Connect with us

Hi, what are you looking for?

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Το συνταξιοδοτικό και δημογραφικό πρόβλημα στην Ελλάδα: Ειδικοί συζητούν τις αιτίες και προτείνουν λύσεις

Η ηλικία συνταξιοδότησης θα αυξάνει συνέχεια, και τα παιδιά μας θα φτάσουν αισίως να συνταξιοδοτηθούν στα 70 τους χρόνια, είπε στην ΕΡΤ ο καθηγητής στο πανεπιστήμιο Πειραιά και πρώην Διοικητής ΙΚΑ Μιλτιάδης Νεκτάριος.

  • Πρέπει να αντιληφθούμε ότι πριν από δύο αιώνες το προσδόκιμο ζωής ήταν 40 χρόνια, σήμερα είναι τα 85 και μάλιστα το προσδόκιμο ζωής στην ηλικία των 65 που είναι, ή που αρχίζει η συνταξιοδότηση, είναι 20 χρόνια, είπε.

Επομένως πρέπει να βρεις πόρους για να στηρίζεις κάποιον για 20 χρόνια σε σχέση με τα 2 ή 3 χρόνια που είχαμε παλαιότερα. Και αυτή η περίοδος αυξάνει συνέχεια. Για αυτό αναπροσαρμόσουμε τις ηλικίες συνταξιοδότησης, επειδή οι καινούριες γενιές ζούνε περισσότερο ώστε να έχουμε πάντα μια εικοσαετία να καλύψουμε, να μην έχουμε 25 με 30 χρόνια όπως θα πήγαινε λογικά.

Δεν είναι ανησυχητικό για τους πολίτες, διότι οι πολίτες θα ζουν, οι μελλοντικές γενιές θα ζουν περισσότερα χρόνια και επομένως θα έχουν την κανονική κάλυψη. Και δεν πρέπει να υπάρχουν ανησυχίες όσον αφορά την επάρκεια των συνταξιοδοτικών συστημάτων.

Εμείς κάναμε τα λάθη μας στη μεταπολίτευση και υποστήκαμε τις συνέπειες με τα τρία μνημόνια που όπως ξέρετε μειώθηκαν οι συντάξεις από 15% στους χαμηλόμισθους μέχρι 50% στους υψηλοσυνταξιούχους. Αυτό ήταν το μεγάλο τίμημα που πλήρωσε η ελληνική κοινωνία, διότι δεν είμαστε σοβαρή χώρα και όταν όλες οι άλλες χώρες από το 1970 μέχρι το 1990 κάνανε τις μεταρρυθμίσεις τους, εμείς δεν κάναμε τίποτα και επομένως πληρώσαμε το τίμημα και κάναμε μια σειρά από μεταρρυθμίσεις με το τρίτο μνημόνιο που ήταν η μεγάλη ευκαιρία. Και τότε παρουσιάσαμε τη μελέτη του Πανεπιστημίου Πειραιώς που θα έλυνε οριστικά το πρόβλημα των συντάξεων στη χώρα μας.

Το ελληνικό κράτος δεν στηρίζει τις νέες γενιές και τις οικογένειες ειδικότερα και αυτό έχει επιδράσει αρνητικά κι έχει συμβάλει στη μείωση του ρυθμού αναπαραγωγής του πληθυσμού.

  • Πρέπει εδώ να πούμε ότι για να παραμείνει ένας πληθυσμός σταθερός στο διηνεκές χρειάζεται 2,1 παιδιά ανά γυναίκα αναπαραγωγικής ηλικίας. Εμείς ήδη είμαστε στο 1,3 παιδιά ανά γυναίκα παραγωγικής ηλικίας και έχουμε τον χαμηλότερο ρυθμό στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Επομένως, πρέπει να ξεκαθαρίσουμε δύο πράγματα.
Το πρώτο είναι ότι έτσι όπως έχουν διαμορφωθεί τώρα οι συνθήκες, μέχρι το 2050 δεν μπορούμε να κάνουμε τίποτα. Είναι αναπόφευκτη η μείωση του πληθυσμού από αυτόν το λόγο.
Υπάρχουν κι άλλοι δύο λόγοι που συμβάλλουν σε αυτή την κατεύθυνση. Αυτό όμως δεν αναιρεί το γεγονός ότι η ελληνική πολιτεία έχει υποχρέωση να στηρίξει τις νέες γενιές και τις νέες οικογένειες, ώστε να αυξηθεί ο ρυθμός αναπαραγωγής του πληθυσμού, η γονιμότητα του πληθυσμού και να πλησιάσει όσο μπορεί το 2.

