Connect with us

Hi, what are you looking for?

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Σε υψηλά επίπεδα επταμήνου η ευρωπαϊκή τιμή φυσικού αερίου

Στο υψηλότερο σημείο από τον Φεβρουάριο ανήλθε η τιμή του φυσικού αερίου στην Ευρώπη, με την αγορά να ανησυχεί για την ασφάλεια του εφοδιασμού παγκόσμιος ενεργειακός λόγω της κρίσης στη Μέση Ανατολή.

Η τιμή σημείωσε άνοδο μεγαλύτερη του 15% στα 53 ευρώ ανά μεγαβατώρα. Σε εβδομαδιαία βάση τα κέρδη ξεπερνούν το 46%.

Αν και ο χειμώνας θα βρει την Ευρώπη με αποθήκες γεμάτες ωστόσο οι συγκρούσεις μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς δημιουργεί ανησυχία ότι ο παγκόσμιος εφοδιασμός ενδέχεται να δεχθεί πλήγμα από διακοπές και αναταραχές τροφοδοσίας από αγωγούς. Ήδη το Ισραήλ μείωσε τις εξαγωγές φυσικού αερίου προς την Αίγυπτο, από όπου το αέριο ταξιδεύει στη συνέχεια ως LNG και προς την Ευρώπη.

Την ίδια στιγμή, η παραγωγή στο άλλο σημαντικό πεδίο φυσικού αερίου του Ισραήλ, το κοίτασμα Λεβιάθαν κοντά στον Λίβανο, θα μπορούσε επίσης να σταματήσει εάν επεκταθεί η σύγκρουση στη Μέση Ανατολή, πρόσθεσε ο ίδιος.

Ταυτόχρονα η Φινλανδία έχει ανακοινώσει διαρροή σε αγωγό στη Βαλτική που είχε υποστεί δολιοφθορά, ενώ εργαζόμενοι σε εγκαταστάσεις αερίου στην Αυστραλία, που αντιπροσωπεύουν περίπου το 7% της παγκόσμιας προσφοράς LNG, απειλούν με απεργιακές κινητοποιήσεις.

Ξεκίνησε η διάθεση του πετρελαίου θέρμανσης με τιμή στα ίδια περίπου επίπεδα σε σχέση με πέρυσι, χωρίς να  υφίσταται η επιδότηση στην αντλία. H πλατφόρμα για την υποβολή αιτήσεων αναμένεται να ανοίξει στις αρχές Νοεμβρίου ώστε οι πρώτες πληρωμές να πραγματοποιηθούν έως το τέλος του έτους.

ΕΠΙΔΟΜΑ ΘΕΡΜΑΝΣΗΣ

ΥΠΟΒΟΛΗ ΑΙΤΗΣΕΩΝ

·         Νοέμβριο ανοίγει η πλατφόρμα

ΕΠΙΔΟΜΑ ΘΕΡΜΑΝΣΗΣ

ΚΑΤΑΒΟΛΗ

·         έως τέλη Δεκεμβρίου

·         καταχώρηση απαιτούμενων παραστατικών έως 15/12

·         έως 29 Φεβρουαρίου 2024

·         για αγορές έως 31/1/24

·         καταχώρηση απαιτούμενων παραστατικών εως 15/2/24

·         έως 28 Απριλίου 2024

·         αγορές έως 31/3/2024

·         καταχώρηση παραστατικών έως 14/4/2024.

Μέχρι τις 29 Φεβρουαρίου 2024 όλες οι επιχειρήσεις θα πρέπει να έχουν ολοκληρώσει την διασύνδεση των ταμειακών τους συστημάτων με τα POS ή να έχουν αποκτήσει νέα συστήματα συγκεκριμένων προδιαγραφών. Οι σχετικές αποφάσεις υπουργείου και ΑΑΔΕ θέτουν συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα.

