Connect with us

Hi, what are you looking for?

ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Eurovision 2023 – Βίκτωρ Βερνίκος: «Ελπίζω το “What they say” να βοηθήσει τους Έλληνες να εκφραστούν» (video)

Λίγα 24ωρα πριν από την συμμετοχή του στον 67ο διαγωνισμό της Eurovision 2023 στο Λίβερπουλ εκπροσωπώντας την Ελλάδα, ο 16χρονος Βίκτωρ Βερνίκος μίλησε στο ertnews.gr για το τραγούδι του, το σκεπτικό που τον έκανε να συμμετάσχει στο διαγωνισμό με το συγκεκριμένο κομμάτι, την επιλογή του να τραγουδήσει στα αγγλικά και όχι στα ελληνικά, την έκφραση που αποκτάται μέσα από τη μουσική, τα αγαπημένα του τραγούδια από τον θεσμό της Eurovision. Μίλησε όμως και για τα υπόλοιπα, πέραν της μουσικής, ενδιαφέροντά του.

Ο Βίκτωρας στέλνει μέσα από τον ειδησεογραφικό ιστότοπο της ΕΡΤ ένα ηχηρό μήνυμα αγάπης συγκινώντας με τις απόψεις του, μοιράζοντάς μας λίγη από την αστείρευτη ενέργειά του, λίγο πριν βάλει τα δυνατά του για να μας εκπροσωπήσει επάξια στο Λίβερπουλ στον ευρωπαϊκό διαγωνισμό τραγουδιού.

Στο ερώτημα πόσο συνέβαλαν οι συμβουλές της περσινής εκπροσώπου της Ελλάδας στο διαγωνισμό, Αμάντας Γεωργιάδη, στο να δηλώσει κι αυτός με τη σειρά του συμμετοχή, ανέφερε: «Τώρα που το κάνω, κατάλαβα γιατί μου το είπε… Όντως είναι μια εμπειρία που είναι πάρα πολύ όμορφη».

Ο ίδιος στη συνέντευξή του στο ertnews.gr αποκαλύπτει τα αγαπημένα του τραγούδια από τον θεσμό αφού, εκτός από φετινός μας εκπρόσωπος, είναι τα τελευταία χρόνια και ο ίδιος ένας “Eurovision fan”.

«Η μουσική ενώνει με όλες τις έννοιες»

«Η μουσική ενώνει τον κόσμο με όλες τις έννοιες, δηλαδή ενώνει ένα άτομο με τη μουσική δημιουργία και έτσι μαζί ενώνει όλους μας, ενώνει τα άτομα μαζί… Μαθαινεις να εκφράζεσαι με έναν τρόπο και γίνεσαι καλύτερος στη σχέση σου με ένα άτομο. Η μουσική είναι γύρω μας, πάντα. Όλη την ώρα» είπε.

Για το τραγούδι του What they say, με το οποίο και συμμετέχει στο φετινό διαγωνισμό εκπροσωπώντας την Ελλάδα, ο Βίκτωρας αναφέρει:

«Το έγραψα εκφράζοντας μια στιγμή άγχους που είχα περάσει έξι μήνες πριν, και κάπως το “κράτησα στο συρτάρι” αλλά ήρθε η στιγμή που ήθελα να το πετάξω από αυτό… Ήθελα να βγάλω το τραγούδι μου απλά δεν είχα βρει τη στιγμή να το κάνω. Και τελικά δεν το έβγαλα γιατί ήθελα να το κρατήσω για τη Eurovision. Όμως, ήταν μεγάλο, τέσσερα λεπτά και κάτι, και έπρεπε να το “κόψω”. Στην αρχή είπα ότι δεν γινόταν και μετά μου ήρθε έμπνευση και μέσα σε δεκαπέντε λεπτά το άλλαξα. Έκανα διάφορα, άλλαξα κάποια από τα κρουστά προς το τέλος που το διαφοροποίησαν. Το τραγούδι είχε ενδιαφέρον και βγήκε πολύ ωραίο. Κι έτσι μας επέλεξαν».

Ο 16χρονος τόνισε ότι το τραγούδι του απευθύνεται μεν λίγο παραπάνω στη νεολαία, καθότι και ο ίδιος είναι νέος, ωστόσο όπως εξήγησε: «Γράφω από τα δικά μου συναισθήματα αλλά πιστεύω ότι αυτά δεν είναι ηλικιακά. Δηλαδή δεν υπάρχει ηλικία στο συναίσθημα και όλοι το νιώθουμε. Ένα τραγούδι θα μπορούσε να είναι για μια ιστορία που είναι λίγο πιο νεανική. Όμως, όχι, δεν πιστεύω ότι υπάρχει ηλικιακό κριτήριο».

