Connect with us

Hi, what are you looking for?

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Κτηνοτροφία: Πρώτες εκτιμήσεις για 100.000 χαμένα αιγοπρόβατα και 20.000 χοίρους

Ζούμε μια καταστροφή άνευ προηγουμένου. Δεν έχει ξαναγίνει αυτό που γίνεται με τις πυρκαγιές σε πολλά μέρη της χώρας που καταστράφηκε η φυτική παραγωγή, είναι ένα χτύπημα για το περιβάλλον. Δέστε εδώ, δέστε Εύβοια, δέστε Ρόδο, δέστε Μαγνησία, που η Θεσσαλία αμέσως μετά τις φωτιές χτυπήθηκε και με τις πλημμύρες στο ίδιο σημείο θα έλεγα, αυτή τη στιγμή μυρίζει θάνατο. Στη Θεσσαλία, ειδικά στη Θεσσαλία, όλη η Θεσσαλία μυρίζει θάνατο, είπε στην ΕΡΤ ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικής Κτηνοτροφίας Παναγιώτης Πεβερέτος.

Η Θεσσαλία παράγει 200.000 τόνους αιγοπρόβειο γάλα καταρχήν και αντίστοιχα λιγότερο αγελαδινό. Παράγει 160.000 πρόβειο και γύρω στους 40.000 τόνους γίδινο γάλα. Δεν έχει χτυπηθεί όλη η Θεσσαλία, όλος αυτός ο πλούτος του 1.800.000 αιγοπροβάτων.

  • Από τα μέχρι σήμερα στοιχεία, υπολογίζουμε ότι η ζημιά θα ξεπεράσει τις 100.000 αιγοπρόβατα, τις 20.000 χοιρινά, τις 6.000 βοδινά και τις 50.000 κοτόπουλα.

Όμως να λάβετε υπόψη σας ότι δεν έχουμε καταφέρει να μπούμε σε χωριά που είναι πλημμυρισμένα τα σπίτια. Έχουν χαθεί τα σπίτια των συναδέλφων, γιατί κύρια αγρότες και κτηνοτρόφοι ήτανε σε αυτά, και δεν ξέρουμε πόσοι στάβλοι έχουν καταρρεύσει τελείως και πόσοι θέλουν επισκευές πολύ μεγάλες.

  • Δεν μπορούμε να πούμε από τώρα ότι ξέρετε με ένα δισεκατομμύριο ή με μισό ή με πέντε. Εμείς υπολογίζουμε συνολικά πάνω από 10 δισεκατομμύρια ότι θα είναι η τελική ζημιά.

Υπάρχουν κτηνοτροφικές μονάδες αιγοπροβάτων που έχουν καταρρεύσει και οι οποίες ήταν δομημένες πολύ καλά. Έχουμε μεγάλο πρόβλημα, μετά την καταγραφή θα δούμε την τελική εικόνα.

Μεγάλο πρόβλημα είναι και η στέγαση όσων ζώων διασώθηκαν. Γύρω στα 25.000 με 30.000 αιγοπρόβατα που σώθηκαν έχουν μεταφερθεί σε στεγνό μέρος όμως δεν έχουν πού να τα στεγάσουν. Σε κάτι παλιά μαντριά εγκαταλελειμμένα τα πήγαμε.

  • Στο πλαίσιο της αλληλεγγύης ανοίξαμε σε συνεργασία με τον Συνεταιρισμό Τυρνάβου ένα λογαριασμό και όσοι μπορούνε να βάλουν χρήματα.
  • Υπάρχουν και οι νέοι κτηνοτρόφοι, που γκρεμίστηκαν οι στάβλοι τους, οι οποίοι είχαν επενδύσει αρκετά λεφτά την τελευταία πενταετία, και τα έχασαν όλα μείνανε τώρα να πληρώνουν τα δάνεια.
  • Ζητάμε να νομοθετήσει η κυβέρνηση το ακατάσχετο της πρώτης κατοικίας και για τον στάβλο και για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα όχι έξι μήνες όχι που λένε, τι θα αλλάξει σε 6 μήνες, αναρωτήθηκε.

