Connect with us

Hi, what are you looking for?

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ακρίβεια: Τα σενάρια για νέα μέτρα στήριξης – 15 και 21 Νοεμβρίου οι ημερομηνίες «κλειδιά»

Ανοιχτό είναι το ενδεχόμενο λήψης έκτακτων μέτρων στήριξης μέχρι το τέλος του χρόνου, ώστε να αντιμετωπιστεί το οξύ πρόβλημα της ακρίβειας. Εντός των επόμενων ημερών αναμένεται να λάβει η κυβέρνηση τις οριστικές της αποφάσεις.

Κλειδί η εκτέλεση του προϋπολογισμού και για αυτό όλο το ενδιαφέρον στρέφεται στην προσεχή Τετάρτη 15 Νοεμβρίου όπου και θα ξέρει το οικονομικό επιτελείο σε πολύ μεγάλο βαθμό αν υπάρχει ο περίφημος δημοσιονομικός χώρος για να μπορέσουν να υπάρξουν κάποια πρόσθετα μέτρα στήριξης. Υπάρχουν εκτιμήσεις, όπως ανέφερε ο υπουργός Οικονομικών, ότι είναι θετικά τα πράγματα όσον αφορά στην πορεία εκτέλεσης του προϋπολογισμού.

Η δεύτερη ημερομηνία – κλειδί είναι η 21η Νοεμβρίου. Τότε κατατίθεται το τελικό σχέδιο του προϋπολογισμού στη Βουλή και μέχρι τότε ουσιαστικά θα έχουν ληφθεί όλες οι αποφάσεις.

Επίσης, αξίζει να αναφερθεί η προοπτική κατάθεσης του νομοσχεδίου για τον περιορισμό της φοροδιαφυγής, ένα νομοσχέδιο το οποίο συμπεριλαμβάνει τον νέο τρόπο φορολόγησης των αυτοαπασχολούμενων, άρα έχει και αυτό το δικό του δημοσιονομικό ενδιαφέρον.

Όσον αφορά στα μέτρα στήριξης, αυτά κατατάσσονται σε δύο κατηγορίες – παρεμβάσεις που σχεδιάζονται. Η πρώτη έχει να κάνει με το τι θα συμβεί μέσα στο 2023. Δύο τα βασικά ενδεχόμενα: επιταγή ακρίβειας σε ευάλωτες κοινωνικές ομάδες με προθεσμία καταβολής μέχρι το τέλος του χρόνου, ώστε να υπάρξει δημοσιονομική επίπτωση στη φετινή χρονιά. Δεύτερο συναφές σενάριο το να υπάρξουν πρόσθετες πιστώσεις στις κάρτες στους τραπεζικούς λογαριασμούς του market pass ούτως ώστε να καλυφθεί η αυξημένη δαπάνη για τα τρόφιμα και για το δίμηνο Νοεμβρίου – Δεκεμβρίου, το οποίο προς το παρόν δεν έχει καλυφθεί.

Για το 2024 υπάρχει πάνω στο τραπέζι το ενδεχόμενο να παραταθούν οι μειωμένοι συντελεστές ΦΠΑ τόσο στην εστίαση όσο και στις μεταφορές. Έχει ήδη εξαγγελθεί και προχωρά μαζί με το νομοσχέδιο για τη φοροδιαφυγή η μείωση του τέλους επιτηδεύματος σε ποσοστό 25 – 50% και από εκεί και πέρα, όπως επανέλαβε και σήμερα ο υπουργός Οικονομικών, όλα τα επιπλέον χρήματα που θα εισρεύσουν στα κρατικά ταμεία από τον περιορισμό της φοροδιαφυγής, θα διατεθούν για αύξηση δαπανών για την Υγεία και για την Παιδεία.

Πηγή: ΕΡΤ | Θάνος Τσίρος

www.ertnews.gr

Πηγή: ertnews.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΕΡΓΑ

Οι πιο γρήγορες πτήσεις διαρκούν από 2 έως 20 λεπτά στον αέρα, με μία από αυτές να πραγματοποιείται πάνω από τα νερά του Αιγαίου....

ΧΙΟΣ

Ο Δήμος Χίου ενημερώνει ότι στα πλαίσια του έργου «Βελτίωση Ασφαλείας Οδών Δήμου Χίου», θα ξεκινήσει εργασίες στις παρακάτω οδούς: Α) Τμήμα της οδού...

ΧΙΟΣ

ΣΑΒΒΑΤΟ – ΚΥΡΙΑΚΗ 27-28/4/2024 SATURDAY – SUNDAY 27-28/4/2024 ΚΑΡΥΕΣ ΧΙΟΣ – KARIES VILLAGE CHIOS  Ημέρα  Δράση  Ώρα  Τοποθεσία Πέμπτη 25/4/2024  Συνέντευξη Τύπου  12:00  Αίθουσα...

ΧΙΟΣ

Ανακοίνωση ΠΕΣ-ΝΑΤ Χίου για την εργατική Πρωτομαγιά Με ιδιαίτερη ικανοποίηση διαβάσαμε την απόφαση της Πανελλήνιας Ναυτικής Ομοσπονδίας (Π.Ν.Ο) και των Ναυτεργατικών Σωματείων για την...

Advertisement