Connect with us

Hi, what are you looking for?

ΠΕΡΙΕΡΓΑ

Εξωγήινο μητρικό σκάφος μπορεί να στέλνει μικρούς ανιχνευτές για να μελετήσουν το ηλιακό μας σύστημα, εκτιμά αξιωματούχος του Πενταγώνου

Υπάρχει μια ελάχιστη πιθανότητα ένα μητρικό σκάφος εξωγήινης προέλευσης να στέλνει μικρούς ανιχνευτές για να εξερευνήσουν τους πλανήτες του ηλιακού μας συστήματος, συμπεριλαμβανομένης της Γης, υποδηλώνει σχέδιο που υπογράφουν ένας αστρονόμος του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ και ο επικεφαλής ενός γραφείου του αμερικανικού υπουργείου Άμυνας.

Η ιδέα αυτή προτάθηκε από τον ακαδημαϊκό του Χάρβαρντ Abraham Avi Loeb, γνωστό για την αμφιλεγόμενη πρότασή του ότι το Oumuamua, ένα μυστηριώδες επιμήκης διαστρικό αντικείμενο που επισκέφθηκε και εγκατέλειψε το ηλιακό μας σύστημα το 2017, είναι στην πραγματικότητα ένα εξωγήινο διαστημόπλοιο.

Η θεωρία αυτή μόλις απορρίφθηκε από μια μελέτη που δημοσιεύθηκε την Τετάρτη (22.03.2023). Αν και δεν είναι η πρώτη φορά που ο Loeb αντιμετωπίζει σκληρή κριτική από τους συναδέλφους του για τις «ατεκμηρίωτες» προτάσεις του.

Ο άλλος ομιλητής είναι ο Sean M. Kirkpatrick, διευθυντής του Γραφείου Επίλυσης Ανωμαλιών σε Όλους τους Τομείς (AARO) του αμερικανικού Πενταγώνου, το οποίο ιδρύθηκε το 2022.

Οι ανιχνευτές ως «σπόροι πικραλίδας»

Έξι μήνες πριν το αντικείμενο Oumuamua διασχίσει το ηλιακό μας σύστημα, ένας μικρός μετεωρίτης πλάτους ενός μέτρου με την ονομασία IM2 έπεσε στη Γη, ένα βραχώδες αντικείμενο για το οποίο έχει επίσης διατυπωθεί άποψη για προέλευση εκτός του ηλιακού συστήματος.

Αν και τα δύο αντικείμενα δεν σχετίζονται μεταξύ τους, οι επιστήμονες υποστήριξαν ότι «οι συμπτώσεις μεταξύ ορισμένων τροχιακών παραμέτρων του “Oumuamua” και του “IM2” μας ενθαρρύνουν να εξετάσουμε την πιθανότητα ένα τεχνητό διαστρικό αντικείμενο να είναι ενδεχομένως ένα μητρικό σκάφος, που απελευθερώνει μικρούς ανιχνευτές κατά τη διάρκεια του κοντινού περάσματος του από τη Γη.

Αντικείμενα πολύ μικρά για να ανιχνευθούν

Αυτοί οι ανιχνευτές, τους οποίους ο εμπειρογνώμονας περιγράφει ως «σπόρους πικραλίδας», θα μπορούσαν «να διαχωριστούν από το μητρικό σκάφος με τη βαρυτική δύναμη του Ήλιου ή με μια ικανότητα ελιγμών».

Οι δύο εμπειρογνώμονες πιστεύουν ότι αυτοί οι σπόροι πικραλίδας έχουν εξερευνητική λειτουργία. Όντας τόσο μικροί, θα μπορούσαν να φτάσουν στη Γη χωρίς να εντοπιστούν από τα διαθέσιμα τηλεσκόπια, αφού δεν θα αντανακλούσαν αρκετό ηλιακό φως.

«Αυτοί οι μικροσκοπικοί ανιχνευτές θα έφταναν στη Γη ή σε άλλους πλανήτες του ηλιακού συστήματος για εξερεύνηση καθώς το κύριο διαστημόπλοιο θα περνούσε σε ένα κλάσμα της απόστασης μεταξύ Γης και Ήλιου, όπως ακριβώς έκανε ο Oumuamua πριν εγκαταλείψει το σύστημά μας», αναφέρουν οι συντάκτες του προσχεδίου.

