Connect with us

Hi, what are you looking for?

ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Περιβάλλον Σουνάκ προς το Βρετανικό Μουσείο: Τα μάρμαρα του Παρθενώνα δεν μπορούν να επιστρέψουν στην Ελλάδα

Αν και ο πρώην πρωθυπουργός της Βρετανίας Μπόρις Τζόνσον είχε αναφέρει ότι η επιστροφή των κλεμμένων Μαρμάρων του Παρθενώνα στην Ελλάδα εναπόκειται σε απόφαση του Βρετανικού Μουσείου, η νέα κυβέρνηση δηλώνει ότι εξαρτάται από την ίδια και είναι κάτι που δεν θα το επιτρέψει, σύμφωνα με το thenationalherald.com.

Υπενθυμίζεται ότι, σύμφωνα με δημοσίευμα εφημερίδας που είδε το φως της δημοσιότητας προ ημερών, ο Έλληνας Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και ο Πρόεδρος του Μουσείου βρίσκονταν σε μυστικές διαπραγματεύσεις που ξεκίνησαν ένα χρόνο πριν.

«Μπορεί να βρεθεί μια win-win λύση που θα έχει ως αποτέλεσμα την επανένωση των Γλυπτών του Παρθενώνα στην Ελλάδα, λαμβάνοντας ταυτόχρονα υπόψη τις ανησυχίες που μπορεί να έχει το Βρετανικό Μουσείο», είπε σε ομιλία του στο Βρετανικό Πανεπισήμιο LSE προ ημερών ο Έλληνας πρωθυπουργός.

Οι εκπρόσωποι του Βρετανικού Μουσείου είναι ελεύθεροι να μιλήσουν με όποιον θέλουν, δήλωσε στους δημοσιογράφους ο εκπρόσωπος του Πρωθυπουργού Ρίσι Σουνάκ, σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο για το ανεπίλυτο ζήτημα.

Ωστόσο πρόσθεσε σχετικά ότι, «δεν έχουμε σχέδια να αλλάξουμε τη νομοθεσία, η οποία εμποδίζει την αφαίρεση αντικειμένων από τις συλλογές του Βρετανικού Μουσείου, εκτός από ορισμένες περιστάσεις. Η θέση μας σε αυτό δεν έχει αλλάξει».

Σύμφωνα με τον σχετικό Νόμο του Βρετανικού Μουσείου ο οποίος χρονολογείται από το 1963, το μουσείο μπορεί να πουλάει ή να παραχωρεί αντικείμενα από τη συλλογή του μόνο υπό τρεις περιορισμένους όρους.

Αυτοί περιλαμβάνουν και το ενδεχόμενο οι διαχειριστές να αποφασίσουν ότι «το αντικείμενο είναι ακατάλληλο να διατηρηθεί στις συλλογές του Μουσείου και μπορεί να απορριφθεί χωρίς να βλάψει».

Ο εκπρόσωπος του Σουνάκ αρνήθηκε να πει εάν το μουσείο θα μπορούσε να ζητήσει ειδική άδεια από την κυβέρνηση για να χωρίσει τα Μάρμαρα που ονομάζουν οι Βρετανοί από τον Λόρδο Έλγιν, τον Σκωτσέζο διπλωμάτη που τα απέσπασε από τον Παρθενώνα 200 χρόνια πριν για να τα πουλήσει στη συνέχεια στο μουσείο.

«Λειτουργούμε σύμφωνα με το νόμο και δεν πρόκειται να διαλύσουμε τη μεγάλη συλλογή μας, καθώς αφηγείται μια μοναδική ιστορία της κοινής μας ανθρωπότητας» αναφέρεται σε ανακοίνωση του μουσείου.

Ωστόσο, η ίδια ανακοίνωση αναφέρει ακόμα ότι θα επιθυμούσε «μια νέα συνεργασία του Παρθενώνα με την Ελλάδα» για την οποία ο Osborne έχει πει ότι θα τα δάνειζε, με την προϋπόθεση όμως ότι η Ελλάδα θα πρέπει να συμφωνήσει ότι το μουσείο είναι ο ιδιοκτήτης.

Έλληνας αξιωματούχος που δεν κατονομάζεται, σύμφωνα με την The National Herald, είπε ότι ανώτερα στελέχη του Βρετανικού Μουσείου παραδέχθηκαν ότι τα γλυπτά θα επιστρέψουν τελικά στην Αθήνα ως ένα ενιαίο έργο τέχνης και ότι οι Έλληνες θα έπρεπε να επιστρέψουν άλλα αντικείμενα.

Πηγή: The National Herald

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΕΚΚΛΗΣΙΑ

Με κάθε ιεροπρέπεια και σύμφωνα με την από αιώνων διαμορφωμένη παράδοση εορτάσθηκε, χθες, στην Ιερά Καθέδρα της Πρωτοθρόνου Εκκλησίας της Κωνσταντινουπόλεως, η Κυριακή της...

ΧΙΟΣ

Μηταράκης: Πιο αισιόδοξος μετά την επίσκεψη του κ. Ταχιάου  Ταχιάος: Όλοι οι φορείς της Χίου να συμπράξουν στην εκτέλεση των έργων Επίσκεψη στα μεγάλα...

ΧΙΟΣ

Επιστολή προς τον Υπουργό Υποδομών & Μεταφορών κ. Ταχιάο έστειλε ο Δικηγορικός Σύλλογος Χίου με αφορμή την επίσκεψή του στο νησί της Χίου. Αναλυτικά...

ΧΙΟΣ

Ξεκάθαρο μήνυμα προς τους  εργολάβους  ότι η Κυβέρνηση δεν πρόκειται να επιτρέψει πλέον καμία ολιγωρία στα υπό εκτέλεση έργα στο νησί της Χίου, έστειλε...

Advertisement