Connect with us

Hi, what are you looking for?

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Κομισιόν: Τριετής καθυστέρηση στην Οδηγία για ρύθμιση της τηλεργασίας και το δικαίωμα στην αποσύνδεση

Κριτική στην Κομισιόν άσκησε η ευρωβουλευτής Έλενα Κουντουρά «για την αδικαιολόγητη τριετή καθυστέρηση στη θέσπιση ευρωπαϊκής νομοθεσίας για το δικαίωμα αποσύνδεσης των εργαζομένων και τη ρύθμιση της τηλεργασίας».

«Ως Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο έχουμε ζητήσει από τον Ιανουάριο του 2021 να κατοχυρωθεί στο ευρωπαϊκό δίκαιο το δικαίωμα στην αποσύνδεση. Ήταν λάθος ότι καθυστερήσατε για τρία ολόκληρα χρόνια» τόνισε η ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, στην ομιλία της στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο.

  • Η ευρωβουλευτής είχε πρόσφατα καταθέσει και σχετική ερώτηση στην Κομισιόν, ζητώντας άμεσα ευρωπαϊκή οδηγία για την προστασία των εργαζομένων.

Σύμφωνα με το κείμενο της ανακοίνωσης, «σε πολλά επαγγέλματα, τα ψηφιακά μέσα έχουν γίνει ένας σιωπηρός τρόπος παράτασης του ωραρίου εργασίας, με απασχόλησή των εργαζομένων στον ελεύθερο χρόνο και στις άδειές τους, οδηγώντας συγχρόνως σε μη αμειβόμενες υπερωρίες, ανισορροπία επαγγελματικής – προσωπικής ζωής και αυξημένο φόρτο εργασίας. Ως αποτέλεσμα, οι εργαζόμενοι μπορεί να υποφέρουν από σοβαρά προβλήματα σωματικής και ψυχικής υγείας και ασφάλειας».

Ορισμένα κράτη-μέλη έχουν θεσπίσει σχετική νομοθεσία, όμως σε διαφορετικά επίπεδα προστασίας, γεγονός που δημιουργεί διακρίσεις και κενά στην αντιμετώπιση αυτού του τόσο σημαντικού ζητήματος.

Η Οδηγία ουσιαστικά θα θεσμοθετήσει το δικαίωμα των εργαζομένων να απέχουν πλήρως από την παροχή της εργασίας τους, να μην επικοινωνούν ψηφιακά και να μην απαντούν σε τηλεφωνήματα, emails ή σε οποιασδήποτε μορφής επικοινωνία εκτός ωραρίου εργασίας και κατά τη διάρκεια των νόμιμων αδειών τους.

Η κ. Κουντουρά κάνει έκκληση να γίνει πρόταση για μια ευρωπαϊκή Οδηγία «πριν τη λήξη αυτής της νομοθετικής περιόδου, που να θεσπίζει το δικαίωμα των εργαζομένων να αποσυνδέονται ψηφιακά από την εργασία τους χωρίς επιπτώσεις».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΧΙΟΣ

Ο Δήμος Χίου ενημερώνει ότι στα πλαίσια του έργου «Βελτίωση Ασφαλείας Οδών Δήμου Χίου», θα ξεκινήσει εργασίες στις παρακάτω οδούς: Α) Τμήμα της οδού...

ΧΙΟΣ

ΣΑΒΒΑΤΟ – ΚΥΡΙΑΚΗ 27-28/4/2024 SATURDAY – SUNDAY 27-28/4/2024 ΚΑΡΥΕΣ ΧΙΟΣ – KARIES VILLAGE CHIOS  Ημέρα  Δράση  Ώρα  Τοποθεσία Πέμπτη 25/4/2024  Συνέντευξη Τύπου  12:00  Αίθουσα...

ΧΙΟΣ

Ανακοίνωση ΠΕΣ-ΝΑΤ Χίου για την εργατική Πρωτομαγιά Με ιδιαίτερη ικανοποίηση διαβάσαμε την απόφαση της Πανελλήνιας Ναυτικής Ομοσπονδίας (Π.Ν.Ο) και των Ναυτεργατικών Σωματείων για την...

ΑΠΟΨΕΙΣ

Γράφει ο Σταύρος Παπαγιαννάκης Σήμερα, θα διερευνήσουμε ένα θέμα που αγγίζει τα βάθη της ανθρώπινης ψυχής και του πνεύματος: την Ανάσταση του Κυρίου και...

Advertisement