«Ελπίζω όσα άτομα γίνεται στον κόσμο, να ακούσουν τη μουσική μου και να βρουν τον τρόπο να εκφραστούν»

«Ο στόχος για μένα είναι να δημιουργήσω όσο καλύτερα τραγούδια γίνεται και να συνεχίσω να εκφράζομαι και να τα βγάζω προς τον κόσμο. Κι ελπίζω πόσα άτομα γίνεται να ακούσουν τη μουσική μου και να βρουν τον τρόπο να εκφραστούν. Και να τους βοηθήσει αυτό. Να κάνω κάτι καλό, δηλαδή να προσφέρω κάτι καλό καλλιτεχνικά. Ένα πράγμα που μπορείς να κάνεις είναι να βγάλεις ένα τραγούδι που θα κάνει ένα άτομο να νιώθει ωραία. Δεν χρειάζεται να είναι ένα καταθλιπτικό τραγούδι. Δεν διαλέγω συναίσθημα όταν γράφω. Απλώς, ό,τι μου έρθει και το νιώθω, θα το γράψω» λέει ακόμη.

Σε ό,τι έχει να κάνει με τη γλώσσα της ερμηνείας στη Eurovision, και το μόνιμο θέμα συζήτησης που αφορά στο αν τελικά η χώρα πρέπει να στέλνει τραγούδι με στίχο στη γλώσσα της, ο Βίκτωρας ανέφερε: «Είναι θέμα τι θέλει να κάνει κάθε χώρα με τον διαγωνισμό. Αυτό δεν έχει να κάνει με τον καλλιτέχνη, αλλά με την επιτροπή. Εγώ εκφράζομαι παραπάνω στα αγγλικά, δεν έχω γράψει ελληνικό στίχο. Μπορεί αυτό να είναι επειδη ασχολούμαι παραπάνω με την ξένη μουσική ή επειδή πηγαίνω σε αγγλικό σχολείο. Αν π.χ. θέλουμε να πάμε να δείξουμε την ελληνική γλώσσα, να το κάνουμε. Εγώ είμαι ένα ελληνικό παιδί που μεγάλωσε και γεννήθηκε στην Ελλάδα και εκφράστηκα μέσα από ένα τραγούδι. Περιέχει όσα με έχουν επηρεάσει ως Έλληνα. Και πάλι, αυτό το τραγούδι βγήκε».

Σχετικά με όσα αγαπά να κάνει τον ελεύθερό του χρόνο, ο φετινός εκπρόσωπος της Ελλάδας είπε: «Στον αθλητισμό “μπαίνουν” όλα. Μου αρέσει πάρα πολύ κολύμβηση. Μου αρέσει το νερό, δηλαδή να κάνω μπάνιο σε νερό – και σε κρύο και στη θάλασσα. Μου αρέσει το ποδόσφαιρο και μου αρέσει να παίζω μουσική και να βγαίνω με τους φίλους μου, με άτομα που αγαπάω, και να περνάμε χρόνο μαζί. Μου αρέσει να ψήνω αρνάκι το Πάσχα…».

Για την αλλαγή του τρόπου προβολής της δουλειάς των καλλιτεχνών, μεταξύ άλλων ανέφερε: «Στη μουσική, αν μπορούν οι καλλιτέχνες να συντηρούν τους εαυτούς τους είτε μέσω της δισκογραφικής είτε με άλλο τρόπο, έχει καλώς. Αλλάζει ο τρόπος. Όπως όλος ο κόσμος, έτσι κι εκεί “αλλάζει το παιχνίδι”».

Για το τραγούδι που επέλεξε να τραγουδήσει με αφορμή την πρωτοβουλία της ΕΡΤ «Η ώρα της γης», είπε: «Ήταν αγαπημένο του παππού μου, από ότι έχω μάθει από τη μητέρα μου. Το διάλεξα γιατί φαίνεται μέσα στο τραγούδι ότι αυτός που το έγραψε αγαπάει πάρα πολύ τη γη και το περιβάλλον. Φαινόταν η αγάπη για τη γη σε αυτό το τραγούδι…».

Ο 16χρονος εξήγησε ότι ασχολείται και με το ποδόσφαιρο και το μποξ, ωστόσο λόγω της προετοιμασίας του για τον διαγωνισμό τα άφησε λίγο πίσω, δεδομένου ότι επηρεάζουν σε ένα βαθμό τις φωνητικές και σωματικές του επιδόσεις.

