Connect with us

Hi, what are you looking for?

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Φόροι: Πάνω από 3 δισ. ο λογαριασμός έως τέλος του έτους – Ποιες υποχρεώσεις πρέπει να τακτοποιηθούν

Ξεπερνάει τα 3 δισεκ. ευρώ, ο συνολικός λογαριασμός που καλούνται να πληρώσουν έως το τέλος του έτους εκατοντάδες χιλιάδες φορολογούμενοι που είναι υπόχρεοι καταβολής φόρου εισοδήματος, ΕΝΦΙΑ, τελών κυκλοφορίας, δόσεων ρυθμίσεων και άλλων άμεσων φόρων.

  • Εάν συνυπολογισθούν δε και οι έμμεσοι φόροι που προβλέπεται να μπουν στα ταμεία του κράτους τον τρέχοντα μήνα τότε τα φορολογικά έσοδα θα ανέλθουν περίπου στα 5,2 δισεκ. ευρώ.

Έως τις 29 Δεκεμβρίου, οι ιδιοκτήτες ακινήτων καλούνται να καταβάλουν την 8η δόση του ΕΝΦΙΑ 2023, ενώ οι φορολογούμενοι που έλαβαν χρεωστικό εκκαθαριστικό και δεν έχουν πληρώσει εφάπαξ τον πρόσθετο φόρο, θα πρέπει να πληρώσουν την 6η δόση του εκκαθαριστικού της φορολογικής δήλωσης.

Εξαιρέσεις προβλέπονται για τους πληγέντες που κατοικούν σε περιοχές που αντιμετώπισαν φυσικές καταστροφές, αν και για ορισμένες από τις περιοχές αυτές εκπνέει η παράταση που δόθηκε, εάν στο μεταξύ δεν υπάρξει νέα πριν τη λήξη του χρόνου.
Πρόκειται για βεβαιωμένες οφειλές στην εφορία και στα κέντρα είσπραξης εσόδων (Δ.Ο.Υ./Κ.Ε.ΜΕ.ΕΠ./Κ.Ε.ΦΟ.ΜΕ.Π./ΚΕ.Β.ΕΙΣ).

  • Επίσης, όσοι φορολογούμενοι βρίσκονται σε πρόγραμμα ρύθμισης οφειλών θα πρέπει μέχρι τέλος του έτους να καλύψουν τις πληρωμές τους.

Όσον αφορά στα τέλη κυκλοφορίας, κανονικά η προθεσμία λήγει στις 31 Δεκεμβρίου. Ωστόσο από το υπουργείο Οικονομικών έχει ανοίξει «παράθυρο» για ολιγοήμερη παράταση, η οποία σε καμιά περίπτωση δεν θα φθάσει το δίμηνο όπως συνέβη την προηγούμενη διετία.

Παράλληλα, οι φορολογούμενοι θα πρέπει να διευθετήσουν μια σειρά από υποχρεώσεις για την υποβολή τροποποιητικών δηλώσεων, ώστε να αποφύγουν πρόστιμα και «καμπάνες». Πρόκειται για αναδρομικά, τεκμήρια, κληρονόμους, κατοίκους εξωτερικού, όπως και δηλώσεις ακινησίας οχημάτων.

Μισθωτοί του ιδιωτικού τομέα, συνταξιούχοι και άλλες κατηγορίες φορολογούμενων οι οποίοι εισέπραξαν μέσα στο 2022 αναδρομικά ανεξάρτητα από το χρόνο που ανάγονται θα πρέπει να υποβάλλουν έως την 31η Δεκεμβρίου 2023 τροποποιητικές δηλώσεις.
H τροποποιητική δήλωση υποβάλλεται για κάθε έτος που αφορούν τα αναδρομικά. Ο υπόχρεος μπαίνει στον λογαριασμό του στην ψηφιακή πύλη myAADE και επιλέγει τα έτη στα οποία ανάγονται τα αναδρομικά που εισέπραξε το 2022.

Για παράδειγμα για τα αναδρομικά που αφορούν το φορολογικό έτος 2019 θα επιλέξει ως έτος υποβολής δήλωσης το έτος 2020. Αμέσως μετά την υποβολή της τροποποιητικής δήλωσης εκδίδεται νέο εκκαθαριστικό σημείωμα με το ποσό του φόρου, ο οποίος πρέπει να καταβληθεί εφάπαξ μέχρι τα τέλη Ιανουαρίου 2024. Οι  δηλώσεις υποβάλλονται ηλεκτρονικά από το φορολογικό έτος 2015 και εφεξής, ενώ για το φορολογικό έτος 2014 και προηγούμενα υποβάλλονται στη Δ.Ο.Υ.

Επίσης, οι φορολογούμενοι για να αποφύγουν την «παγίδα» των τεκμηρίων, θα πρέπει να προβούν σε σχετικές δηλώσεις κάλυψης τεκμηρίων διαβίωσης ή απόκτησης περιουσιακών στοιχείων για το 2023 επικαλούμενοι γονικές παροχές χρηματικών ποσών. Η δήλωση γίνεται ηλεκτρονικά στην πλατφόρμα myProperty

Μέχρι τέλος του έτους θα πρέπει οι κληρονόμοι να υποβάλουν  χειρόγραφα στην εφορία τις φορολογικές δηλώσεις φορολογούμενων που απεβίωσαν το 2022. Ενώ, όσοι κατά το προηγούμενο έτος μετέφεραν την κατοικία τους στο εξωτερικό καλούνται να υποβάλλουν φορολογική δήλωση έως τις 31 Δεκεμβρίου.

Πηγή: ertnews.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΧΙΟΣ

Στo νησί της Χίου έρχεται το δεύτερο κρουαζιερόπλοιο για την φετινή τουριστική σεζόν. Πρόκειται για το κρουαζιερόπλοιο «Star Clipper», το οποίο αναμένεται να φθάσει...

ΧΙΟΣ

Ανακοίνωση ΚΚΕ Χίου Στην πρόσφατη αναφορά που κατέθεσαν οι βουλευτές του ΚΚΕ την επιστολή της Περιφερειακής Ομοσπονδίας Β. Αιγαίου ΑμεΑ, ζητώντας να διερευνηθούν οι...

ΧΙΟΣ

Στo λιμάνι της Χίου έδεσε το κρουαζιερόπλοιο «Star Clipper», το οποίο έφτασε το πρωί της Τρίτης (27/5) και θα παραμείνει στο νησί της Χίου...

ΑΠΟΨΕΙΣ

Γράφει ο Βασίλης Μυριαγκός Κάθε Κράτος είναι προικισμένο με διάφορα φυσικά αγαθά τα οποία οφείλει να αξιοποιεί. Υπάρχουν χρυσός, διαμάντια, πρώτες ύλες, σπάνιες γαίες,...

Advertisement