ΣΥΝΔΕΣΗ ΤΑΜΕΙΑΚΩΝ ΜΗΧΑΝΩΝ – POS

ΟΛΑ ΤΑ ΒΗΜΑΤΑ

·         Οκτώβριο & Νοέμβριο :

·         δήλωση συμμόρφωσης από Παρόχους Υπηρεσιών Πληρωμών & Μέσων Πληρωμών για εναρμόνιση POS με ΑΑΔΕ

·         Νοέμβριος 2023 – Ιανουάριος 2024

– συμμόρφωση POS με ΑΑΔΕ

·         καθημερινά :

·         αναβάθμιση POS από παρόχους και ενημέρωση ΑΑΔΕ

·         αναβάθμιση ταμειακών συστημάτων από χρήστες & διασύνδεση με POS

·         29 Φεβρουαρίου 2024

·          ολοκλήρωση διασύνδεσης

Για δεύτερο συνεχή μήνα ισχύει η αλλαγή στις ημερομηνίες καταβολής των συντάξεων καθώς πλέον ακολουθείται ο κανόνας διαχωρισμού μεταξύ Μισθωτών, Μη Μισθωτών αλλά και των ασφαλισμένων που συνταξιοδοτήθηκαν από το 17 και μετά.  Η διοίκηση του Ταμείου έδωσε διευκρινίσεις για το πότε θα καταβληθούν οι συντάξεις Νοεμβρίου.

ΚΑΤΑΒΟΛΗ ΣΥΝΤΑΞΕΩΝ

Ανά κατηγορία συνταξιούχων:

Μη μισθωτοί

Συνταξιούχοι από 1/1/2017 και μετά

Μισθωτοί

ΚΑΤΑΒΟΛΗ ΣΥΝΤΑΞΕΩΝ ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 

Πέμπτη 26 Οκτωβρίου

Ταμεία Μη Μισθωτών [ΟΓΑ, ΟΑΕΕ, ΕΤΑΑ]

Συνταξιούχοι ΕΦΚΑ από 1/1/2017 (μισθωτοί και μη μισθωτοί)

Δευτέρα 30 Οκτωβρίου

Ταμεία Μισθωτών

Δημόσιο Απονομή των επικουρικών συντάξεων με fast track διαδικασίες, ευνοϊκές ρυθμίσεις για εργαζόμενους συνταξιούχους αλλά και κλιμακωτή φορολόγηση, ανάλογα με τα έτη ασφάλισης, των εφάπαξ παροχών που καταβάλλονται από τα Ταμεία Επαγγελματικής Ασφάλισης προβλέπει  νομοσχέδιο του Υπουργείου Εργασίας το οποίο αφού παρουσιαστεί στο Υπουργικό Συμβούλιο θα πάρει τον δρόμο προς την Βουλή.  Δεν αλλάζει κάτι στα εφάπαξ των κοινών συνταξιούχων διευκρινίζει ο γ.γ. Κοινωνικών Ασφαλίσεων.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΕΛΛΑΔΑ

Σοβαρό τροχαίο ατύχημα σημειώθηκε περί τις 23:00 το βράδυ, στη λεωφόρο Πειραιώς. Σύμφωνα με πληροφορίες του Newsbomb.gr, ένα όχημα, υπό αδιευκρίνιστες συνθήκες, παρέσυρε πέντε...

ΧΙΟΣ

Με αφορμή τη Γιορτή της Μητέρας, το Πολιτιστικό Ίδρυμα Ομίλου Πειραιώς (ΠΙΟΠ) οργανώνει το δημιουργικό εργαστήρι «Μάνα, μητέρα, μανούλα, μαμά!» για παιδιά, ηλικίας 6...

ΑΠΟΨΕΙΣ

Γράφει η Ευγενία Γάλλου Πολλές φράσεις, προερχόμενες από τα δυνατά αφηγηματικά κείμενα των Ευαγγελίων και από την υψηλή ποίηση που χαρακτηρίζει την υμνολογία της Μ....

ΑΥΤΟΚΙΝΗΣΗ

Με γνώμονα την ασφάλεια της ναυσιπλοΐας και την ασφαλή διακίνηση των επιβατών, το Υπουργείο Ναυτιλίας & Νησιωτικής Πολιτικής εξέδωσε κατευθυντήριες οδηγίες προς τις ακτοπλοϊκές...

Advertisement