Όπως είπε, ενώ παλαιότερα οι ερμηνευτές δούλευαν τη φωνή και την κινησιολογία ξεχωριστά, τώρα όλα -από κοινού με την έκφραση και το «παιχνίδι» με τις κάμερες- δουλεύονται μαζί.

«Στη ζωή σου, πήγαινε για τα πράγματα που αγαπάς»

Ως προς το μήνυμα που θέλει να στείλει γενικότερα, αλλά και ως απάντηση για την αγάπη που εισπράττει με αφορμή τη συμμετοχή του στο διαγωνισμό της Eurovision, είπε: «Να εκφραζόμαστε. Και ελπίζω να βοηθάει το τραγούδι μου να εκφράζονται τα άτομα. Να αγαπάμε, όχι να νιώθουμε απλά. Στη ζωή να κάνεις αυτό που αγαπάς. Δηλαδή, “πήγαινε για τα πράγματα που αγαπάς. Με το νούμερο ένα που αγαπάς. Είναι αυτό η οικογένειά σου; Κάνε ότι χρειάζεται για να είσαι παραπάνω ώρα με την οικογένειά σου.

Η μουσική είναι το νούμερο ένα για μένα – μαζί με την οικογένεια. Είναι όλα τα πράγματα που αγαπάω. Να κάνεις στη ζωή σου τα πράγματα που αγαπάς, όχι τα πράγματα που απλά σου αρέσουν. Τα πράγματα που σε κάνουν να νιώθεις όμορφα. Αυτό έκανα εγώ: Απλά κατάλαβα ότι το αγαπώ από μικρή ηλικία και είχα την ευκαιρία να αρχίσω να το δουλεύω. Και δουλεύω σκληρά, κάτι που άλλωστε είναι καλό, όταν κάνεις αυτό που αγαπάς».

«Ψηφίζουμε Ελλάδα στον μεγάλο τελικό της Eurovision στις 13 Μαΐου – και πρώτα στον ημιτελικό στις 11 Μαΐου» κατέληξε ο Βίκτωρας.

Υπενθυμίζεται ότι ο πρώτος ημιτελικός της Eurovision είναι την Τρίτη 9 Μαϊου 2023 με τη Σερβία, Σουηδία, Λετονία, Ιρλανδία, Μολδαβία, Ελβετία, Νορβηγία, Ισραήλ, Πορτογαλία, Ολλανδία, Κροατία, Φινλανδία, Αζερμπαϊτζάν, Μάλτα, Τσεχία.

Στο δεύτερο Ημιτελικό, την Πέμπτη 11 Μαΐου, εκτός από την Ελλάδα και την Κύπρο, παίρνουν μέρος οι: Αλβανία, Αυστραλία, Αρμενία, Κύπρος στο πρώτο μισό του ημιτελικού, Ρουμανία, Αυστρία, Δανία, Λιθουανία, Σαν Μαρίνο, Βέλγιο, Σλοβενία, Ισλανδία, Γεωργία, Ελλάδα στο πρώτο μισό του ημιτελικού, Πολωνία, Εσθονία.

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ

Μήνυμα Δημάρχου Χίου κ. Ιωάννη Μαλαφή για τη Θύελλα Χαλκειούς Θερμά συγχαρητήρια στους παίκτες, τον προπονητή, τον Πρόεδρο και όλα τα μέλη του διοικητικού...

ΕΛΛΑΔΑ

Ενα απίστευτο ατύχημα σημειώθηκε το πρωί της Τρίτης 16/04 στην Π.Ε.Ο Κορίνθου – Άργους, στην Κόρινθο, όταν γερανός φορτηγού χτύπησε σε γέφυρα, με αποτέλεσμα...

ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Συνελήφθησαν, κατά το προηγούμενο πενθήμερο σε Λέσβο, Χίο και Σάμο, από αστυνομικούς του Τμήματος Τροχαίας Μυτιλήνης, του Αστυνομικού Τμήματος Πλωμαρίου, του Τμήματος Τροχαίας Χίου...

ΧΙΟΣ

Στο πλαίσιο της Αξιολόγησης σχολικών μονάδων και στον άξονα Σχέσεις σχολείου – οικογένειας εκπονήθηκε Σχέδιο Δράσης για το Γυμνάσιο Κάμπου με θέμα: ΒΕΛΤΙΩΣΗ ΤΩΝ...

Advertisement