Connect with us

Hi, what are you looking for?

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μηταράκης: «Είμαστε έτοιμοι για την φιλοξενία Ουκρανών εκτοπισθέντων»

Ν. Μηταράκης: «Είμαστε έτοιμοι για την φιλοξενία, καθώς και για την καταγραφή και παροχή προσωρινής προστασίας σε Ουκρανούς εκτοπισθέντες – Εγκαινιάζουμε ένα νέο μοντέλο μετανάστευσης με νόμιμο και οργανωμένο τρόπο, απέναντι στα κυκλώματα λαθροδιακινητών».

Την άμεση διαθεσιμότητα 15 χιλιάδων κλινών στο εθνικό σύστημα υποδοχής, καθώς και την έναρξη της διαδικασίας έκδοσης ταυτότητας προσωρινής προστασίας από 4/4 στα Περιφερειακά Γραφεία Ασύλου Θεσσαλονίκης, Αττικής, Πάτρας και Κρήτης, ανέδειξε ο Υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, κ. Νότης Μηταράκης, κατά τη διάρκεια της συζήτησης για το νομοσχέδιο του Υπουργείου Εσωτερικών με τίτλο: “Εθνικό Στρατηγικό Σχέδιο Καταπολέμησης της Διαφθοράς, διατάξεις για την ολοκλήρωση της μεταφοράς των δασικών υπηρεσιών στο Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, διατάξεις για την εφαρμογή του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας ‘Ελλάδα 2.0’ και άλλες επείγουσες διατάξεις”.

Συγκεκριμένα, ο Υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου είπε: “Συνολικά 13 χιλιάδες άνθρωποι έχουν μέχρι στιγμής βρει καταφύγιο στη χώρα μας. Βελτιστοποιήσαμε, σε αγαστή συνεργασία με το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη την διαδικασία εισόδου Ουκρανών πολιτών στη χώρα μας. Δημιουργήσαμε κέντρο υποδοχής στον Προμαχώνα, το βασικό σημείο εισόδου. Δημιουργήσαμε ειδική λωρίδα εισόδου. Ανακαινίζοντας άμεσα ένα παλιό κτίριο για να υπάρχει χώρος υποδοχής, και με την παρουσία πλέον ιατρικής υποστήριξης. Πλέον των ζεστών ροφημάτων, του φαγητού, της θερμής υποδοχής. Διαθέσαμε αρχικά τρεις δομές φιλοξενίας. Η δομή στη Σιντική Σερρών, μια καινούργια δομή, χρησιμοποιείται για την ολιγοήμερη πρώτη φιλοξενία όσων φθάνουν στη χώρα μας από τον Προμαχώνα”, συμπληρώνοντας πως “Απέχει, άλλωστε, μόλις 5 χιλιόμετρα από τα σύνορα.  Εκεί, διαθέτουμε τη δυνατότητα πρώτης φιλοξενίας σε ειδικά διαμορφωμένους οικίσκους, και προσφέρουμε ένα ζεστό ρόφημα, γεύματα και είδη ατομικής υγιεινής.  Επιπλέον, έχουμε διαθέσει τις δομές της Ελευσίνας και των Σερρών για την φιλοξενία Ουκρανών. Σε πρώτη φάση, έχουμε διαθέσιμες άμεσα έως και 15 χιλιάδες κλίνες, οι οποίες προοδευτικά μπορούν να αυξηθούν, εφόσον χρειαστεί. Σήμερα, το Εθνικό σύστημα υποδοχής έχει 30 χιλιάδες κενές θέσεις, χάρη στην ουσιαστική αποσυμφόρηση των νησιών και της ενδοχώρας”.

“Είμαστε λοιπόν έτοιμοι για την φιλοξενία. Όπως είμαστε έτοιμοι για την καταγραφή και παροχή προσωρινής προστασίας”, ανέφερε εμφατικά ο κ. Μηταράκης, προσθέτοντας πως έχει προβλεφθεί “η δημιουργία ηλεκτρονικής πλατφόρμας προ-καταγραφής που θα τεθεί σε λειτουργία την 28/3 και θα παρέχει τη δυνατότητα σε όλους τους εν δυνάμει δικαιούχους να δηλώσουν τα βασικά τους στοιχεία και να λάβουν εξατομικευμένο ραντεβού προσέλευσης στα Γραφεία της Υπηρεσίας Ασύλου”.

Εν συνεχεία, ο κ. Μηταράκης, αναφερόμενος στις προσπάθειες της χώρας μας για την αντιμετώπιση της παράνομης μεταναστασης, τόνισε ότι “ενώ η Ευρώπη βιώνει αύξηση ροών κατά 57%, η Ελλάδα έχει ανακτήσει τον έλεγχο και δεν αποτελεί κύρια πύλη εισόδου. Καταφέραμε να μειώσουμε τις συνολικές ροές από 72.422 το 2019 σε 8.745 το 2021, δηλαδή μείωση-88%. Οι χαμηλότερες ροές της δεκαετίας”.

