Connect with us

Hi, what are you looking for?

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Στ. Μιχαηλίδης: Η επιπόλαιη προσέγγιση της Κυβέρνησης στους μεγαλύτερους πυλώνες της οικονομίας Τουρισμού και Ναυτιλίας

Τοποθέτηση Βουλευτή Χίου Σταύρου Γ. Μιχαηλίδη κατά τη διάρκεια της συζήτησης για τον Κρατικό Προϋπολογισμό 2024

Ο Βουλευτής Χίου Σταύρος Γ. Μιχαηλίδης κατά τη διάρκεια της κοινοβουλευτικής τοποθέτησής του για τον κρατικό προϋπολογισμό του έτους 2024 στις 16 Δεκεμβρίου 2023 εστίασε σε όλες τις κοινωνικές αδικίες που βρίσκονται πίσω από τα νούμερα και τα ποσοστά της Κυβέρνησης.

Σταχυολογώντας την παρέμβαση ο κ. Μιχαηλίδης εστίασε στην αδιαφορία της Κυβέρνησης να προβλέψει με κοινωνικά κριτήρια ουσιαστικές πρόνοιες και για τα νέα ζευγάρια να αποκτήσουν στέγη, μία θέση σε παιδικό σταθμό για τα παιδιά τους και εργασία.

Οι ελάχιστες προβλέψεις για κοινωνική πρόνοια έχουν φέρει όλο και περισσότερους Έλληνες και νοικοκυριά στα όρια της φτώχειας χωρίς να καλύπτονται ούτε οι βασικές ανάγκες για την υγεία. Ενδεικτικά, στη Χίο, το νοσοκομείο είναι υποστελεχωμένο και σε γιατρούς και σε νοσηλευτικό και διοικητικό προσωπικό, το οποίο στέκεται όρθιο από τις πραγματικά υπεράνθρωπες και ηρωικές προσπάθειές τους.

Το Ακτινολογικό, το οποίο είναι πλήρως εξοπλισμένο από δωρεές ιδιωτών με μαγνητικούς και αξονικούς τομογράφους τελευταίας τεχνολογίας έχει μόνο δύο ακτινολόγους, ο ένας εκ των οποίων είναι ο νεοεκλεγείς Δήμαρχος Χίου. Αντί μίας ορθής στελέχωσης, προκρίθηκε η επιλογή να στέλνουν για γνωματεύσεις σε εταιρείες της Αθήνας με εμφανή τον κίνδυνο απώλειας ζωής λόγω καθυστερημένων γνωματεύσεων.

Όλα αυτά στο 5ο μεγαλύτερο νησί της Χώρας, το οποίο ούτε καν αξιοποιείται από την Κυβέρνηση στο σημαντικό πυλώνα της οικονομίας, τον Τουρισμό.  Την ίδια στιγμή που ο Προϋπολογισμός σε πολύ μεγάλο βαθμό στηρίζεται στο τουριστικό συνάλλαγμα όπου ακόμα και κυβερνητικά στελέχη αναφέρουν πόσοι αστάθμητοι παράγοντες επηρεάζουν την τουριστική αγορά. Η Χίος για την Κυβέρνηση δεν συμπεριλαμβάνεται στις προτεραιότητες και στα σχέδια για τουριστική ανάπτυξη.

Όσοι επισκέπτονται τη Χίο, διαπιστώνουν τις δυνατότητες που έχει αυτός ο ευλογημένος τόπος να αναπτυχθεί τουριστικά. Έχει ιστορία, περιβάλλον, προϊόντα κτλ. Ξέρετε πόσους ευρωπαίους περιηγητές ή τσάρτερ είχε αυτό το νησί τα τελευταία χρόνια; Το απόλυτο μηδέν.

Αποφασίστηκε μετά από είκοσι και πλέον χρόνια και μετά από δεκάδες εκατομμύρια σε απαλλοτριώσεις η Κυβέρνηση αντί να υλοποιήσει το λεγόμενο master plan του αεροδρομίου Χίου, το τροποποίησε σε υποδεέστερο.  Γιατί; Η απάντηση της Κυβέρνησης ήταν «Ξέρετε το αλλάξαμε, διότι δεν υπάρχει τουριστική ανάπτυξη στη Χίο». Μία πρωτοφανής  προσέγγιση, όπου η επιχειρηματικότητα προηγείται των δημοσίων επενδύσεων!

Την ίδια στιγμή στη Ναυσικρατούσα Χίο και σε όλη την Ελλάδα αναστάτωση επικρατεί με τις πρόσφατες πρωτοβουλίες του Υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής αναφορικά με τη ναυτική εκπαίδευση. Αναστάτωση σε ποιόν τομέα; Στο βασικό τομέα της οικονομίας, τη Ναυτιλία, η οποία συνεισφέρει κατ’ έτος πάνω από 20 δις ευρώ και μάλιστα τα τελευταία χρόνια της κρίσης, από το 2012, έχουν εισρεύσει από το ναυτιλιακό συνάλλαγμα περίπου 160 δις.

Το Υπουργείο Ναυτιλίας έστειλε για διαβούλευση μία μελέτη ούτε καν του Υπουργείου στις Ακαδημίες, να διαβουλευθούν και να αποφασίσουν αν δέχονται να υποβιβαστούν τα πτυχία τους τετραετούς φοίτησης με ένα χρόνο ταξίδι στη θάλασσα.

Όσον αφορά στη νησιωτική πολιτική είναι ανύπαρκτη. Οι νησιώτες, η Περιφέρεια περιμένουν τις αποζημιώσεις από το μεταφορικό ισοδύναμο εδώ και ένα έτος. Πώς θα κάνουν αυτοί οι άνθρωποι τις δουλειές τους στα καταστήματά τους, στις επιχειρήσεις; Είναι πραγματικά απίστευτα αυτά όλα που συμβαίνουν. Με τέτοιες συμπεριφορές και τέτοιο επιτελικό σχεδιασμό δεν μπορεί το ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής να στηρίξει τον Κρατικό Προϋπολογισμό για το έτος 2024.

Σ’ αυτή την κατάσταση βρίσκεται σήμερα η κοινωνία στην Ελλάδα, στην Περιφέρεια, στην ύπαιθρο, στη θάλασσα και η Κυβέρνηση μιλάει για νούμερα και ποσοστά του Κρατικού Προϋπολογισμού.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΑΥΤΟΚΙΝΗΣΗ

Το Piaggio Style Center δημιούργησε ένα μοντέλο στο οποίο οι συλλέκτες έχουν ήδη στραμμένο το βλέμμα τους επειδή θα κατασκευαστεί σε περιορισμένο αριθμό για...

ΑΥΤΟΚΙΝΗΣΗ

Η Kosmocar- Volkswagen παρουσιάζει τα “Volkswagen Deals” και καθιστά την απόκτηση κάθε ετοιμοπαράδοτου μοντέλου Volkswagen πιο εύκολη από ποτέ. Με το πρόγραμμα “Volkswagen Deals”,...

ΑΥΤΟΚΙΝΗΣΗ

Καθώς ολοκληρώνεται η διαδικασία εξέλιξης πριν την έναρξη της μαζικής παραγωγής, η νέα BMW X3 υποβάλλεται στην τελική ρύθμιση όλων των συστημάτων ελέγχου πλαισίου...

ΑΥΤΟΚΙΝΗΣΗ

Σχεδόν δύο χρόνια μετά τη θεμελίωση του εργοστασίου στη Ζίλινα, ξεκίνησε μια ιδιαίτερα επιτυχημένη παραγωγική πορεία και με αφορμή την επέτειο, η Kia κάνει...

Advertisement