Connect with us

Hi, what are you looking for?

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Κατώτατος μισθός: Πότε ξεκινάει η διαδικασία αναπροσαρμογής του – «Πάγωμα» ή 751 ευρώ;

Έως το τέλος του μήνα θα πρέπει να υπάρξει βάσει της προβλεπόμενης διαδικασίας η σχετική εισήγηση για τη διαμόρφωση του κατώτατου μισθού.

Στις 27 Ιουλίου αναμένονται οι επίσημες ανακοινώσεις για το τι μέλλει γενέσθαι με τον κατώτατο μισθό. Αυτό ξεκαθάρισε ο υπουργός Εργασίας Κωστής Χατζηδάκης, σε συνέντευξή του στον ΑΝΤ1, όπου είπε πως στόχος είναι η αύξηση στα 751 ευρώ.

Ο κ. Χατζηδάκης, πάντως, άφησε «ανοικτό παράθυρο», εάν δεν αποφασιστεί αύξηση φέτος, αυτή να γίνει του χρόνου, σημειώνοντας πως «η πορεία, που έχει η οικονομία, καταγράφει έναν θετικό ορίζοντα για τους εργαζομένους». Ο υπουργός Εργασίας, έχει ήδη λάβει την σχετική έκθεση του ΚΕΠΕ, που εισηγείται να «παγώσει» ο κατώτατος μισθός για φέτος στα 650 ευρώ, λόγω της ύφεσης 8% το 2020, των επιπτώσεων του κορονοϊού στην αγορά, την οικονομική αβεβαιότητα και τον αποπληθωρισμό που κυριάρχησε την περσινή χρονιά. Σε αυτό συμφωνεί και η έκθεση της Τραπέζης της Ελλάδος.

Την τελική απόφαση θα λάβει η κυβέρνηση – δια του υπουργικού συμβουλίου – κατόπιν εισηγήσεως του αρμοδίου υπουργού, στο τέλος Ιουλίου. Ωστόσο οι εργαζόμενοι θα πρέπει να κρατούν «μικρό καλάθι» καθώς οι επιλογές είναι περιορισμένες λόγω της κρίσης.

Από την πλευρά της, η ΓΣΕΕ είναι η μόνη που υποστηρίζει την επαναφορά του κατώτατου μισθού στα 751 ευρώ εντός του 2021 και στη συνέχεια στα 809 ευρώ που αντιστοιχεί στο 60% του διάμεσου μισθού του ΟΟΣΑ.

Αξίζει να σημειωθεί πως η Ελλάδα είναι μαζί με την Εσθονία τα μοναδικά μέλη της Ε.Ε που δεν έχουν προχωρήσει σε έστω και μικρή αύξηση του κατώτατου μισθού για την περίοδο 2020-2021. Όλες οι υπόλοιπες χώρες, παρά το γενικευμένο καθεστώς της πανδημίας, αύξησαν έστω και λίγο τον κατώτατο μισθό.

Σύμφωνα με το νέο χρονοδιάγραμμα για τη διαδικασία, ο διάλογος για τον κατώτατο μισθό θα ξεκινά πλέον κάθε άνοιξη και θα ολοκληρώνεται κάθε καλοκαίρι.

Επομένως, η πρώτη σχετική απόφαση θα ληφθεί το φετινό καλοκαίρι και η επόμενη το καλοκαίρι του 2022.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΑΥΤΟΚΙΝΗΣΗ

Η BMW X5 θα είναι το πρώτο πολυτελές plug-in υβριδικό μοντέλο που θα παράγεται στη Νότια Αμερική από το τελευταίο τρίμηνο του 2024. Μετά...

ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Ο Περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου Κωνσταντίνος Μουτζούρης υποδέχτηκε σήμερα στην Περιφέρεια 57 μαθητές και 4 καθηγητές από το 2ο ΓΕΛ Καλυβίων, στο πλαίσιο των εκπαιδευτικών...

ΑΥΤΟΚΙΝΗΣΗ

Με απολύτως ισορροπημένες αναλογίες, αισθησιακή σχεδίαση με προσοχή στη λεπτομέρεια, την τελευταία γενιά MBUX και μια σειρά εκδόσεων κινητήρων και εξοπλισμού που μπορούν να...

ΧΙΟΣ

Στο πλαίσιο της Αξιολόγησης σχολικών μονάδων και στον άξονα Σχέσεις σχολείου – οικογένειας εκπονήθηκε Σχέδιο Δράσης για το Γυμνάσιο Κάμπου με θέμα: ΒΕΛΤΙΩΣΗ ΤΩΝ...

Advertisement