Connect with us

Hi, what are you looking for?

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Μειώνεται το ποσοστό ιδιοκατοίκησης στην Ελλάδα

Πολυεπίπεδη είναι η μάχη της κυβέρνησης κατά της ακρίβειας, με τους ελέγχους για την αισχροκέρδεια να είναι συνεχείς σε όλο το φάσμα της εφοδιαστικής αλυσίδας, ενώ όλο και περισσότερα προϊόντα εντάσσονται καθημερινά στο μέτρο της μόνιμης μείωσης τιμής.

Σε επίσκεψη που πραγματοποίησε σε κατάστημα μεγάλης αλυσίδας σούπερ μάρκετ, ο υπουργός Ανάπτυξης, ανέφερε ότι για πάνω από 650 προϊόντα από 53 εταιρείες έχει ανακοινωθεί η πρόθεση για μείωση της τιμής άνω του 5% και για διάστημα τουλάχιστον 6 μηνών.

ΜΟΝΙΜΗ ΜΕΙΩΣΗ ΤΙΜΗΣ

-650 κωδικοί προϊόντων
-53 εταιρείες

Ο κ. Σκρέκας τόνισε ότι ο αρχικός στόχος των 500 κωδικών που είχε τεθεί από την κυβέρνηση ξεπεράστηκε και ο επόμενος στόχος είναι τα 1.000 προϊόντα που καλύπτουν βασικές ανάγκες ενός νοικοκυριού.

Σε ό,τι αφορά στο ελαιόλαδο, η τιμή παραγωγού του οποίου κυμαίνεται στα 9-10 ευρώ, ο υπουργός Ανάπτυξης ανέφερε ότι γίνονται εντατικοί έλεγχοι σε όλη την εφοδιαστική αλυσίδα, από τον παραγωγό μέχρι το ράφι, προαναγγέλλοντας πρόστιμα εφόσον διαπιστωθούν παραβιάσεις του πλαφόν στο περιθώριο κέρδους.

Τα υψηλά επιτόκια ήρθαν και θα μείνουν στην Ευρώπη και οι τιμές θα αργήσουν να επιστρέψουν σε φυσιολογικά επίπεδα, σύμφωνα με έκθεση του ΔΝΤ. Ως προς την ανάπτυξη δεν διαβλέπει κίνδυνο, αν και η γενική εικόνα αναμένεται να ξεκαθαρίσει μετά το πρώτο εξάμηνο του 2024.

ΠΡΟΒΛΕΨΕΙΣ ΓΙΑ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

2023: +1,3%
2024: +1,5%
ΠΗΓΗ: ΔΝΤ
Τα υψηλά επιτόκια, ο πληθωρισμός που ροκανίζει το πραγματικό εισόδημα και η συνεχιζόμενη άνοδος στις τιμές των ακινήτων, εντείνουν το στεγαστικό πρόβλημα των νοικοκυριών. Τους τρεις παράγοντες κινδύνου για τα νοικοκυριά τους επισημαίνει και η έκθεση της Τράπεζας της Ελλάδας για την χρηματοπιστωτική σταθερότητα.

ΤΙΜΕΣ ΠΩΛΗΣΗΣ ΑΚΙΝΗΤΩΝ
(μεταβολή β’ τριμήνου 2023)
Νεόδμητα 13,8%
Άνω των 5 ετών 14,1%
ΜΕΤΑΒΟΛΗ ΕΙΣΟΔΗΜΑΤΩΝ
(στο α’ τρίμηνο του 2023)
Ονομαστική αύξηση: 11,3%
Πραγματική αύξηση: 5,8%

ΑΥΞΗΣΗ ΕΠΙΤΟΚΙΩΝ
(στα υφιστάμενα υπόλοιπα δανείων)
Σεπτέμβριος 2023 6,1%
Ιούλιος 2022: 4%

«Χρυσάφι» κοστίζει η στέγαση των νέων, είτε αυτή αφορά σε ενοικίαση είτε σε αγορά σπιτιού. Ακόμη και για ένα σπίτι 50-60 τ.μ. στο κέντρο της Αθήνας απαιτείται ενοίκιο άνω των 500 ευρώ, ενώ για αγορά οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει να γνωρίζουν ότι περίπου οι μισές κατοικίες που είναι διαθέσιμες προς πώληση έχουν ζητούμενη τιμή άνω των 100.000€. Παράγοντες της αγοράς εκτιμούν ότι η αξιοποίηση των 900.000 «κλειστών» ακινήτων μπορεί να αναχαιτίσει την έκρηξη στις τιμές των ενοικίων. Να παρακολουθήσουμε το θέμα της Βαλέριας Δολαψάκη.
Αυξάνονται και πληθύνονται τα περιστατικά ηλεκτρονικής απάτης, με τις επιθέσεις στο «πλαστικό» χρήμα να φτάνουν το πρώτο εξάμηνο του 2023 στις 202.000. Αποκαλυπτικά για την έκταση που έχει πάρει το φαινόμενο είναι τα στοιχεία που περιέχονται στην έκθεση Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας της Τράπεζας της Ελλάδος.

ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΕΣ ΑΠΑΤΕΣ
ΣΤΑ 12,5 ΕΚΑΤ. ΕΥΡΩ Ο «ΤΖΙΡΟΣ» ΤΟ Α΄ΕΞΑΜΗΝΟ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΕΡΓΑ

Οι πιο γρήγορες πτήσεις διαρκούν από 2 έως 20 λεπτά στον αέρα, με μία από αυτές να πραγματοποιείται πάνω από τα νερά του Αιγαίου....

ΠΕΡΙΕΡΓΑ

Τα ισραηλινά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν ότι ένας στρατιωτικός οδηγός κατέγραψε αντιαεροπορικές συστοιχίες πυραύλων  του Iron Dome και έστειλε τις φωτογραφίες στο ψεύτικο  προφίλ μιας...

ΧΙΟΣ

Ο Δήμος Χίου ενημερώνει ότι στα πλαίσια του έργου «Βελτίωση Ασφαλείας Οδών Δήμου Χίου», θα ξεκινήσει εργασίες στις παρακάτω οδούς: Α) Τμήμα της οδού...

ΕΚΚΛΗΣΙΑ

«Σε μια εποχή όπου ο σεβασμός στις πανανθρώπινες αρχές και αξίες δυστυχώς υποχωρεί μπροστά στους εγωισμούς και τις ιδιοτέλειες, στην πλεονεξία και την απληστία,...

Advertisement