Aν δεν χρηματοδοτηθούν στο ακέραιο οι ζημιές, δεν ξέρω αν θα μπορέσουν οι επιχειρήσεις να επανέλθουν. Αυτό είναι το αίτημα το δικό μας και αυτό είναι το αίτημα των Επιμελητηρίων της Θεσσαλίας, είπε στην ΕΡΤ ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Τρικάλων Βασίλης Γιαγιάκος.

  • Οι μικρές επιχειρήσεις δεν μπορούν να ανταποκριθούν σε αυτή την καταστροφή. Δεν είναι μόνο να χρηματοδοτηθούν στο ακέραιο, αλλά και άμεσα.

Γιατί θα πρέπει άμεσα να πάρει τα χρήματα κάποιος για να μπορέσει να ξεκινήσει.

Βέβαια έχουν καταστραφεί, έχουν πάθει ζημιά και μεγάλες επιχειρήσεις, οι οποίες όμως απασχολούν πολύ κόσμο, είναι πολύ σημαντικές, κι έχουν τον τρόπο να το διαχειριστούν.

Οι μικρές επιχειρήσεις δεν μπορούν να το διαχειριστούν αν δεν στηριχθούν άμεσα από την πολιτεία. Και αυτές είναι πολλές οι επιχειρήσεις και όταν μιλάμε για την οικονομία της περιοχής είναι ο πρωτογενής τομέας, και είναι και οι επιχειρήσεις οι μεταποιητικές και είναι εμπορικές, είναι εστίασης, είναι όλες οι επιχειρήσεις μαζί έχουν πάθει μεγάλες, πολύ μεγάλες ζημιές. Είναι πρωτοφανές αυτό σε όλη τη Θεσσαλία.

Στα Τρίκαλα τουλάχιστον 1.000 επιχειρήσεις, έχουν πάθει ζημιές και αν μιλήσουμε για οικισμούς, είναι πάνω από εφτά κοινότητες, οι οποίες έχουν τεράστιο πρόβλημα, έχουν καταστραφεί.

Από τη μία πλευρά είναι τα χωριά τα οποία έχουν πληγεί και μεγάλα χωριά όπως είναι η Φαρκαδόνα, τα Μεγάλα Καλύβια, μετά τον Όλυμπο, το Κεραμίδι, η Πινακίδα. Αυτά τα χωριά έπαθαν το ίδιο, όπως έπαθε η Μεταμόρφωση και ο Λόγος.

  • Το πρώτο που πρέπει να κάνουν οι επιχειρηματίες είναι να ακολουθήσουν τις συστάσεις, να δηλώσουν ότι είναι πληγέντες επιχειρήσεις, δηλαδή να ακολουθήσουν όλα αυτά τα οποία έβαλε η πολιτεία. Και το άλλο είναι ότι εμείς να διεκδικήσουμε την πολιτεία ότι τα χρήματα πρέπει να είναι άμεσα, γιατί διαφορετικά δεν μπορούν να ορθοποδήσουν αυτές οι επιχειρήσεις

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΑΥΤΟΚΙΝΗΣΗ

Σημείο των καιρών είναι ότι η δεύτερη αυτή γενιά του Kona σχεδιάστηκε εν λευκώ με βάση την ηλεκτρική του έκδοση: αυτή η προτεραιότητα ήταν...

ΑΥΤΟΚΙΝΗΣΗ

Η μοτοσικλέτα του συγκεκριμένου αναβάτη τράβηξε την προσοχή των αστυνομικών που διενεργούσαν ελέγχους στην περιοχή της Βουλιαγμένη, διότι δεν έφερε πινακίδα κυκλοφορίας. Ο αναβάτης...

ΑΥΤΟΚΙΝΗΣΗ

Ήταν 12 Μαΐου 2005 όταν ιδρύθηκε το Ινστιτούτο Οδικής Ασφάλειας (Ι.Ο.ΑΣ.) “Πάνος Μυλωνάς”, ένα χρόνο σχεδόν μετά την τραγική απώλεια του Πάνου, του νεαρού...

ΑΥΤΟΚΙΝΗΣΗ

Το νέο Ford Focus έχει καταφέρει να ανατρέψει τα δεδομένα και να δημιουργήσει νέες τάσεις, προτάσσοντας μια σειρά από πλεονεκτήματα που το καθιστούν σήμερα...

Advertisement