Connect with us

Hi, what are you looking for?

ΠΕΡΙΕΡΓΑ

Απίστευτη ανακάλυψη: Σκαθάρι περπατά ανάποδα, πάνω στην επιφάνεια του νερού [βίντεο]

Το σκαθάρι βρέθηκε στην Αυστραλία, έχει μέγεθος 6-8 χιλιοστών και μπορεί να περπατήσει ανάποδα, πάνω στην επιφάνεια του νερού.

Η ανακάλυψή του έγινε τυχαία, από έναν άνδρα ονόματι Τζον Γκουλντ, ο οποίος πραγματοποιεί τη διδακτορική του διατριβή στο Πανεπιστήμιο του Νιουκάστλ. Ο Γκουλντ είχε επισκεφτεί τα όρη Γουαταγκάν, στην Νέα Νότια Ουαλία της Αυστραλίας, θέλοντας να αναζητήσει ένα συγκεκριμένο είδος βατράχου. Ψάχνοντας για το βάτραχο μέσα σε μια λιμνούλα, ο άνδρας ήρθε αντιμέτωπος με το παράξενο θέαμα, το οποίο κατάφερε να καταγράψει σε βίντεο:

Το μικρό σκαθάρι περπατούσε ανάποδα στην επιφάνεια του νερού, σαν αυτή να ήταν ένα «συμπαγές τζάμι». Όπως είπε ο Γκουλντ για την ανακάλυψή του: «Στάθηκα τυχερός. Το πιο εντυπωσιακό δεν ήταν ότι το σκαθάρι περπατούσε, αλλά και ότι μπορούσε να σταματήσει και να σταθεί κανονικά, πάνω στο νερό».

Το είδος στο οποίο ανήκει το σκαθάρι δεν έχει ακόμη αναγνωριστεί επίσημα από την επιστήμη. Οι ειδικοί είναι, πάντως, σίγουροι ότι ανήκει στην οικογένεια των Hydrophilidae , υδρόβιων σκαθαριών που απαντώνται ακόμη και στην Ελλάδα.

Το σκαθάρι που εντόπισε ο Γκουλντ φαίνεται πως είχε παγιδεύσει έναν θύλακα αέρα κάτω από την κοιλιά του, αποκτώντας έτσι την άνωση που απαιτείται, ώστε να «επιπλεύσει» ανάποδα στην επιφάνεια.

Advertisement. Scroll to continue reading.

«Υποθέτουμε πως το σκαθάρι φέρει ειδικά όργανα στα πόδια του, τα οποία “αιχμαλωτίζουν” και άλλες φυσαλίδες αέρα και του επιτρέπουν να μετακινηθεί χωρίς να διαταράξει την επιφανειακή τάση του νερού», σχολίασε ο επιστήμονας.

Το σκαθάρι φαίνεται πως μοιάζει, από αυτή την άποψη, με τις γερίδες. Οι γερίδες είναι μικροσκοπικά έντομα που «γλιστράνε» πάνω από την επιφάνεια του νερού. Τα έντομα αυτά διαθέτουν ειδικές προεξοχές, σαν τρίχες, οι οποίες τα βοηθούν να παγιδεύσουν τον αέρα και να μην «σπάσουν» την τάση της επιφάνειας. «Η επιφάνεια του νερού φαίνεται να λειτουργεί ως υποστηρικτικός μηχανισμός για το σκαθάρι», συμπέραναν ο Γκουλντ και άλλοι ερευνητές.

Όσον αφορά το πώς το σκαθάρι εξελίχθηκε, ώστε να μπορεί να περπατά ανάποδα, οι επιστήμονες εικάζουν ότι αυτό συνέβη ώστε το έντομο να μπορεί να αποφεύγει το βυθό, όπου ελλοχεύουν διάφοροι υποψήφιοι θηρευτές του.

Ορισμένα από τα υπόλοιπα είδη υδρόβιου σκαθαριού, επεσήμαναν, δεν εγκαταλείπουν ποτέ το νερό, για να μπορέσουν να αναπνεύσουν. Αντίθετα, συλλέγουν επιπλέον αέρα, χρησιμοποιώντας τις κεραίες τους. Έτσι μπορούν να αναπνεύσουν κανονικά, παραμένοντας σε υδρόβιο περιβάλλον.

ΠΗΓΗ: EleftherosTypos.gr

Advertisement. Scroll to continue reading.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΕΛΛΑΔΑ

Λουόμενοι που βρίσκονταν στην παραλία του Μάναγρου, στις 12:40 το μεσημέρι της Κυριακής 25 Ιουλίου, εντόπισαν ένα άτομο στα ανοιχτά της θάλασσας, το οποίο...

ΧΙΟΣ

Πυρκαγιά ξέσπασε λίγα λεπτά μετά τις 2 το μεσημέρι, σε σπίτι στον Άγιο Γιώργη Συκούση, για άγνωστους μέχρι στιγμής λόγους. Σύμφωνα με πληροφορίες του...

ΧΙΟΣ

Το Κεντρικό Λιμεναρχείο Χίου ενημερώνει ότι, στο πλαίσιο βελτίωσης της κυκλοφορίας και της ασφάλειας των πολιτών στη Χερσαία Ζώνη Λιμένα Χίου συμφώνως με την...

ΕΘΝΙΚΑ

Η Ελλάδα παρέλαβε το πρώτο μαχητικό αεροσκάφος Rafale και πλέον το ερώτημα πολλών αφορά όχι μόνο τις δυνατότητες του, αλλά το τι είδους οπλικά...