Connect with us

Hi, what are you looking for?

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΕΝΦΙΑ: Από τις ασφαλιστικές εταιρείες τα στοιχεία για την έκπτωση του 10% – Έως τις 25 Ιανουαρίου η αποστολή τους

Οι ασφαλιστικές εταιρείες θα ανάψουν τελικώς το «πράσινο φως» για την έκπτωση του 10% στον ΕΝΦΙΑ που θα …απολαύσουν φέτος περίπου ένα εκατομμύριο ιδιοκτήτες οι οποίοι είχαν ασφαλίσει τα ακίνητά τους για φυσικές καταστροφές το 2023.

Με απόφαση του Διοικητή της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) Γιώργου Πιτσιλή, οι ασφαλιστικές εταιρείες καλούνται να αποστείλουν έως τις 25 Ιανουαρίου στοιχεία των ασφαλιστηρίων συμβολαίων κατοικίας φυσικών προσώπων που καλύπτουν τους ασφαλιστικούς κινδύνους σεισμού, πυρκαγιάς και πλημμύρας και τα οποία είναι σε ισχύ. Μεταξύ των στοιχείων περιλαμβάνονται: ο ΑΦΜ, το ονοματεπώνυμο του λήπτη της ασφάλισης, ο αριθμός ασφαλιστηρίου συμβολαίου, η ημερομηνία έναρξης και λήξης της ασφάλισης, διεύθυνση, και περιγραφή της ασφαλισμένης κατοικίας, οι ασφαλιστικοί κίνδυνοι σεισμού, πυρκαγιάς και πλημμύρας που καλύπτει το συμβόλαιο και το ασφαλισμένο κεφάλαιο που καλύπτει και τους τρεις προαναφερθέντες ασφαλιστικούς κινδύνους (σεισμό, πυρκαγιά και πλημμύρα).

Με βάση τα παραπάνω στοιχεία οι αρμόδιες υπηρεσίες θα υπολογίσουν αυτόματα την έκπτωση επί του ποσού του ΕΝΦΙΑ που αναλογεί στην ακίνητη περιουσία του κάθε φορολογούμενου ανάλογα με τη χρονική διάρκεια της ασφάλισης.

Στη συνέχεια, αναμένεται να δημιουργηθεί πλατφόρμα στην οποία οι ιδιοκτήτες ακινήτων θα προχωρούν σε αντιστοίχιση των ακινήτων τους με τα ασφαλιστήρια συμβόλαια ώστε, μετά τις απαιτούμενες διασταυρώσεις, κατά την επόμενη εκκαθάριση του ΕΝΦΙΑ να χορηγηθούν οι προβλεπόμενες εκπτώσεις.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η μείωση είναι αναλογική με τη διάρκεια ασφάλισης η οποία σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να είναι μικρότερη από τρείς μήνες, υπολογίζεται στο συνολικό ποσό του κύριου και του «συμπληρωματικού» φόρου και αφορά μόνο το ασφαλισμένο κτίσμα και όχι το σύνολο της ακίνητης περιουσίας. Ως αξία του ακινήτου, λαμβάνεται η αξία του κτίσματος ή των κτισμάτων, μη υπολογιζόμενης της αξίας του οικοπέδου.

Για να κερδίσει κάποιος μείωση 10% θα πρέπει να έχει ασφαλίσει τη κατοικία η τις κατοικίες του για σεισμό, πυρκαγιά και πλημμύρες για ολόκληρο το προηγούμενο έτος. Σε διαφορετική περίπτωση η έκπτωση είναι αναλογική με το χρόνο ασφάλισης αλλά με ελάχιστο χρονικό διάστημα τους 3 μήνες το χρόνο. Ειδικότερα για ασφάλιση για 12 μήνες ο ΕΝΦΙΑ μειώνεται 10%, για 9 μήνες η ελάφρυνση είναι 7,5%, για έξι μήνες περιορίζεται στο 5% και για τρεις μήνες στο 2,5% ενώ δεν χορηγείται καμία έκπτωση για κατοικίες που ασφαλίζονται για διάστημα μικρότερο των τριών μηνών το χρόνο.

Για παράδειγμα ιδιοκτήτης ακινήτου που οφείλει ΕΝΦΙΑ ύψους 400 ευρώ το 2024 εφόσον έχει ασφαλίσει τη κατοικία του για ολόκληρο το 2023 θα πληρώσει 360 ευρώ δηλαδή θα έχει όφελος 40 ευρώ. Αν πληρώνει ΕΝΦΙΑ 500 ευρώ θα έχει το επόμενο έτος έκπτωση 50 ευρώ εάν έχει 12μηνη ασφάλιση ή 25 ευρώ εάν έχει εξάμηνη. Άλλος φορολογούμενος με ΕΝΦΙΑ 1.000 ευρώ θα πληρώσει 900 ευρώ δηλαδή θα έχει ελάφρυνση 100 ευρώ, για  ΕΝΦΙΑ  1.500 ευρώ ο φόρος μειώνεται κατά 150 ευρώ στα 1.350 ευρώ και για ΕΝΦΙΑ 2.000 ευρώ το όφελος είναι 200 ευρώ αφού το ποσό πέφτει στα 1.800 ευρώ

Στη περίπτωση που φορολογούμενος έχει στη κατοχή του τρεις κατοικίες και για τη πρώτη πληρώνει ΕΝΦΙΑ 300 ευρώ, για τη δεύτερη 250 ευρώ και για τη τρίτη 150 ευρώ θα έχει συνολική έκπτωση 70 ευρώ στον ΕΝΦΙΑ εφόσον έχει ασφαλίσει και τα τρία ακίνητα για ένα χρόνο. Εφόσον έχει ασφαλίσει μόνο τη πρώτη κατοικία με ΕΝΦΙΑ 300 ευρώ η έκπτωση θα είναι 30 ευρώ.

Το κόστος για το δημόσιο από την έκπτωση στον ΕΝΦΙΑ υπολογίζεται σε περίπου 26 εκατ. ευρώ. Σημειώνεται ότι μόνο το 17% των κατοικιών είναι ασφαλισμένες και συγκεκριμένα από 6,4 εκατ. μόνον το 1.086.037.

Πηγή: ertnews.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΕΡΓΑ

Οι πιο γρήγορες πτήσεις διαρκούν από 2 έως 20 λεπτά στον αέρα, με μία από αυτές να πραγματοποιείται πάνω από τα νερά του Αιγαίου....

ΠΕΡΙΕΡΓΑ

Τα ισραηλινά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν ότι ένας στρατιωτικός οδηγός κατέγραψε αντιαεροπορικές συστοιχίες πυραύλων  του Iron Dome και έστειλε τις φωτογραφίες στο ψεύτικο  προφίλ μιας...

ΧΙΟΣ

Ο Δήμος Χίου ενημερώνει ότι στα πλαίσια του έργου «Βελτίωση Ασφαλείας Οδών Δήμου Χίου», θα ξεκινήσει εργασίες στις παρακάτω οδούς: Α) Τμήμα της οδού...

ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Όταν φυτρώνει στα γκαζόν των κινηματογραφικών γηπέδων νέα ταινία του Λούκα Γκουαντανίνο, και είναι και αξιόλογη, όλα τα άλλα μοιάζουν παράσιτα. Στην ταινία «Οι...

Advertisement