάχες της και τον χρόνο που πέρασε στην απεξάρτηση λόγω εθισμού στο αλκοόλ. Αλλά αυτή είναι η πρώτη φορά που ανέφερε ότι ανήκει στο φάσμα του αυτισμού.

«Κανείς δεν μπορεί ποτέ να σε γνωρίσει και να σε αγαπήσει όταν είσαι γεμάτος μυστικά και … ζεις μέσα στην ντροπή», πρόσθεσε. «Και όταν επιτέλους καθόμαστε σε ένα δωμάτιο γεμάτο αγνώστους και τους λέμε τα πιο βαθιά, σκοτεινά, ντροπιαστικά μυστικά μας, και όλοι γελούν παρεά με εμάς, και δεν αισθανόμαστε για πρώτη φορά στη ζωή μας σαν σκουπίδια, και νιώθουμε για πρώτη φορά στη ζωή μας να μας βλέπουν γι’ αυτό που πραγματικά είμαστε, τότε μπορούμε να αρχίσουμε να βγαίνουμε στον κόσμο και απλά να λειτουργούμε ως άνθρωποι, ως ανθρώπινα όντα με καρδιά, χωρίς να προσποιούμαστε ότι είμαστε κάτι άλλο».

Η Maddie Ziegler (που αργότερα πρωταγωνίστησε και στην ταινία Music), αριστερά, με τη Sia να τραγουδά με την πλάτη γυρισμένη στη συναυλία του CBS Radio “We Can Survive” το 2014 στο Λος Άντζελες. (Todd Williamson/Invision/AP)

Μεγάλο μέρος των αντιδράσεων που δέχτηκε η Sia για την ταινία Music, στην οποία πρωταγωνιστούσε η Maddie Ziegler, επικεντρώθηκε γύρω από τη διανομή μιας νευροτυπικής ηθοποιού στον ρόλο μιας μη λεκτικής αυτιστικής γυναίκας. Επίσης, σε μια σκηνή, ο χαρακτήρας της Ziegler φαίνεται να περιορίζεται σε πρηνή θέση, ενώ βιώνει αισθητηριακή υπερφόρτωση. Το 2021, μετά την υποψηφιότητα της ταινίας για δύο Χρυσές Σφαίρες, η Sia ζήτησε συγγνώμη στο Twitter πριν διαγράψει εντελώς τον λογαριασμό της.

«Σκοπεύω να αφαιρέσω τις σκηνές περιορισμού από την ταινία. Άκουσα τους λάθος ανθρώπους και αυτό είναι δική μου ευθύνη, η έρευνά μου δεν ήταν σαφώς αρκετά εμπεριστατωμένη, δεν ήταν αρκετά ευρεία», είχε δηλώσει τότε, αφού προηγουμένως είχε προτρέψει τον κόσμο να «δει την ταινία πριν την κρίνει».

Πρόσθεσε ότι η προειδοποίηση της ταινίας θα επικαιροποιηθεί και θα διαβάζεται ως εξής: «Η ταινία Music σε καμία περίπτωση δεν επιδοκιμάζει ή δεν συνιστά τη χρήση περιορισμών σε αυτιστικά άτομα. Υπάρχουν αυτιστικοί εργοθεραπευτές που ειδικεύονται στην αισθητηριακή επεξεργασία, οι οποίοι μπορούν να εξηγήσουν ασφαλείς τρόπους για την παροχή ιδιοδεκτικής, βαθιάς πίεσης, για να βοηθήσουν την ασφάλεια κατά τη διάρκεια meltdown».

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Δυναμώνει η κόντρα κυβέρνησης – αντιπολίτευσης για την υπόθεση της διαρροής emails Ελλήνων του εξωτερικού, που οδήγησε στην απόσυρση της Άννας Μισέλ Ασημακοπούλου και τις παραιτήσεις που...

ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Η βραβευμένη με Όσκαρ Γαλλίδα ηθοποιός Ζιλιέτ Μπινός (Juliette Binoche) παίρνει την σκυτάλη από την Πολωνή σκηνοθέτιδα Αγκνιέσκα Χόλαντ (Agnieszka Holland) και αναλαμβάνει την...

ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Κοινό μυστικό στους κατοίκους των Πετραλώνων Χαλκιδικής ήταν επί δεκαετίες το γεγονός ότι, κοντά στο χωριό τους, στους πρόποδες του βουνού Κατσίκα, υπήρχε μια...

ΑΥΤΟΚΙΝΗΣΗ

Για να επιταχυνθούν περαιτέρω οι προσπάθειες για την ουδετερότητα των εκπομπών άνθρακα και τα μηδενικά θανατηφόρα τροχαία ατυχήματα, θα είναι απαραίτητο να ενισχυθούν οι...

Advertisement