Connect with us

Hi, what are you looking for?

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Παπαγεωργίου, πρ. βενζινοπωλών: Μειωμένη κατά 3 με 4 λεπτά ανά λίτρο η βενζίνη – Μεγαλύτερη μείωση στο πετρέλαιο κίνησης

Για τις ελαφρά μειωμένες τιμές των καυσίμων που καταγράφονται στις αντλίες μίλησε στην ΕΡΤ ο Νίκος Παπαγεωργίου, πρόεδρος των Βενζινοπωλών Αττικής, λέγοντας ότι οι τιμές σε σχέση με πέρυσι είναι καλύτερες αν και οι καταναλωτές διαμαρτύρονται ότι δεν ακολουθούν την μεγάλη πτώση των διεθνών τιμών.

«Υπάρχει μικρή διαφορά στις βενζίνες όπου σε σχέση με πέρυσι είναι μειωμένες κατά τρία με τέσσερα λεπτά στο λίτρο και μεγαλύτερες στο πετρέλαιο κίνησης. Αυτό οφείλεται κυρίως στην τιμή διεθνώς του φυσικού αερίου που συμπαρασύρει και τα ορυκτά καύσιμα, αλλά και στο ότι έχει εξισορροπήσει η αγορά».

Σύμφωνα με τον κ. Παπαγεωργίου, η διαφορά στην τιμή του πετρελαίου, με βάση τον ειδικό φόρο κατανάλωσης και τη βενζίνη πρέπει να είναι μόνιμα γύρω στα 15 λεπτά ανά λίτρο. Αυτό που είχαμε συναντήσει τις προηγούμενες χρονιές ήταν παράλογο και αυτό έφερε την μεγάλη αύξηση στο μεταφορικό κόστος».

Μειωμένη η ζήτηση για πετρέλαιο θέρμανσης

Mιλώντας για το πετρέλαιο κίνησης ο κ. Παπαγεωργίου δήλωσε ότι είναι αρκετά πεσμένο χαρακτηρίζοντας την τιμή φυσιολογική για τα δεδομένα της εποχής. «Το πετρέλαιο τύπου μπρεντ είναι γύρω στα 75 δολάρια το βαρέλι. Αυτή τη στιγμή υπάρχει και μία παγκόσμια ύφεση στην αγορά. Η κίνηση για τις γιορτές, τουλάχιστον στην Ευρώπη, είναι αρκετά πιο μειωμένη και αυτό λοιπόν έχει φέρει και μία μείωση στις τιμές των υγρών καυσίμων, διότι δεν υπάρχει η ανάλογη ζήτηση».

Αναφορικά με το πετρέλαιο θέρμανσηςο πρόεδρος των Βενζινοπωλών Αττικής δήλωσε ότι οι υψηλές για την εποχή θερμοκρασίες έκαναν τους καταναλωτές να μην προμηθεύονται μεγάλες ποσότητες. «Οι παραγγελίες είναι ελάχιστες» είπε χαρακτηριστικά ωστόσο όπως είπε στην εκπομπή «Συνδέσεις» τις επόμενες ημέρες αναμένουν μια έξαρση στις παραγγελίες λόγω της αλλαγής του καιρού.

Στο 1,30 €/λίτρο το πετρέλαιο θέρμανσης και στο 1,77 €/λίτρο η βενζίνη

«Η μέση τιμή πανελλαδικά είναι στο 1,30 €/λίτρο ενώ στις μεγάλα αστικά κέντρα η τιμή είναι και λίγο χαμηλότερη, στα 1,25 λεπτά/λίτρο», πρόσθεσε.

Και όπως είπε «όλα τα υγρά καύσιμα από την εποχή που ξεκίνησε η ακρίβεια, δηλαδή με την έναρξη του πολέμου στην Ουκρανία, πωλούνται από τα πρατήρια και από τους πωλητές πετρελαίου θέρμανσης με το «στανιό» δηλαδή, ο κόσμος προμηθεύεται μόνο εκείνες περιόδους το απαραίτητο καύσιμο που χρειάζεται για να κινηθεί και να ζεσταθεί. Αυτό καταλαβαίνετε ότι έχει επιφέρει τεράστιο πρόβλημα και στον κλάδο των πρατηριούχων. Διότι εμείς είμαστε φοροεισπράκτορες, δηλαδή έχουμε μεγάλους τζίρους αλλά με πολύ μικρό κέρδος».

