Connect with us

Hi, what are you looking for?

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ματαιώνεται οριστικά το μέτρο της δάσωσης παραδέχεται η κυβέρνηση – Επίκαιρη ερώτηση Μιχαηλίδη

Η οριστική ματαίωση του μέτρου της «δάσωσης» του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης (ΠΑΑ) από την παρούσα κυβέρνηση επιβεβαιώθηκε, δυστυχώς, κατά τη συζήτηση Επίκαιρης Ερώτησης του βουλευτή Χίου και αναπληρωτή τομεάρχη Νησιωτικής Πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Ανδρέα Μιχαηλίδη.

Ο Α. Μιχαηλίδης εξέθεσε το όλο ιστορικό του πολύπαθου αυτού μέτρου μέσα και από την παράθεση των τεσσάρων συνολικά Ερωτήσεων και Επίκαιρων Ερωτήσεων που έχει ο ίδιος καταθέσει για το θέμα τα τρία τελευταία χρόνια. Οι τρεις (3) αλλαγές  στάσης από την κυβέρνηση – ματαίωση μέτρου, επαναφορά του μετά από λίγο, οριστική ματαίωσή του τώρα – δικαιολογούν απόλυτα τους χαρακτηρισμό «λυπηρό παράδειγμα κυβερνητικής παλινωδίας και εμπαιγμού» που χρησιμοποίησε ο βουλευτής.

Στην απάντησή του ο Υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Γιώργος Αμυράς παραδέχθηκε ότι αποτέλεσε συνειδητή απόφαση της κυβέρνησης η μη προκήρυξη της δάσωσης για την προγραμματική περίοδο 2014-2022, επικαλούμενος λόγους «επισιτιστικής ασφάλειας»… Επιχείρησε να «χρυσώσει το χάπι» δηλώνοντας πως το μέτρο θα μεταφερθεί αυτούσιο στην προγραμματική περίοδο 2023-2027, με συνολικό προϋπολογισμό 73,5 εκατομμύρια. Αυτό αποτελεί ονομαστική μείωση της τάξης του 10% σε σχέση την πρόβλεψη της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ για 81,8 εκατ.· λόγω του υψηλού πληθωρισμού του τελευταίου διαστήματος,βέβαια, η πραγματική μείωση του προϋπολογισμού είναι πολύ μεγαλύτερη.

Επί της ουσίας, λοιπόν, πήρε τρία χρόνια στην κυβέρνηση να ανακοινώσει την οριστική κατάργηση της δάσωσης και την υλοποίησή της τα επόμενα χρόνια (κάτι βέβαια που υποσχόταν μέχρι πρόσφατα) με πετσοκομμένο προϋπολογισμό.

Αλγεινή εντύπωση, επιπλέον, προξένησε η ίδια η στρεψόδικη επιχειρηματολογία του κ. Αμυρά. Στις μικρές λαθροχειρίες που διέπραξε περιλαμβάνονται ο χαρακτηρισμός της περιόδου από τον Δεκέμβρη του 2015 (έγκριση του ΠΑΑ) ως τις εκλογές του Ιουλίου 2019 ως «πέντε έτη διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ» και της περιόδου διακυβέρνησης της ΝΔ ως « τα τελευταία δύο χρόνια»!

Κυρίως, όμως, ισχυρίστηκε ότι επί ΣΥΡΙΖΑ δεν έγινε «απολύτως τίποτε» για τη δάσωση. Επ’ αυτού, ο Α. Μιχαηλίδης του υπενθύμισε πως η εισαγωγή ειδικών ευνοϊκών προϋποθέσεων για τους νησιώτες αγρότεςαποτέλεσε επίτευγμα της τροποποίησης του ΠΑΑ το 2017.

Η απογείωση της κυβερνητικής ψευδολογίας, όμως, ήρθε όταν ο κ. Αμυράς επιχειρώντας να παρουσιάσει τα μέτρα στήριξης των νησιωτών αγροτών από την κυβέρνηση Κυριάκου Μητσοτάκη ανέφερε το εξής ένα: το «Πρόγραμμα Στήριξης των μικρών νησιών του Αιγαίου Πελάγους». Δυστυχώς για τον ίδιο, πρόκειται για ευρωπαϊκό πρόγραμμα το οποίο εφαρμόζεται τουλάχιστον από το 2017!

Η κατακλείδα του αυτή αποτελεί θλιβερή αποκάλυψη τόσο της κυβερνητικής αδιαφορίας για τους αγρότες, ιδίως εκείνους των νησιών όπως οι μαστιχοπαραγωγοι, όσο και της στρατηγικής κατάφωρης κακοποίησης της αλήθειας που έχει υιοθετήσει κεντρικά η ΝΔ ενόψει των εκλογών.

Το βίντεο της τοποθέτησης του Α. Μιχαηλίδη και των απαντήσεων του Υφυπουργού κ. Αμυρά είναι διαθέσιμο στο: https://youtu.be/d-QK3dJeW3Y

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΧΙΟΣ

Μηταράκης: Πιο αισιόδοξος μετά την επίσκεψη του κ. Ταχιάου  Ταχιάος: Όλοι οι φορείς της Χίου να συμπράξουν στην εκτέλεση των έργων Επίσκεψη στα μεγάλα...

ΧΙΟΣ

Επιστολή προς τον Υπουργό Υποδομών & Μεταφορών κ. Ταχιάο έστειλε ο Δικηγορικός Σύλλογος Χίου με αφορμή την επίσκεψή του στο νησί της Χίου. Αναλυτικά...

ΧΙΟΣ

Ξεκάθαρο μήνυμα προς τους  εργολάβους  ότι η Κυβέρνηση δεν πρόκειται να επιτρέψει πλέον καμία ολιγωρία στα υπό εκτέλεση έργα στο νησί της Χίου, έστειλε...

ΧΙΟΣ

Σε συνέχεια των επιτυχημένων δεντροφυτεύσεων που πραγματοποιήθηκαν το περασμένο τρίμηνο, το Κοινωφελές Ίδρυμα “Μαρία Τσάκος”– Διεθνές Κέντρο Ναυτικής Έρευνας και Παράδοσης, προχωρά στην τέταρτη...

Advertisement