«Εξοπλισμένοι με μια μεγάλη αναλογία επιφάνειας προς μάζα αλεξίπτωτων, οι τεχνολογικοί «σπόροι πικραλίδας» θα μπορούσαν να επιβραδύνουν στην ατμόσφαιρα της Γης για να αποφύγουν την καύση και στη συνέχεια να κυνηγήσουν τους στόχους τους όπου και αν προσγειωθούν», πρόσθεσαν.

Οι εξωγήινοι δεν θα βρίσκονταν στο μητρικό σκάφος

Το ζευγάρι των ερευνητών πιστεύει επίσης ότι πλανήτες του ηλιακού μας συστήματος, όπως ο Άρης, η Αφροδίτη ή η Γη, θα μπορούσαν να αποτελέσουν ενδιαφέροντες πλανήτες προς μελέτη, ειδικά ο πλανήτης μας, λόγω της παρουσίας υγρού νερού.

Ωστόσο, προτείνουν επίσης ότι δεν θα υπήρχαν μέλη του πληρώματος σε αυτό το υποτιθέμενο μητρικό σκάφος και ότι θα ήταν πολύ δύσκολο για αυτούς τους πιθανούς εξωγήινους να επικοινωνήσουν με τους ανιχνευτές εξερεύνησης.

Ένας πολιτισμός που θα μπορούσε να έχει εξαφανιστεί

Επιπλέον, και λαμβάνοντας υπόψη ότι υπάρχουν πολλά αστέρια και πλανήτες που σχηματίστηκαν εκατομμύρια χρόνια πριν από τον Ήλιο μας, οι ερευνητές εκτιμούν ότι αυτός ο εξωγήινος πολιτισμός θα μπορούσε να έχει εξαφανιστεί και να έχει στείλει ανιχνευτές πριν από τη δημιουργία της Γης.

Αυτό θα ήταν σαν «να ψάχνουμε το γραμματοκιβώτιό μας ψάχνοντας για τυχόν πακέτα που έχουν συσσωρευτεί εκεί με την πάροδο του χρόνου, παρόλο που οι αποστολείς δεν ζουν πλέον», εξήγησε ο Loeb.

Ενδιαφέρον για αντικείμενα τεχνητής προέλευσης

Αν και είναι εξαιρετικά δύσκολο ή απίθανο οι δύο αυτοί ερευνητές να μπορέσουν να αποδείξουν αυτά που ισχυρίζονται στο προσχέδιό τους, είναι βέβαιο ότι το Πεντάγωνο έχει δείξει πρόσφατα ενδιαφέρον για τα άγνωστης ταυτότητας ιπτάμενα αντικείμενα.

Από την πρόσφατη ίδρυση της AARO, το γραφείο του Πενταγώνου έχει ξεκινήσει περισσότερες από 360 νέες έρευνες σχετικά με υποτιθέμενες συναντήσεις με Αγνώστου Ταυτότητας Απροσδιόριστα Φαινόμενα (UAP) που αναφέρθηκαν από το στρατιωτικό προσωπικό των ΗΠΑ.

Είναι σημαντικό να διευκρινιστεί ότι το προσχέδιο, που δημοσιεύθηκε στις 7 Μαρτίου, δεν έχει ακόμη αξιολογηθεί επίσημα από ομότιμους και ότι δεν αντιστοιχεί σε επίσημο έγγραφο του Πενταγώνου, αν και πραγματοποιήθηκε σε συνεργασία με το Υπουργείο Άμυνας.

Πηγή: DW

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΑΥΤΟΚΙΝΗΣΗ

Η BMW X5 θα είναι το πρώτο πολυτελές plug-in υβριδικό μοντέλο που θα παράγεται στη Νότια Αμερική από το τελευταίο τρίμηνο του 2024. Μετά...

ΑΥΤΟΚΙΝΗΣΗ

Με απολύτως ισορροπημένες αναλογίες, αισθησιακή σχεδίαση με προσοχή στη λεπτομέρεια, την τελευταία γενιά MBUX και μια σειρά εκδόσεων κινητήρων και εξοπλισμού που μπορούν να...

ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Ο Περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου Κωνσταντίνος Μουτζούρης υποδέχτηκε σήμερα στην Περιφέρεια 57 μαθητές και 4 καθηγητές από το 2ο ΓΕΛ Καλυβίων, στο πλαίσιο των εκπαιδευτικών...

ΧΙΟΣ

Στο πλαίσιο της Αξιολόγησης σχολικών μονάδων και στον άξονα Σχέσεις σχολείου – οικογένειας εκπονήθηκε Σχέδιο Δράσης για το Γυμνάσιο Κάμπου με θέμα: ΒΕΛΤΙΩΣΗ ΤΩΝ...

Advertisement