Connect with us

Hi, what are you looking for?

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Πυρκαγιές: Όλο το πακέτο για τους πυρόπληκτους – Έως και 150.000 ευρώ στεγαστικό βοήθημα με ένα «κλικ»

Με «καταιγίδα» μέτρων υποστήριξης των πληγέντων και ενός σχεδίου ανασυγκρότησης ειδικά για την Εύβοια σπεύδει το Μέγαρο Μαξίμου να επουλώσει τις «πληγές» που αφήνει η πύρινη λαίλαπα τις τελευταίες μέρες στη χώρα.

Τόσο ο πρωθυπουργός με την τοποθέτησή του κατά τη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου όσο κι οι περισσότεροι υπουργοί που ανέλαβαν να παρουσιάσουν δέσμες μέτρων ανά τομέα, εμφανίστηκαν αποφασισμένοι να δράσουν χωρίς καθυστερήσεις, με συγκεκριμένο σχέδιο και χρονοδιάγραμμα. Ο κ. Μητσοτάκης διαμηνύοντας από την χθεσινή κυβερνητική σύσκεψη στους υπουργούς ότι επιβάλλονται απλοποιημένες διαδικασίες, γρήγορες λύσεις αλλά και έργα υποδομών, ζήτησε των σχετικών κινήσεων να προηγηθεί η άμεση αποζημίωση για κάθε πυρόπληκτο που έζησε αυτήν τραυματική εμπειρία και έμεινε χωρίς σπίτι ή επιχείρηση.

Η πρώτη κίνηση λοιπόν αφορά μέτρα ανακούφισης για όλους όσοι δοκιμάστηκαν από τη φωτιά. «Θα ανασταλούν οφειλές και φορολογικές τους υποχρεώσεις. Ειδικά μάλιστα για τους δυο Δήμους της βόρειας Εύβοιας η αναστολή αυτή θα ισχύσει για όλους τους κατοίκους- ανεξάρτητα από το αν οι ίδιοι έχουν πληγεί- καθώς κρίνουμε ότι συνολικά η περιοχή αυτή έχει υποστεί μια πολύ μεγάλη οικονομική ζημιά» δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Μητσοτάκης, σημειώνοντας ότι σε δεύτερο επίπεδο ακολουθούν έργα αποκατάστασης (καθαρισμοί, συγκομιδή κορμών, τα βασικά αντιπλημμυρικά έργα τα οποία πρέπει να γίνουν και φυσικά οι αναδασώσεις και η ενίσχυση της πρόληψης) και σε τρίτο επίπεδο τα βήματα του μεσομακροπρόθεσμου σχεδιασμού της παραγωγικής ανασυγκρότησης των διάφορων περιοχών.

Οι κεντρικές κατευθύνσεις των κυβερνητικών επιλογών, τις οποίες και περιέγραψε ο πρωθυπουργός παραπέμπουν σε: στεγαστική συνδρομή έως 150.000 ευρώ για κατοικίες που καταστράφηκαν ή έχουν ζημιές και άμεση προκαταβολή 20.000 ευρώ, 12.000 ευρώ ή 5.000 ευρώ ανάλογα με τον βαθμό φθοράς κάθε κτιρίου.

Τα ποσά αυτά θα καταβάλλονται με μία απλή αίτηση από τις 18 Αυγούστου στην πλατφόρμα arogi.gov.gr. «Με εκταμίευση λίγες μέρες μετά, ουσιαστικά ενοποιούμε πια τα επιμέρους προγράμματα κρατικής αρωγής σε μία πλατφόρμα. Αρα με μία αίτηση, με ένα κλικ, ο υποψήφιος δικαιούχος θα μπορεί να καταθέτει τα στοιχεία του και πολύ σύντομα να λαμβάνει την κρατική ενίσχυση», υπογραμμίζει ο κ. Μητσοτάκης ο οποίος αναφερόμενος στις πληγείσες επιχειρήσεις δεσμεύτηκε ότι θα αποζημιωθούν με το 70% των απωλειών τους, με το 20% να δίνεται ως προκαταβολή. Για τα δε ακίνητά τους θα λαμβάνουν αμέσως προκαταβολή 22.000 ευρώ, 12.000 ευρώ ή 5.000 ευρώ, ανάλογα με τις ζημιές τους.

Οι αγροτικές, οι κτηνοτροφικές εκμεταλλεύσεις με κτίρια, θα μπορούν και αυτές να εισπράξουν αθροιστικά τις ίδιες προκαταβολές. Επιπλέον, θα μπορούν να λάβουν και ενίσχυση έως 4.000 ευρώ για τις καλλιέργειές τους, ανάλογα με την έκταση. Και αυτό πέραν των αποζημιώσεων που θα χορηγήσει ο ΕΛΓΑ για την παραγωγή τους.

Κάτοικοι και επιχειρήσεις που χτυπήθηκαν από τη φωτιά απαλλάσσονται από τον ΕΝΦΙΑ, αναστέλλονται οι ασφαλιστικές, φορολογικές και δανειακές υποχρεώσεις τους, όπως και οι πλειστηριασμοί, και καθιερώνεται επιδότηση ενοικίου ύψους έως 500 ευρώ μέχρι να επισκευαστούν τα σπίτια τους.

Ειδικά στους δύο Δήμους οι οποίοι δοκιμάστηκαν στην Εύβοια, στον Δήμο Μαντουδίου και στον Δήμο Ιστιαίας, τα τελευταία αυτά μέτρα θα ισχύσουν για όλους τους κατοίκους, ανεξάρτητα από το αν υπέστησαν ζημιές. Και οι τοπικές επιχειρήσεις θα έχουν δικαίωμα αναστολής των συμβάσεων εργασίας για τρεις μήνες. Ξεχωριστή μέριμνα θα υπάρχει και για τους εκπαιδευτικούς και για τους μαθητές των δύο αυτών Δήμων.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΧΙΟΣ

Το Διοικητικό Συμβούλιο, ο Σύλλογος Διδασκόντων και σύσσωμη η μαθητική κοινότητα του Πρότυπου ΕΠΑ.Λ ΤΣΑΚΟΣ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΗΡΙΑ ΝΑΥΤΙΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ (ΤΕΕΝΣ) εκφράζουν τη βαθειά τους...

ΑΥΤΟΚΙΝΗΣΗ

Το Symbioz εντάσσεται σε μια πραγματικά αξιόλογη γκάμα οικογενειακών μοντέλων, 60 χρόνια σχεδόν μετά την κυκλοφορία του Renault 16, με τη μοντέρνα, ευρύχωρη και...

ΑΘΛΗΤΙΚΑ

Τρομερά άτυχη η ομάδα του Λουίς Ενρίκε, καθώς στο δεύτερο μέρος είχε 4 δοκάρια και συνολικά 6 μετά και τα δύο του πρώτου ημιτελικού...

ΑΥΤΟΚΙΝΗΣΗ

Για την Porsche, τα αρχικά GTS σημαίνουν Gran Turismo Sport και αυτό στην πράξη σημαίνει πως το αυτοκίνητο που τα φέρει, εμφανίζει μια επιπλέον...

Advertisement