Connect with us

Hi, what are you looking for?

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Μάχη κατά της φοροδιαφυγής: Τα σενάρια για νέα μέτρα στήριξης – Ποιες οι προϋποθέσεις

Επιπλέον έσοδα που μπορούν να φτάσουν ακόμη και στα 2 δισ. ευρώ ετησίως από την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής εκτιμά ότι μπορεί να αντλήσει το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης σε βάθος 3ετίας. Από αυτά, ποσό της τάξεως των 400-500 εκατ. ευρώ εκτιμάται ότι μπορεί να συγκεντρωθεί μέσα στο 2024.

Άμεσα δρομολογούνται τα μέτρα για την αύξηση των ηλεκτρονικών πληρωμών και τη διασύνδεση των ταμειακών μηχανών με τα POS, ενώ μέχρι το τέλος του χρόνου, θα έχει καταρτιστεί και η πρόταση για το νέο σύστημα φορολόγησης των αυτοαπασχολούμενων.

Να «κλείσει τη στρόφιγγα» διαρροής ΦΠΑ σχεδιάζει η κυβέρνηση με τα νέα ψηφιακά εργαλεία που έχει στη διάθεσή του ο φοροελεγκτικός μηχανισμός. Στόχος είναι η διασφάλιση δημοσιονομικού χώρου για πιθανά νέα μέτρα στήριξης.

«Δεσμεύομαι να ξύσω τον πάτο του βαρελιού για να βοηθήσουμε τους πολίτες που έχουν περισσότερο ανάγκη» δήλωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Ο πρωθυπουργός άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο για νέα μέτρα στήριξης, είτε μέχρι το τέλος του χρόνου, είτε για το 2024.

Οι προϋποθέσεις για να υπάρξει πρόσθετη βοήθεια για τους πιο ευάλωτους, είναι οι εξής:

  • Επίτευξη δημοσιονομικών στόχων.
  • «Όχι» σε οριζόντιες ενεργειακές επιδοτήσεις.
  • «Ναι» μόνο σε στοχευμένες παρεμβάσεις.

Τα σενάρια για τα μέτρα στήριξης

  • Έκτακτο «επίδομα «ακρίβειας».
  • Διεύρυνση κοινωνικού τιμολογίου ρεύματος.
  • Μέτρα για τη στέγαση νέων.
  • Διατήρηση μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ.

Η χώρα είχε από τις μεγαλύτερες απώλειες ΦΠΑ την Ευρώπη, με το κενό στα έσοδα να φτάνει το 23,4% το 2019. Έκτοτε, έχει μειωθεί στο 15% φέρνοντας επιπλέον έσοδα στα δημόσια ταμεία, ωστόσο απέχουμε ακόμα 6 μονάδες από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο.

Ο υπουργός Οικονομικών, Κωστής Χατζηδάκης τόνισε είπε μεταξύ άλλων ότι «ο κόσμος έχει αρχίσει και πληρώνει ΦΠΑ και πλησιάζουμε τον ευρωπαϊκό μέσο όσο».

Για να περιοριστεί κι άλλο το κενό του ΦΠΑ, κρίσιμο ρόλο θα παίξει η προωθούμενη επέκταση των POS σε όλους τους κλάδους της αγοράς, μεταξύ αυτών λαϊκές αγορές, ταξί, περίπτερα, συναυλίες και θέατρα καθώς και η διασύνδεση των ταμειακών μηχανών με τα POS μέχρι την ερχόμενη Άνοιξη.

Επίσης, έρχεται η καθολική εφαρμογή των ηλεκτρονικών βιβλίων, η ενεργοποίηση του ψηφιακού δελτίου αποστολής και η υποχρεωτική χρήση ηλεκτρονικών τιμολογίων.

Τα αδήλωτα εισοδήματα στη χώρα υπολογίζονται σε περίπου 8 – 10 δισ. ευρώ τον χρόνο και στόχος του οικονομικού επιτελείου είναι η χώρα να καταφέρει να πιάσει τον ευρωπαϊκό μέσο όρο στη φορολογική συμμόρφωση, μέχρι το τέλος του 2026.

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΑΥΤΟΚΙΝΗΣΗ

Ολοκληρώθηκε με επιτυχία ο δεύτερος αγώνας του Πανελληνίου Πρωταθλήματος Motocross, στα Τρίκαλα, με 195 συμμετοχές και πλήθος κόσμου – παρότι η βροχή που προηγήθηκε...

ΑΥΤΟΚΙΝΗΣΗ

Η Ford Pro αποκάλυψε μια νέα επιλογή για το E-Transit με μπαταρία Extended Range, ενισχύοντας τις δυνατότητες του δημοφιλέστερου μεγάλου ηλεκτρικού van της Ευρώπης,...

ΑΥΤΟΚΙΝΗΣΗ

Η φιλοσοφία “form follows function” της AC Schnitzer, σύμφωνα με την οποία τα βελτιωτικά αξεσουάρ είναι κυρίως λειτουργικά και αποτελεσματικά, εκτός από ιδιαίτερα εντυπωσιακά,...

ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Στον Κωνσταντίνο Π. Καβάφη (Αλεξάνδρεια, 1863-1933) θα είναι αφιερωμένη η 14η ποιητική συνάντηση La Forza della Poesia που θα πραγματοποιηθεί 4-12 Μαΐου 2024, στην...

Advertisement