Connect with us

Hi, what are you looking for?

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Το πρώτο κάλεσμα της εφορίας σε επαγγελματίες για έλεγχο

Την πόρτα της εφορίας πέρασαν οι πρώτοι φορολογούμενοι με εισοδήματα κάτω των 10.000 ευρώ που από τις διασταυρώσεις βρέθηκαν να έχουν υψηλές δαπάνες διαβίωσης και εμβάσματα στο εξωτερικό.

Όπως αναφέρει ρεπορτάζ της Καθημερινής, ο φοροελεγκτικός μηχανισμός ζήτησε να δικαιολογήσουν τις διαφορές που έχουν διαπιστωθεί καθώς σε διαφορετική περίπτωση θα κληθούν να πληρώσουν πρόσθετους φόρους αλλά και πρόστιμα.

Σύμφωνα με πληροφορίες, τις επόμενες ημέρες αναμένεται να αποσταλούν προσκλήσεις σε εκατοντάδες επαγγελματίες από τους 20.000 που προέκυψαν με μεγάλες διαφορές ή περίεργες κινήσεις, από τη μεγάλη διασταύρωση που πραγματοποίησε η ΑΑΔΕ σε 3,8 εκατ. φορολογικές δηλώσεις, οι οποίοι εντοπίστηκαν να έχουν μεγάλες αποκλίσεις ανάμεσα στα δηλωθέντα εισοδήματα και τις δαπάνες διαβίωσης που πραγματοποίησαν την ίδια χρονιά.

Οσοι εκ των 20.000 δεν καταφέρουν να δώσουν πειστικές εξηγήσεις στις φορολογικές αρχές για τη διαφορά που διαπιστώθηκε, θα βρεθούν αντιμέτωποι με εξονυχιστικό έλεγχο προκειμένου να επιβεβαιωθούν τα αποτελέσματα της διασταύρωσης και να επιβληθούν οι φόροι και τα πρόστιμα που προβλέπονται στις περιπτώσεις απόκρυψης φορολογητέας ύλης.

Σημειώνεται ότι συνολικά διασταυρώθηκαν 80 εκατ. δεδομένα σε 3,8 εκατ. φορολογικές δηλώσεις του 2022 με ετήσια οικογενειακά εισοδήματα έως 10.000 ευρώ.

Με την αντιπαραβολή των εισοδημάτων που δηλώνονται με το κόστος διαβίωσης όπως αυτό καταγράφεται ηλεκτρονικά, η ΑΑΔΕ είχε ως στόχο να εντοπίσει όσους κρύβουν τα πραγματικά τους εισοδήματα.

Συγκεκριμένα, αξιοποιήθηκαν στοιχεία από τις κινήσεις τραπεζικών λογαριασμών, πληρωμών με κάρτες, από λογαριασμούς ηλεκτρικού ρεύματος, κινητής τηλεφωνίας αλλά και μια σειρά από πληροφορίες για διάφορες πληρωμές που συγκρίθηκαν με τα εισοδήματα τα οποία δήλωσαν οι φορολογούμενοι. Η διασταύρωση «έβγαλε» σε πρώτη φάση 440.000 περιπτώσεις, εκ των οποίων οι μεγάλες διαφορές εντοπίστηκαν σε περίπου 20.000 περιπτώσεις οι οποίες είναι εκείνες που θα κληθούν αρχικά για εξηγήσεις.

Για τις 420.000 φορολογικές δηλώσεις η απόκλιση μεταξύ δαπανών και εισοδημάτων ήταν μικρή και στην παρούσα φάση δεν κρίνεται απαραίτητος ο έλεγχός τους. Μετά τη διαδικασία των εξηγήσεων θα γίνει το τελικό ξεσκαρτάρισμα και θα συνταχθεί νέα λίστα με τους φορολογουμένους που θα ελεγχθούν εξονυχιστικά από τον φοροελεγκτικό μηχανισμό.

Ενα στοιχείο ακόμα που δείχνει τη μεγάλη απόκρυψη φορολογητέας ύλης προκύπτει από το δηλωθέν εισόδημα και τις καταναλωτικές δαπάνες. Σύμφωνα με τα στοιχεία, το συνολικό δηλωθέν εισόδημα φυσικών προσώπων στην ΑΑΔΕ ανέρχεται σε 84 δισ. ευρώ, ενώ η τελική καταναλωτική δαπάνη των νοικοκυριών βάσει των στοιχείων της ΕΛΣΤΑΤ είναι υψηλότερη κατά περίπου 40 δισ. Ωστόσο, στο ποσό αυτό θα πρέπει να προσμετρηθούν και τα έσοδα από τον τουρισμό.

Για την αποκάλυψη κρυφών εισοδημάτων οι φοροελεγκτές της ΑΑΔΕ αξιοποιώντας κάθε διαθέσιμη πληροφορία διασταύρωσαν τα εξής στοιχεία:

• Πληρωμές με κάρτες.

• Ποσά τόκων καταθέσεων που απέκτησε το φυσικό πρόσωπο.

• Αγορές σε καταστήματα λιανικής και σούπερ μάρκετ.

• Τραπεζικούς λογαριασμούς που αθροιστικά εντός του έτους εμφάνισαν κινήσεις άνω των 100.000 ευρώ.

• Χρηματικά ποσά που καταβλήθηκαν για τοκοχρεολυτική απόσβεση δανείων (στεγαστικά, καταναλωτικά κ.λπ.).

• Αγορές περιουσιακών στοιχείων (ακινήτων, αυτοκινήτων).

• Δαπάνες για ασφαλιστικά συμβόλαια ζωής, θανάτου, προσωπικών ατυχημάτων και ασθένειας.

• Εξοδα νοσηλίων σε ιδιωτικά θεραπευτήρια.

• Δίδακτρα σε ιδιωτικά σχολεία.

• Κόστος της σταθερής και της κινητής τηλεφωνίας, του ηλεκτρικού ρεύματος και της ύδρευσης όταν υπερβαίνει το ποσό των 1.000 ευρώ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΕΡΓΑ

Οι πιο γρήγορες πτήσεις διαρκούν από 2 έως 20 λεπτά στον αέρα, με μία από αυτές να πραγματοποιείται πάνω από τα νερά του Αιγαίου....

ΧΙΟΣ

Ο Δήμος Χίου ενημερώνει ότι στα πλαίσια του έργου «Βελτίωση Ασφαλείας Οδών Δήμου Χίου», θα ξεκινήσει εργασίες στις παρακάτω οδούς: Α) Τμήμα της οδού...

ΠΕΡΙΕΡΓΑ

Τα ισραηλινά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν ότι ένας στρατιωτικός οδηγός κατέγραψε αντιαεροπορικές συστοιχίες πυραύλων  του Iron Dome και έστειλε τις φωτογραφίες στο ψεύτικο  προφίλ μιας...

ΕΚΚΛΗΣΙΑ

«Σε μια εποχή όπου ο σεβασμός στις πανανθρώπινες αρχές και αξίες δυστυχώς υποχωρεί μπροστά στους εγωισμούς και τις ιδιοτέλειες, στην πλεονεξία και την απληστία,...

Advertisement