Connect with us

Hi, what are you looking for?

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Αρ. Αϊβαλιώτης: Ποδαρικό για τα νέα τιμολόγια ρεύματος από 1η Ιανουαρίου – Τι αλλάζει

Μοιράσαμε 9 δισεκατομμύρια σε επιδοτήσεις που χρηματοδοτήθηκαν και από τα 7,5 δισ. που απέφερε η φορολόγηση των υπερκερδών των εταιρειών ενέργειας, και περνάμε στην εποχή απελευθέρωσης των τιμολογίων ρεύματος που αναμένεται από την 1η Ιανουαρίου, είπε ο Γενικός γραμματέας του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας Αριστοτέλης Αϊβαλιώτης ενώ κλήθηκε να σχολιάσει ξεχωριστά το κάθε χρώμα τιμολογίου.

Αφού επεσήμανε ότι τα Κοινωνικά τιμολόγια 1 και 2, εξακολουθούν και έχουν τις ίδιες τιμές «κι αυτό ισοδναμεί με επιδότηση» συν το κοινωνικό τιμολόγιο στους πολύτεκνους, ο γενικός γραμματέας, ανέφερε:

Η κυβερνητική παρέμβαση στη νέα αυτή εποχή των απελευθερωμένων τιμολογίων συνίσταται στο να προσθέσουμε ένα υποχρεωτικό τύπο τιμολογίου, το πράσινο, το οποίο έχει μερικά χαρακτηριστικά υπέρ του καταναλωτή, αφού σε αυτό μεταπίπτει αν δεν επιλέξει κάτι άλλο.

«Δηλαδή αν μείνεις αδρανής θα πας στο πράσινο, με τα εξής χαρακτηριστικά: Κάθε 1η του μήνα ο κάθε πάροχος είναι υποχρεωμένος να λέει την τιμή που θα έχει όλος ο μήνας, η κατανάλωση μέχρι να τελειώσει ο Γενάρης για παράδειγμα.

Έτσι λοιπόν ο καταναλωτής που θα επιλέξει το πράσινο ή που δεν θα επιλέξει κανένα και θα πάει στο πράσινο, μπορεί να δει την τιμή είτε από την ιστοσελίδα του προμηθευτή του, είτε από την ιστοσελίδα της ΡΑΕ (Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας) που ρυθμίζει όλη την αγορά του ρεύματος. θα δει όλες τις τιμές των πράσινων τιμολογίων αναρτημένες και μπορεί να συγκρίνει ποιος είναι ο ακριβός και ποιος είναι ο φτηνός και αναλόγως να πράξει να αλλάξει πάροχο ή να κρατήσει τον ίδιο.

Έτσι λοιπόν ο ανταγωνισμός λειτουργεί», είπε ο ΓΓ του υπουργείου.

Για μεγαλύτερη περίοδο υπάρχει το μπλε. Κάθε πάροχος δίνει μια τιμή για διάστημα μεγαλύτερο 6, 8, 10, 12 μήνες ότι και εκεί η τιμή είναι σταθερή.

Φυσικά, επειδή η πρόβλεψη είναι κάτι που στοιχίζει, τα μπλε τιμολόγια είναι λίγο πιο ακριβά, εξασφαλίζουν όμως μια σταθερότητα σε περίπτωση που κανείς πιστεύει ότι οι τιμές του ρεύματος θα ανέβουν.

Το κίτρινο είναι ένα τιμολόγιο το οποίο οι περισσότεροι προμηθευτές το δίνουν με εκκαθάριση στο τέλος του μήνα.

Δηλαδή προβλέπει μια τιμή ο προμηθευτής, αλλά την διορθώνεις στο τέλος του μήνα είτε προς τα πάνω είτε προς τα κάτω.

Το πορτοκαλί, είναι για τους τυχερούςι που έχουνε τους έξυπνους μετρητές και μπορούν να επιλέξουν την ώρα με την οποία θα βάλουν την κατανάλωσή τους,

Ο ΔΕΔΔΗΕ ανέλαβε πρόγραμμα τοποθέτησης έξυπνων μετρητών σε 7,5 εκατομμύρια ρολόγια, αλλά θα χρειαστούν 4 – 5 χρόνια γιατί άργησε πολύ ο διαγωνισμός για την προμήθεια τους, είπε ο Αριστοτέλης Αϊβαλιώτης.

Πηγή: EΡT – Συνδέσεις

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΑΠΟΨΕΙΣ

Γράφει η Ευγενία Γάλλου Πολλές φράσεις, προερχόμενες από τα δυνατά αφηγηματικά κείμενα των Ευαγγελίων και από την υψηλή ποίηση που χαρακτηρίζει την υμνολογία της Μ....

ΧΙΟΣ

Με αφορμή τη Γιορτή της Μητέρας, το Πολιτιστικό Ίδρυμα Ομίλου Πειραιώς (ΠΙΟΠ) οργανώνει το δημιουργικό εργαστήρι «Μάνα, μητέρα, μανούλα, μαμά!» για παιδιά, ηλικίας 6...

ΑΥΤΟΚΙΝΗΣΗ

Με γνώμονα την ασφάλεια της ναυσιπλοΐας και την ασφαλή διακίνηση των επιβατών, το Υπουργείο Ναυτιλίας & Νησιωτικής Πολιτικής εξέδωσε κατευθυντήριες οδηγίες προς τις ακτοπλοϊκές...

ΧΙΟΣ

Στα πλαίσια του κοινοβουλευτικού ελέγχου ο Βουλευτής Χίου ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής κ. Σταύρος Γ. Μιχαηλίδης με αφορμή την έντονη δυσαρέσκεια των ναυτικών για τις αδικαιολόγητες...

Advertisement