Connect with us

Hi, what are you looking for?

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Προσεκτικές ανοδικές κινήσεις στις ευρωαγορές – «Βουτιά» κάτω από τα 80 δολ. για το πετρέλαιο

Μικρές ανοδικές τάσεις παρουσιάζουν σήμερα (22/11) οι μετοχικές αξίες στις ευρωπαϊκές χρηματιστηριακές αγορές. Τα πρακτικά από την τελευταία συνεδρίαση πολιτικής της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ έδειξαν ότι οι αξιωματούχοι της Fed συμφώνησαν να προχωρήσουν «προσεκτικά» στη μάχη για τον έλεγχο του πληθωρισμού.

Οι αγορές, πάντως, φαίνεται να έχουν πεισθεί ότι δεν θα υπάρξει άλλη αύξηση των επιτοκίων επί του παρόντος. Μάλιστα, δίνουν σχεδόν 60% πιθανότητες για μείωση επιτοκίων κατά τουλάχιστον 25 μονάδες βάσης έως τον Μάιο του 2024.

Στο μεταξύ, το χρηματοπιστωτικό σύστημα στην ευρωζώνη είναι εύθραυστο, προειδοποίησε ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής κεντρικής τράπεζας, Λουίς ντε Γκίντος, κατά την παρουσίαση της εξαμηνιαίας έκθεσης της ΕΚΤ για τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα. «Οι αδύναμες οικονομικές προοπτικές μαζί με τις συνέπειες του υψηλού πληθωρισμού επιβαρύνουν την ικανότητα των ανθρώπων, των επιχειρήσεων και των κυβερνήσεων να εξυπηρετήσουν το χρέος τους», δήλωσε ο αντιπρόεδρος της ΕΚΤ Λουίς ντε Γκίντος.

«Είναι κρίσιμο να παραμείνουμε σε επαγρύπνηση καθώς η οικονομία μεταβαίνει σε ένα περιβάλλον υψηλότερων επιτοκίων σε συνδυασμό με αυξανόμενες αβεβαιότητες και γεωπολιτικές εντάσεις» πρόσθεσε.

Οι ισολογισμοί των τραπεζών της ευρωζώνης δείχνουν «πρώιμα σημάδια πίεσης» μετά την αύξηση των αθετήσεων δανείων και τις καθυστερημένες αποπληρωμές από τα ιστορικά χαμηλά, αναφέρει επίσης η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, στην εξαμηνιαία επισκόπηση και επισημαίνει ότι «Μια μεγαλύτερη περίοδος υψηλών επιτοκίων είναι πιθανό να οδηγήσει σε υψηλότερες προβλέψεις, οι οποίες με τη σειρά τους θα επιβραδύνουν την κερδοφορία»

Η ΕΚΤ καταλήγει, με ακόμη μία προειδοποίηση, ότι οι πτωχεύσεις εταιρειών αρχίζουν να επιταχύ-νονται και ενδέχεται να αυξηθούν περαιτέρω, καθώς η οικονομική ύφεση γίνεται πιο ευρεία και το πιστωτικό κόστος αυξάνεται.

Χρηματιστήρια

Στο χρηματιστήριο της Φρανκφούρτης ο DAX30 εμφανίζει άνοδο κατά 0,52%, στο Παρίσι ο βασικός δείκτης CAC 40 παρουσιάζει κέρδη σε ποσοστό 0,47%, στη Μαδρίτη ο κύριος δείκτης κινείται υψηλότερα κατά 0,60%, το Μιλάνο ενισχύεται κατά 0,27%, ενώ στο Λονδίνο ο FTSE 100 εμφανίζει μικρή πτώση σε ποσοστό 0,18%.

Στο Χρηματιστήριο Αθηνών, με συναλλαγές περίπου στα 145 εκατ. Ευρώ, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στις 1258,74 μονάδες παρουσιάζοντας άνοδο κατά 1,33%.

Ομόλογα

Νέες πτωτικές τάσεις καταγράφουν σήμερα οι αποδόσεις των κρατικών ομολόγων της ευρωζώνης. Η απόδοση του 10ετούς γερμανικού, δείκτης αναφοράς της ευρωζώνης, κινείται πτωτικά κατά 3 μονάδες βάσης, στο 2,53%. Η απόδοση του 10ετούς ιταλικού ομολόγου υποχωρεί κατά 4 bps στο 4,28%, του αντίστοιχου Ισπανικού τίτλου κινείται χαμηλότερα κατά 3 μονάδες, στο 3,52% ενώ η απόδοση του 10ετούς ελληνικού εμφανίζει πτώση κατά 2 μονάδες βάσης, στο 3,72%.

Εμπορεύματα – Συνάλλαγμα

Μεγάλες απώλειες παρουσιάζουν οι διεθνείς τιμές του πετρελαίου, μετά την ανακοίνωση της γραμματεία του ΟΠΕΚ, ότι οι συνεδριάσεις του Οργανισμού και των συμμάχων του που ήταν προγραμματισμένες για το Σαββατοκύριακο 25-26 Νοεμβρίου αναβλήθηκαν για την Πέμπτη 30 Νοεμβρίου.

Η νέα ημερομηνία της συνόδου του ΟΠΕΚ+ συμπίπτει με την πρώτη ημέρα της Διάσκεψης για το Κλίμα, Conference of the Parties climate summit (COP28), στο Ντουμπάι και θεωρείται ένα σημαντικό γεγονός για τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα που υποδέχονται το γεγονός -τον τρίτο μεγαλύτερο παραγωγό του ΟΠΕΚ.

Το αμερικανικό αργό εμφανίζει πτώση κατά 4,06%, στα 74,64 δολάρια ανά βαρέλι, ενώ το μπρεντ με αντίστοιχες απώλειες 4,08%, βρίσκεται στα $ 79,09.

Στην αγορά συναλλάγματος, το δολάριο καταγράφει κέρδη έναντι του ευρώ, της βρετανική λίρα και του γεν. Η ισοτιμία του με το ευρωπαϊκό νόμισμα διαμορφώνεται στο 1,0877 δολ./ευρώ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΑΥΤΟΚΙΝΗΣΗ

Από τη στιγμή της γέννησής του, λόγω της μυθικής οδικής συμπεριφοράς του που ανέτρεπε όλα όσα ξέραμε στο κλείσιμο του περασμένου αιώνα, το Ford...

ΑΥΤΟΚΙΝΗΣΗ

Ο Γιόσεφ Καμπάν θα έχει συγκεκριμένη ευθύνη για την ανάπτυξη της παγκόσμιας σχεδιαστικής γλώσσας των μοντέλων της MG και έρχεται να ενταχθεί στην εταιρεία...

ΑΥΤΟΚΙΝΗΣΗ

Το Ford Puma με τη κορυφαία άνεση και πρακτικότητα, σε συνδυασμό με τους μεγάλους χώρους για πέντε επιβάτες και τις αποσκευές τους, έχει δικαίως...

ΑΥΤΟΚΙΝΗΣΗ

Με ένα αμιγώς ηλεκτρικό Avenger, ένα 48V υβριδικό Renegade και ένα Plug-in Hybrid Compass, η Jeep υποστήριξε την μοναδική διοργάνωση off-road τριάθλου που γίνεται...

Advertisement