Connect with us

Hi, what are you looking for?

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Black Friday: Μία και σήμερα – Ο δεκάλογος προστασίας του καταναλωτή

Δύο ημέρες έμειναν για την επίσημη πρεμιέρα της Black Friday και το ενδιαφέρον των καταναλωτών αυξάνεται συνεχώς.

Παράλληλα, επίσημοι φορείς επισημαίνουν στους καταναλωτές να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί στις αγορές τους αποφεύγοντας τυχόν παραπλανητικές προσφορές.

Τι να προσέξουν οι καταναλωτές

Επικαιροποιημένο «δεκάλογο» που εφιστά την προσοχή των καταναλωτών για τυχόν παραπλανητικές προσφορές δημοσιοποίησε ο ΣΕΒ. Ο δεκάλογος παρουσιάστηκε χθες σε εκδήλωση που διοργάνωσε ο Σύνδεσμος σε συνεργασία με το υπουργείο Ανάπτυξης, το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Αθηνών (ΕΒΕΑ) και τον Εμπορικό Σύλλογο.

Όπως τονίζεται, ο ισχυρισμός «έως και» μπορεί να θεωρηθεί παραπλανητικός αν δεν ανταποκρίνεται στους πραγματικούς όρους της προσφοράς.

  • Δηλώσεις όπως «η έκπτωση υπολογίζεται στο ταμείο» ή «η έκπτωση περιλαμβάνεται στην τιμή» δεν επιτρέπονται.

Ο «δεκάλογος» αναλυτικά

Σύμφωνα με το εγχειρίδιο που εξέδωσε ο ΣΕΒ, η σωστή ενημέρωση του καταναλωτή για σωστές και συνειδητές επιλογές περιλαμβάνει τα εξής:

1. Περιλαμβάνει σωστά όλες τις πληροφορίες σχετικά με τις μειώσεις τιμών

2. Ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα

3. Παρουσιάζεται απλά και κατανοητά

4. Αναφέρει ρητά τα οφέλη για τον καταναλωτή

5. Χρησιμοποιεί σωστά τη λέξη «δωρεάν»

6. Δεν παρουσιάζει μεγαλύτερο το πλεονέκτημα του καταναλωτή από αυτό που είναι πραγματικά

7. Δεν περιέχει κρυφές χρεώσεις

8. Δεν περιέχει παραπλανητικούς ισχυρισμούς

9. Δεν περιέχει διαφημίσεις «δόλωμα»

10. Δεν πρέπει να οδηγεί στη λήψη άμεσης απόφασης για αγορά

Αυξημένος τζίρος

Έμποροι και καταστηματάρχες περιμένουν να ανέβει πολύ ο τζίρος τους αυτές τις ημέρες, ενώ οι εκπτώσεις αναμένεται να αγγίξουν έως και το 70%, με τους καταναλωτές να αγοράζουν κυρίως ηλεκτρικές και ηλεκτρονικές συσκευές, αλλά και ρούχα και παπούτσια.

Σε αρκετά καταστήματα οι εκπτώσεις ξεκίνησαν την προηγούμενη εβδομάδα, ενώ κάποια άλλα καταστήματα διατηρούν μήνα Black Friday, με τις εκπτώσεις να έχουν ξεκινήσει από την 1η Νοεμβρίου.

  • Την Δευτέρα 27 Νοεμβρίου εξάλλου, παίρνει σειρά η Cyber Monday, με εκπτώσεις και προσφορές σε προϊόντα μέσω διαδικτύου.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ

Την Δευτέρα 22 Απριλίου 2024 κλιμάκιο της Συμμαχίας Αξιών επισκέφθηκε τον Αντιδήμαρχο Καθαριότητας και Ηλεκτροφωτισμού, κ. Αυγερινό Δημήτριο προκειμένου να ενημερωθεί για θέματα αρμοδιότητάς...

ΠΕΡΙΕΡΓΑ

Οι πιο γρήγορες πτήσεις διαρκούν από 2 έως 20 λεπτά στον αέρα, με μία από αυτές να πραγματοποιείται πάνω από τα νερά του Αιγαίου....

ΠΕΡΙΕΡΓΑ

Τα ισραηλινά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν ότι ένας στρατιωτικός οδηγός κατέγραψε αντιαεροπορικές συστοιχίες πυραύλων  του Iron Dome και έστειλε τις φωτογραφίες στο ψεύτικο  προφίλ μιας...

ΧΙΟΣ

Ο Δήμος Χίου ενημερώνει ότι στα πλαίσια του έργου «Βελτίωση Ασφαλείας Οδών Δήμου Χίου», θα ξεκινήσει εργασίες στις παρακάτω οδούς: Α) Τμήμα της οδού...

Advertisement