Δεν λέω ότι είναι εύκολο. Το αντιμετωπίζουν κι άλλες κοινωνίες αυτό το πρόβλημα και δεν το έχουν καταφέρει να το επιλύσουν, διότι είναι τέτοιες οι συνθήκες στις σύγχρονες κοινωνίες που λόγω της απασχόλησης των γυναικών αλλά και λόγω των γενικότερων οικονομικών και κοινωνικών συνθηκών, οι γυναίκες δεν τεκνοποιούν με τους ρυθμούς που είχαμε στο παρελθόν και επομένως πρέπει να σκεφτούμε τι άλλο μπορεί να γίνει για να αντιμετωπίσουμε τις συνέπειες του δημογραφικού προβλήματος στο οποίο θα είναι μαζί μας όλο τον 21ο αιώνα.

Έχουν γίνει μέσα στα μνημόνια τρεις πολύ μεγάλες προσαρμογές στα όρια ηλικίας, μία το 2010, μία το 2012 και μια η κορυφαία το 2015 είπε στην ΕΡΤ ο εργατολόγος Κώστας Τσουκαλάς. Με τον νόμο 4336 που είδαμε αύξηση ακόμα και 13 χρόνια στις μητέρες ανηλίκου για παράδειγμα με τα 5.500 με την εικοσιπενταετία ή τις τρίτεκνες μητέρες πολύ μεγάλη αύξηση στα όρια ηλικίας και πλέον έχουμε ένα από τα ψηλά όρια ηλικίας στην Ευρώπη τα 67 με πλήρη, τα 62 με μειωμένη ή τα 62 πλήρη με 40 χρόνια.

  • Με το άρθρο 11 του νόμου 3863 του 2010 διασυνδέθηκε μελλοντικά και προβλέφθηκε ότι από το 2024 θα γίνεται κάθε φορά μια αναθεώρηση των ορίων ηλικίας σε σχέση με το ποιο είναι το προσδόκιμο ζωής.

Όσο αυξάνεται λοιπόν το προσδόκιμο θα αυξάνονται και τα όρια ηλικίας. Το 2012 όμως ήδη αυξήθηκε δύο χρόνια επιπλέον το όριο ηλικίας από τα 65 στα 67. Άρα πολύ νωρίτερα έγινε μια πολύ πιο γενναία προσαρμογή από εκείνη που είχε προγραμματιστεί για το 2024. Αυτό σημαίνει αυτή τη στιγμή, κατά τη γνώμη μου, δεν είναι απαραίτητη άμεσα καμία αύξηση στα όρια ηλικίας. Κι επίσης αυτός ο νόμος του 2010 δεν είναι κάποιο ιερό ευαγγέλιο, δεν έχει καταργηθεί, έχει στην ουσία επικαιροποιηθεί και με τους νόμους του 2016 και με τους νόμους του 2020, αλλά δεν είναι κάποιο ιερό ευαγγέλιο που είμαστε υποχρεωμένοι.

  • Προφανώς υπάρχει μια νέα πραγματικότητα. Ποια είναι αυτή; Αν δούμε το 1980 και το συγκρίνουμε με το σήμερα έχουμε τις μισές γεννήσεις ανά έτος. Ακόμη έχουμε και μια μείωση γεννήσεων το 2022 κατά 10,2% σε σχέση με το 2021.

Διαμορφώνεται ένα πλαίσιο το οποίο στο μέλλον μπορεί να ανοίξει ξανά το θέμα των ορίων ηλικίας, αν δεν υπάρξει μια αντιστροφή του κλίματος ή αν δεν υπάρξουν περαιτέρω πόροι στο ασφαλιστικό σύστημα. Εγώ θεωρώ ότι αν υπάρξουν περαιτέρω πόροι, δεν είναι μια αναπόφευκτη διαδικασία, χωρίς να τη δαιμονοποιούμε ως ένα ενδεχόμενο.

Και θέλω να πω το εξής: Πόροι, στο ασφαλιστικό. Για παράδειγμα, έχουμε την εισαγωγή της τεχνητής νοημοσύνης στην αγορά εργασίας, άρα πάρα πολλές θέσεις εργασίας αλλάζουν. Οι εταιρείες οι οποίες θα βάλουν τεχνητή νοημοσύνη. Μπορεί να υπάρξει ένα τέλος σε σχέση με το ασφαλιστικό σύστημα, ότι εφόσον έχεις μια κερδοφόρο επιλογή και επενδύεις τεχνητή νοημοσύνη, αυτό πρέπει να έχεις και έναν πόρο που θα καταθέτεις στο ασφαλιστικό σύστημα.

Ή το χτύπημα της αδήλωτης εργασίας, όπου έχουν γίνει βήματα. Η αύξηση απασχόλησης, η αύξηση των μισθών, το να ελέγξουμε τη φοροδιαφυγή και να έχουμε τις πραγματικές αποδοχές να καταγράφονται στο ΕΡΓΑΝΗ, άρα να έχουμε και στο ασφαλιστικό σύστημα περαιτέρω πόρους, είναι μια κρίσιμη βοήθεια στο να έχει αποθεματικά παραπάνω ο ΕΦΚΑ.

