Connect with us

Hi, what are you looking for?

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Μobile banking: «Εκτοξεύτηκαν» οι χρήστες σε 3,7 εκατομμύρια από μόλις 150.000 το 2015

Αλλάζει σταδιακά η εικόνα στα τραπεζικά καταστήματα λόγω της μεγάλης και συνεχόμενης ανόδου της χρήσης των εναλλακτικών ψηφιακών δικτύων του τραπεζικού συστήματος, με τις όποιες ουρές που παρατηρούνται εκτός των τραπεζικών καταστημάτων να οφείλονται τις περισσότερες φορές στα μέτρα που πρέπει να τηρούνται και είναι ακόμη σε ισχύ από τράπεζες και καταστήματα λιανικής για την είσοδο συγκεκριμένου αριθμού πολιτών στα καταστήματα.

Ειδικότερα, σύμφωνα με στοιχεία από τράπεζες που δραστηριοποιούνται στην χώρα μας ο αριθμός των ενεργών χρηστών internet banking στα μέσα του τρέχοντος έτους είναι 3,7 εκατομμύρια, ενώ ο αριθμός ενεργών χρηστών στο mobile banking που δείχνει να κυριαρχεί διεθνώς και στην χώρα μας έφτασε τα 3,8 εκατομμύρια.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το 2015 ο αριθμός των ενεργών πελατών στο mobile bankink ήταν 150.000. Συμβολή στην αλλαγή τάσεων και στην χρήση εναλλακτικών δικτύων από ολοένα και μεγαλύτερο αριθμό καταναλωτών-εκτός φυσικά από τις ανάγκες της πανδημίας- έχει διαδραματίσει και η προσπάθεια του τραπεζικού συστήματος να εκπαιδεύσει τους συναλλασσομένους προς την κατεύθυνση αυτή μέσω ενημερωτικού υλικού αλλά και από υπαλλήλους εντός των καταστημάτων που εδώ και μεγάλο χρονικό διάστημα συμβάλλουν προς την κατεύθυνση αυτή.

Ανοδο συνεχίζει να σημειώνει και ο αριθμός των ΑΤΜ στην χώρα μας που συνεχώς αναβαθμίζονται τεχνολογικά και προσεγγίζουν ξεπερνούν πλέον τα 6000 Τα ΑΤΜ ήταν το πρώτο εναλλακτικό τραπεζικό δίκτυο στην Ελλάδα πριν τέσσερις ακριβώς δεκαετίες, όταν το 1981 η Alpha Bank (τότε Τράπεζα Πίστεως) εγκατέστησε το πρώτο δίκτυο ΑΤΜ στη χώρα μας.

Εκτός όμως από τις δυνατότητες για πραγματοποίηση συναλλαγών σειράς λογαριασμών από το τραπεζικό σύστημα οι καταναλωτές έχουν πλέον τη δυνατότητα εξόφλησης σε ολοένα και μεγαλύτερο αριθμό σημείων, εκτός τραπεζικού συστήματος. Και αυτό γιατί στα σημεία πληρωμών λογαριασμών έχουν ενταχθεί σημαντικός αριθμός καταστημάτων αλυσίδων σούπερ μάρκετ σε κάθε γωνιά της χώρας, δίνοντας τη δυνατότητα εξόφλησης λογαριασμών μέσω των τερματικών που υπάρχουν στα ταμεία των σουπερ μάρκετ. Δυνατότητα όμως πληρωμών λογαριασμών δίνεται και μέσω του εκτεταμένου δικτύου καταστημάτων του ΟΠΑΠ σε κάθε γωνιά της χώρα από την υπηρεσία tora Wallet του Οργανισμού.

Ειδικότερα, στα καταστήματα του ΟΠΑΠ, μέσω της υπηρεσίας tora Wallet, το κοινό μπορεί να κάνει συναλλαγές για περισσότερους από 230 φορείς και οργανισμούς, όπως πληρωμές για Ενέργεια, Ύδρευση, Ασφάλειες, Τηλεπικοινωνίες, καθώς και οφειλές προς το Δημόσιο και τους Δήμους. Η πληρωμή λογαριασμών μπορεί να γίνει και ανέπαφα με οποιαδήποτε κάρτα. Οι καταναλωτές εξακολουθούν πάντα να έχουν τη δυνατότητα να εξοφλούν μεγάλου αριθμού λογαριασμών μέσω δικτύων όπως των καταστημάτων των ΕΛΤΑ με την χρήση καρτών με ταχύτητα και ανέπαφα.

Δεν είναι όμως μόνον οι τράπεζες που έχουν ψηφιοποιήσει τις πληρωμές τους. Παραδείγματα αποτελούν επίσης οι εφορίες με την ΑΑΔΕ, να έχει ανακοινώσει ότι οι φορολογούμενοι εξυπηρετούνται από 80 και πλέον ηλεκτρονικές υπηρεσίες, πολλές από τις οποίες είναι πληρωμές. Επίσης Δήμοι και Νομαρχίες σε όλη την χώρα παρέχουν πλέον τη δυνατότητα ψηφιακών πληρωμών απαλλάσσοντας έτσι τους πολίτες από την επίσκεψη τους για την εξόφληση οφειλών με χαρακτηριστικό παράδειγμα τον Δήμο Αθηναίων που δίνει τη δυνατότητα πραγματοποίησης περισσότερων από 90 ψηφιακών υπηρεσιών.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΧΙΟΣ

Μηταράκης: Πιο αισιόδοξος μετά την επίσκεψη του κ. Ταχιάου  Ταχιάος: Όλοι οι φορείς της Χίου να συμπράξουν στην εκτέλεση των έργων Επίσκεψη στα μεγάλα...

ΧΙΟΣ

Επιστολή προς τον Υπουργό Υποδομών & Μεταφορών κ. Ταχιάο έστειλε ο Δικηγορικός Σύλλογος Χίου με αφορμή την επίσκεψή του στο νησί της Χίου. Αναλυτικά...

ΧΙΟΣ

Ξεκάθαρο μήνυμα προς τους  εργολάβους  ότι η Κυβέρνηση δεν πρόκειται να επιτρέψει πλέον καμία ολιγωρία στα υπό εκτέλεση έργα στο νησί της Χίου, έστειλε...

ΧΙΟΣ

Σε συνέχεια των επιτυχημένων δεντροφυτεύσεων που πραγματοποιήθηκαν το περασμένο τρίμηνο, το Κοινωφελές Ίδρυμα “Μαρία Τσάκος”– Διεθνές Κέντρο Ναυτικής Έρευνας και Παράδοσης, προχωρά στην τέταρτη...

Advertisement