Connect with us

Hi, what are you looking for?

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Στο επίκεντρο η ενημέρωση των καταναλωτών για τα νέα τιμολόγια ρεύματος – Συνεργασία Amazon με ΔΥΠΑ

Εκατοντάδες χιλιάδες επιστολές φτάνουν στους καταναλωτές με στόχο την ενημέρωση για τα νέα τιμολόγια ρεύματος. Η επίπτωση της χρηματιστηριακής τιμής στο τελικό κόστος. Πότε θα έχουμε πλήρη εικόνα για την επιβάρυνση.  Ανοίγει ο δρόμος για την εισαγωγή των μετοχών του αεροδρομίου “Ελευθέριος Βενιζέλος” στην κύρια αγορά του χρηματιστηρίου Αθηνών. Αύξηση των εισοδημάτων, ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας και περιορισμός της φοροδιαφυγής στις προτεραιότητες της οικονομικής πολιτικής για το νέο έτος. Αρχίζουν οι προετοιμασίες για το νέο ΕΣΠΑ. Δείτε αναλυτικά στο Ένθετο Οικονομία του ΕΡΤNEWS.

Η οικονομία σε αριθμούς

Σημαντική αποκλιμάκωση του δείκτη χρέους προς το ΑΕΠ τα επόμενα χρόνια και υψηλότερη του μέσου όρου ανάπτυξη για την ελληνική οικονομία προβλέπει ο επενδυτικός οίκος Capital Economics για τα επόμενα χρόνια. Για την ακρίβεια υποστηρίζει ότι η σταθερή οικονομική ανάπτυξη, τα μεγάλα πρωτογενή πλεονάσματα και οι χαμηλές δαπάνες για τόκους θα διατηρήσουν τον δείκτη χρέους σε πτωτική τάση για αρκετά ακόμη χρόνια. (ΚΑΡΤΑ 1)

Με βάση τις προβλέψεις για την αύξηση του ΑΕΠ, ο λόγος του χρέους θα μειωθεί λίγο κάτω από το 140% του ΑΕΠ έως το 2028, εάν η Ελλάδα επιτύχει πρωτογενή δημοσιονομικά πλεονάσματα 1,5% για τα επόμενα πέντε χρόνια, κάτι που φαίνεται αρκετά πιθανό. (ΤΕΛΟΣ ΚΑΡΤΑ 1)

Ως προς την ανάπτυξη η Ελλάδα σύμφωνα με τον Capital Economics αποτελεί ειδική περίπτωση, διότι θα είναι λογικά πάνω από τον μέσο όρο της ευρωζώνης Προβλέπεται ότι η οικονομία της Ελλάδας θα αναπτύσσεται κατά 2-2,5% ετησίως το 2024-2025, προτού επιβραδυνθεί σε περίπου 1% ετησίως περαιτέρω.

Επίσης η Ελλάδα είναι πιθανό να εμφανίσει σημαντικά πρωτογενή δημοσιονομικά πλεονάσματα τουλάχιστον για τα επόμενα χρόνια. Το πρωτογενές πλεόνασμα αναμένεται να αυξηθεί από 1,1% του ΑΕΠ φέτος σε 2,1% του ΑΕΠ το 2024, κυρίως λόγω του τερματισμού ορισμένων έκτακτων δαπανών για συντάξεις και ενεργειακές επιδοτήσεις. (ΤΕΛΟΣ ΚΑΡΤΑ 3)

Στους θετικούς αυτούς παράγοντες πρέπει να προστεθούν και οι χαμηλές δαπάνες για τόκους που είναι πολύ μικρότερες από τον μέσο όρο της ευρωζώνης ευνοεί την καθοδική πορεία του χρέους έναντι του ΑΕΠ τα επόμενα χρόνια.

Διαβουλεύσεις για τα νέα τιμολόγια ρεύματος

Ενημερωτικές επιστολές λαμβάνουν εκατομμύρια καταναλωτών από τους παρόχους ηλεκτρικής ενέργειας με στόχο την εξοικείωση με τα νέα τιμολόγια. Φαίνεται όμως ότι η εξίσωση που οδηγεί στον υπολογισμό της τελικής τιμής του ρεύματος δεν μπορεί να λυθεί από τον μέσο καταναλωτή.

Παράλληλα, έχουμε και την επιβολή από το Υπουργείο Ανάπτυξης διοικητικών προστίμων σε δύο εταιρείες διαχείρισης απαιτήσεων από δάνεια και πιστώσεις, τους επονομαζόμενους servicers.

Στις υπόλοιπες ειδήσεις, άνοιξε ο δρόμος για την εισαγωγή του αεροδρομίου “Ελευθέριος Βενιζέλος” στην κύρια αγορά του χρηματιστηρίου Αθηνών μετά τις αποφάσεις που ελήφθησαν στην γενική συνέλευση των μετόχων.

Ξεκίνησαν οι αιτήσεις για τη συμμετοχή στο πρόγραμμα κατάρτισης που ανέπτυξαν η ΔΥΠΑ σε συνεργασία με την πολυεθνική Amazon. Στόχος, να ωφεληθούν 1000 άνεργοι.

Υπερταμείο

Συμφωνία με τον ESM για την δημιουργία Εθνικού Επενδυτικού Ταμείου ανακοίνωσε ο Υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών κ. Κωστής Χατζηδάκης. Στόχος η χρηματοδότηση κρίσιμων επενδύσεων.

ΕΣΠΑ: Πιο δίκαιη κατανομή της ανάπτυξης

Περισσότεροι κοινοτικοί πόροι για την περιφερειακή σύγκλιση και την αντιμετώπιση των ανισοτήτων στην Ευρώπη μοιάζει να είναι το στοίχημα για τις Βρυξέλλες ενόψει του σχεδιασμού για τα διαρθρωτικά Ταμεία του ΕΣΠΑ μετά το 2027. Σε ημερίδα για την πολιτική συνοχής που πραγματοποιήθηκε στο Ζάππειο, τονίστηκε ότι θα πρέπει να υπάρξει πιο δίκαιη κατανομή της ανάπτυξης και της ευημερίας ανάμεσα στα περισσότερο και τα λιγότερο ανεπτυγμένα κράτη – μέλη. Παράλληλα, ο υπουργός Οικονομικών έθεσε τις προτεραιότητες για την οικονομική πολιτική το 2024.

Πηγή: ertnews.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Ο καταξιωμένος σκηνοθέτης και σεναριογράφος Μανούσος Μανουσάκης βρέθηκε καλεσμένος στην εκπομπή “Δύο στις 10” με τον Δημήτρη Γιατζόγλου και τη Ζωή Κρονάκη, χαρίζοντας στους...

ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Οι καλλιτέχνες που συνεργάστηκαν με την Άννα Παναγιωτοπούλου ή θεωρούν ότι συναντήθηκαν κάπου στο ανάμεσα σκηνής-οθόνης και πανιού, ένοιωσαν την ανάγκη να μοιραστούν κάποιες...

ΕΚΚΛΗΣΙΑ

Με ιδιαίτερη λαμπρότητα, ιεροπρέπεια και σύμφωνα με την μακραίωνη εκκλησιαστική παράδοση και τάξη εορτάσθηκε στο Κέντρο της Ορθοδοξίας η Λαμπροφόρος Ανάσταση του Κυρίου. Η...

ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Η Άννα Παναγιωτοπούλου, γράφοντας κείμενα με τον Σταμάτη Φασουλή και τον Λάκη Λαζόπουλο, χάρισε στην ΕΡΤ και το «θέατρο της Δευτέρας», ίσως τη μοναδική...

Advertisement