Παράλληλα πρέπει να δούμε και πως στηρίζουμε μια νέα οικογένεια. Για παράδειγμα οι τρίτεκνοι να έχουν ξανά τα δικαιώματα των πολυτέκνων ή για παράδειγμα να μειωθούν οι φορολογικοί συντελεστές σε οικογένειες με παιδιά. Είμαστε από τις τελευταίες χώρες στο τι απόκλιση έχουμε φορολογικών επιβαρύνσεων στην οικογένεια με ένα παιδί και σε οικογένειες με τρία παιδιά. Άλλες χώρες έχουν πολύ μεγάλη ελάφρυνση στο όσα παραπάνω παιδιά κάνει μια οικογένεια.

  • Θα μπορούσαμε να δούμε ακόμα και τη χορήγηση κάποιου επιδόματος στις νέες γεννήσεις, όχι μόνο αυτό που δίνει η κυβέρνηση και καλώς το δίνει τα 2.000 ευρώ, αλλά ένα επίδομα για τα πρώτα χρόνια.

Το μέτρο της επέκτασης του επιδόματος μητρότητας σε απασχολούμενους είναι θετικό μέτρο γιατί βοηθάει και μια ελεύθερη επαγγελματία η οποία σήμερα έχει το δίλλημα καριέρα ή μητρότητα. Δεν είναι πολύ εύκολο για εμένα να μπαίνω στη διαδικασία αυτή και να μείνω ένα μεγάλο χρονικό διάστημα χωρίς να είμαι στην παραγωγική διαδικασία. Αυτά όλα μαζί μπορούν να αποτελέσουν ένα μείγμα παρεμβάσεων.

Το βιβλίο αυτό για τη γήρανση του πληθυσμού είναι το πρώτο βιβλίο με αναλύσεις και προτάσεις και προέκυψε μετά από έρευνα δύο ετών που έκανε μια ομάδα 35 καθηγητών των πανεπιστημίων της χώρας με το συντονισμό του Πανεπιστημίου Πειραιώς και εδώ συνοψίζουμε τα συμπεράσματα, είπε ο κ. Νεκτάριος.

Και η ίση μεταχείριση των ανδρών και των γυναικών αποτελεί μια από τις βασικές προτάσεις και ότι δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να υπάρχει δυσμενής μεταχείριση στις γυναίκες, γιατί έχει σαν συνέπεια αυτό που πολύ σωστά είπατε ότι μετά δεν τεκνοποιούν και υπάρχουν όλα τα άλλα προβλήματα που προκύπτουν από αυτή τη διαδικασία.

  • Πρέπει να υπάρχει ίδια εργασιακή μεταχείριση ανδρών-γυναικών και το κόστος να το αναλαμβάνει το κράτος, ούτε καν η επιχείρηση.
  • Οι επιχειρήσεις, άσχετα από το τι λένε, δεν πρόκειται να υιοθετήσουν τέτοια μέτρα φιλικά προς την απασχόληση. Αυτή είναι δουλειά του κράτους να αναλάβει το κόστος για κάθε μια τέτοια περίπτωση.

Και επίσης στο βιβλίο κάνουμε προτάσεις για αναπροσαρμογή του εμβαδού της κατοικίας ανάλογα με τα παιδιά και μια σειρά άλλες ευεργετικές διατάξεις για να μπορέσουν να αυξηθούν οι ρυθμοί αναγέννησης της οικογένειας, κατέληξε.

Πηγή: ertnews.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΕΡΓΑ

Οι πιο γρήγορες πτήσεις διαρκούν από 2 έως 20 λεπτά στον αέρα, με μία από αυτές να πραγματοποιείται πάνω από τα νερά του Αιγαίου....

ΠΕΡΙΕΡΓΑ

Τα ισραηλινά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν ότι ένας στρατιωτικός οδηγός κατέγραψε αντιαεροπορικές συστοιχίες πυραύλων  του Iron Dome και έστειλε τις φωτογραφίες στο ψεύτικο  προφίλ μιας...

ΧΙΟΣ

Ο Δήμος Χίου ενημερώνει ότι στα πλαίσια του έργου «Βελτίωση Ασφαλείας Οδών Δήμου Χίου», θα ξεκινήσει εργασίες στις παρακάτω οδούς: Α) Τμήμα της οδού...

ΕΚΚΛΗΣΙΑ

«Σε μια εποχή όπου ο σεβασμός στις πανανθρώπινες αρχές και αξίες δυστυχώς υποχωρεί μπροστά στους εγωισμούς και τις ιδιοτέλειες, στην πλεονεξία και την απληστία,...

Advertisement