Παράλληλα, ο κ. Μηταράκης υπογράμμισε ότι “η ανάκτηση του ελέγχου στο Μεταναστευτικό, διέρχεται της δραστικής αντιμετώπισης της παράνομης μετανάστευσης. Δεσμευθήκαμε πως θα βάλουμε τάξη. Το κάναμε. Πλέον, επενδύουμε στη νόμιμη μετανάστευση, αναμορφώνοντας και ψηφιοποιώντας και απλοποιώντας τις διαδικασίες της, με διατάξεις για αυτό το σκοπό να συμπεριλαμβάνονται και στο παρόν νομοσχέδιο”.

Προχωρώντας σε κατ΄ άρθρο ανάλυση των διατάξεων αρμοδιότητας του Υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου, ο κ. Μηταράκης επεσήμανε: “Με το άρθρο 84 ανανεώνονται οι συμβάσεις ορισμένου χρόνου συνολικά 221 υπαλλήλων που υπηρετούν στην κεντρική υπηρεσία και στις περιφερειακές δομές της Υπηρεσίας Υποδοχής και Ταυτοποίησης (ΥΠΥΤ)  οι οποίοι υποστηρίζουν τη λειτουργία 32 δομών στην ενδοχώρα και 6 κέντρων υποδοχής και ταυτοποίησης στα σύνορα, καθώς και τμημάτων της κεντρικής Υπηρεσίας της ΥΠΥΤ.” αναμένοντας πλέον την ευρωπαϊκή χρηματοδότηση για να ολοκληρωθεί η διαδικασία ανανέωσης, ενώ σημείωσε ότι “Με το άρθρο 85 παρατείνεται η ισχύς συμβάσεων εργασίας αρμοδιότητας του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (Ε.Ο.Δ.Υ.) για την ολοκλήρωση του προγράμματος «Ολοκληρωμένη Επείγουσα Παρέμβαση Υγείας για την προσφυγική κρίση», το οποίο χρηματοδοτείται από το Υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου”.

Τέλος, ο Υπουργός Μετανάστευσης  και Ασύλου, στάθηκε στο μνημόνιο συνεργασίας με το Μπαγκλαντές, το οποίο, θα έρθει στη Βουλή για ψήφιση. Με πυξίδα την προώθηση της νόμιμης και εύτακτης μετανάστευσης ως αντίβαρο στην παράνομη μετανάστευση, συνάψαμε μνημόνιο συνεργασίας με το Μπαγκλαντές, το οποίο σύντομα θα καταθέσουμε στη Βουλή προς κύρωση. Προσφέροντας άδειες νόμιμης εποχικής εργασίας, χωρίς πρόσβαση σε καθεστώς μακροχρόνιας παραμονής, ιθαγένειας ή οικογενειακής επανένωσης. Προβλέποντας παράλληλα την ταχεία απέλαση όσων εισήλθαν παράνομα στη χώρα μας. Εγκαινιάζουμε ένα νέο μοντέλο μετανάστευσης με νόμιμο και οργανωμένο τρόπο, απέναντι στα κυκλώματα λαθροδιακινητών”, κατέληξε χαρακτηριστικά.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ

Παρουσιάστηκε η νέα πεζοπορική διαδρομή της Χίου «Λιθί-Αγιάσματα», μία διαδρομή 92 χιλιομέτρων η οποία βρίσκεται πλέον στη φάση της οριστικής της ολοκλήρωσης. Δημοσιογράφοι από το...

ΑΥΤΟΚΙΝΗΣΗ

Το Piaggio Style Center δημιούργησε ένα μοντέλο στο οποίο οι συλλέκτες έχουν ήδη στραμμένο το βλέμμα τους επειδή θα κατασκευαστεί σε περιορισμένο αριθμό για...

ΑΥΤΟΚΙΝΗΣΗ

Το δεύτερο μοντέλο που κατασκευάζεται στην πλατφόρμα Large Architecture της Mazda μετά το CX-60, το νέο CX-80 είναι το πιο ευρύχωρο αυτοκίνητο που διαθέτει...

ΑΥΤΟΚΙΝΗΣΗ

Η Kosmocar- Volkswagen παρουσιάζει τα “Volkswagen Deals” και καθιστά την απόκτηση κάθε ετοιμοπαράδοτου μοντέλου Volkswagen πιο εύκολη από ποτέ. Με το πρόγραμμα “Volkswagen Deals”,...

Advertisement