Connect with us

Hi, what are you looking for?

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΟΕΕ: Να μετατεθεί για τις 15 Μαΐου η προθεσμία για αιτήσεις ίδρυσης νέων επιχειρήσεων μέσω ΕΣΠΑ

Την μεταφορά της καταληκτικής ημερομηνίας υποβολής των αιτήσεων χρηματοδότησης στις δύο νέες δράσεις του ΕΣΠΑ 2021-2027, «Ενίσχυση της Ίδρυσης και Λειτουργίας Νέων Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων» και «Ενίσχυση της Ίδρυσης και Λειτουργίας Νέων Μικρομεσαίων Τουριστικών Επιχειρήσεων», για τις 15 Μαΐου  – από 29 Φεβρουαρίου -, ώστε να καταστεί δυνατός ο προγραμματισμός όλων των εμπλεκομένων προκειμένου να κατατεθούν ώριμα και υλοποιήσιμα επενδυτικά σχέδια ζητά ο πρόεδρος του Οικονομικού Επιμελητηρίου Ελλάδος, Κωνσταντίνος Κόλλιας, με επιστολή του προς τον αναπληρωτή υπουργό Εθνικής Οικονομίας, Νίκο Παπαθανάση.

Ο κ. Κόλλιας διατύπωσε το συγκεκριμένο αίτημα, μετά από ενημέρωση του ΟΕΕ από οικονομολόγους-μελετητές, που είναι μέλη του φορέα, λόγω:

  • Της καθυστερημένης έναρξης λειτουργίας του Ολοκληρωμένου Πληροφοριακού Συστήματος Κρατικών Ενισχύσεων (ΟΠΣΚΕ) και της αποκατάστασης του τεχνικού προβλήματος στην άντληση διαλειτουργικών δεδομένων από την ΑΑΔΕ, μία εβδομάδα μετά (και συγκεκριμένα στο τέλος Ιανουαρίου).
  • Του έντονου προβλήματος στις υπηρεσίες Δόμησης για την έκδοση βεβαιώσεων Χρήσης Γης, οικοδομικών αδειών ή την ανανέωση αυτών, προκειμένου να καλυφθούν οι απαιτήσεις των δράσεων.
  • Της αποχής των συμβολαιογράφων ανά την επικράτεια από 20/11/2023 έως 11/01/2024, αφού δεν μπορούσαν να καλυφθούν οι υποχρεώσεις του προγράμματος σχετικά με τους τίτλους κυριότητας που πρέπει να προσκομισθούν για τους τόπους υλοποίησης της επένδυσης.
  • Του τεράστιου φόρτου στα γραφεία λόγω του περιορισμένου χρονικού περιθωρίου ώστε οι προϋπολογισμοί των επενδύσεων να οριστικοποιηθούν άμεσα.
  • Της αδυναμίας των τραπεζών να δώσουν έγκαιρη απάντηση στα αιτήματα δανειοδότησης καθώς ο τραπεζικός δανεισμός αποτελεί προϋπόθεση για την κατάθεση του οριστικού επιχειρηματικού σχεδίου και, κατά συνέπεια, του οριστικού προϋπολογισμού της επένδυσης.
  • Του ανεπαρκούς χρόνου για να ενημερωθούν οι ενδιάμεσοι φορείς διαχείρισης από την ΕΥΔ-ΕΠΑΝΕΚ, προκειμένου με την σειρά τους να ενημερώσουν τους δικαιούχους των προγραμμάτων (Μόλις την τρέχουσα εβδομάδα, 15 μέρες πριν την καταληκτική ημερομηνία υποβολής, ξεκίνησαν οι ενημερωτικές εκδηλώσεις από τον ΕΦΕΠΑΕ στις μεγάλες πόλεις ανά την επικράτεια).

Όπως επισημαίνει ο κ. Κόλλιας, «όλα αυτά καθιστούν εξαιρετικά δυσμενή την ορθή σύνταξη και υποβολή των αιτήσεων χρηματοδότησης στο χρονικό πλαίσιο που έχει δοθεί. Επιπλέον, συνέπεια του περιορισμένου πραγματικού διαθέσιμου χρόνου θα είναι να κατατεθούν επενδυτικά σχέδια με πρόχειρους και ανυπόστατους προϋπολογισμούς ενώ δεν θα προλάβουν να καταθέσουν προτάσεις υγιείς επενδυτές με βιώσιμα επενδυτικά σχέδια».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΑΥΤΟΚΙΝΗΣΗ

Η Toyota Hellas είναι ο επίσημος συνεργάτης της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής, αλλά και της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής για την πραγματοποίηση της Ολυμπιακής Λαμπαδηδρομίας στους...

ΑΥΤΟΚΙΝΗΣΗ

Ενσαρκώνοντας τη δέσμευση της Honda για μηδενικά τροχαία ατυχήματα με οχήματα Honda μέχρι το 2050, η έκτη γενιά του δημοφιλούς SUV, CR-V, διαθέτει μια...

ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Μετά τα αλλεπάλληλα sold out, η Ευρυδίκη επιστρέφει στη σκηνή του Half Note Jazz Club, με την ιδιαίτερη παράσταση που ξεχώρισε και αγαπήθηκε από τους φίλους του γαλλόφωνου τραγουδιού “La Bohème”, από Παρασκευή...

ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Σημαντικές εμπειρίες αλλά και σκέψεις που τον συνόδευσαν σε διάφορα στάδια της ζωής του μοιράστηκε σε μία αποκαλυπτική συνέντευξη στην ΕΡΤ και την εκπομπή...

Advertisement