Μιλώντας στους δημοσιογράφους Χριστίνα Βίδου και Κώστα Παπαχλιμίντζο για τις τιμές της βενζίνης, όπως καταγράφονται στο δελτίο τιμών καταναλωτή αλλά και τις τιμές διυλιστηρίου που αναρτώνται καθημερινά ανέφερε ότι «αν δούμε σήμερα ότι η τιμή της βενζίνης αμόλυβδης φεύγει από τα διυλιστήρια στα 1,60 €/λίτρο τότε θα πρέπει να αναλογιστεί εάν το 1,64 €/λίτρο που τυχόν πωλείται είναι ορθή τιμή πώλησης» καθώς θα πρέπει να κερδίσει ο μεταφορέας του βυτίου, η εταιρεία χονδρικής μόλις λίγα λεπτά και ο πρατηριούχος.

Ένας πρατηριούχος δεν κάνει λαθρεμπόριο μόνος του

Σχολιάζοντας το θέμα των ελέγχων για τη νοθεία και το λαθρεμπόριο απάντησε ότι «τον τελευταίο ένα χρόνο έχει αυστηροποιηθεί το νομικό πλαίσιο που αφορά τους επαγγελματίες στα υγρά καύσιμα. Έχει υπογραφεί μια κοινή Υπουργική απόφαση που περιμέναμε χρόνια. Τώρα έρχεται το νέο άρθρο στο νέο φορολογικό νομοσχέδιο που πραγματικά είναι από τα πιο αυστηρά. Εμείς οι πρατηριούχοι θέλουμε ένα ασφαλές περιβάλλον εργασίας. Θέλουμε ένα ασφαλές περιβάλλον ανταγωνισμού. Ένας πρατηριούχος δεν μπορεί να κάνει λαθρεμπόριο μόνος του, ούτε μπορεί να παρέμβει στις αντλίες μόνος του».

Το ζήτημα είναι, όπως δήλωσε στην ΕΡΤ, έαν το νομοσχέδιο ακουμπάει αυτούς που υποστηρίζουν τους πρατηριούχους στο να καταδολιεύουν τις αντλίες και να λαθρεμπορούν. «Δεν είμαστε ένας αγγελικά πλασμένος κόσμος. Η παραβατικότητα υπάρχει παντού» σημείωσε χαρακτηριστικά.

Πηγή: ertnews.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΕΡΓΑ

Οι πιο γρήγορες πτήσεις διαρκούν από 2 έως 20 λεπτά στον αέρα, με μία από αυτές να πραγματοποιείται πάνω από τα νερά του Αιγαίου....

ΧΙΟΣ

Ο Δήμος Χίου ενημερώνει ότι στα πλαίσια του έργου «Βελτίωση Ασφαλείας Οδών Δήμου Χίου», θα ξεκινήσει εργασίες στις παρακάτω οδούς: Α) Τμήμα της οδού...

ΠΕΡΙΕΡΓΑ

Τα ισραηλινά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν ότι ένας στρατιωτικός οδηγός κατέγραψε αντιαεροπορικές συστοιχίες πυραύλων  του Iron Dome και έστειλε τις φωτογραφίες στο ψεύτικο  προφίλ μιας...

ΧΙΟΣ

ΣΑΒΒΑΤΟ – ΚΥΡΙΑΚΗ 27-28/4/2024 SATURDAY – SUNDAY 27-28/4/2024 ΚΑΡΥΕΣ ΧΙΟΣ – KARIES VILLAGE CHIOS  Ημέρα  Δράση  Ώρα  Τοποθεσία Πέμπτη 25/4/2024  Συνέντευξη Τύπου  12:00  Αίθουσα...

Advertisement