Connect with us

Hi, what are you looking for?

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ολα τα μυστικά για σύνταξη με εργόσημο: Ποιους αφορά – Κόστη και παροχές

Σύνταξη: Ασφάλιση με πλήρη δικαιώματα σύνταξης και παροχές ασθένειας σε χρήμα και είδος εξασφαλίζουν περισσότεροι από 60.000 εργαζόμενοι που αμείβονται με εργόσημο.
Η λύση του εργοσήμου είναι φθηνότερη όσον αφορά sτο ύψος των ασφαλιστικών εισφορών και για το λόγο αυτόν προτιμάται από εργοδότες και εργαζομένους σε part-time απασχόληση.

Ολα τα μυστικά για σύνταξη με εργόσημο: Ποιους αφορά – Κόστη και παροχές

Το ποσοστό ασφάλισης με εργόσημο είναι 25% και παρακρατείται κατά την εξαργύρωσή του από τον εργαζόμενο. Δηλαδή για εργόσημο μίας μέρας με αμοιβή αξίας 70 ευρώ, οι εισφορές είναι 17,5 ευρώ και η αμοιβή του εργαζομένου 52,5 ευρώ.

Υπολογισμός

Ο τύπος που εφαρμόζεται για τον υπολογισμό των ημερών ασφάλισης για εργόσημα είναι «Ποσό Ασφαλιστικών Εισφορών/11,63 = Ημέρες Ασφάλισης». Οπου 11,63 ευρώ είναι οι ασφαλιστικές εισφορές που αντιστοιχούσαν στο κατώτατο ημερομίσθιο του 2011.

Το ποσό των ασφαλιστικών εισφορών προκύπτει από τον πολλαπλασιασμό της ονομαστικής αξίας του εργοσήμου (π.χ. εργόσημο αξίας 50 ευρώ) με το ποσοστό ασφάλισης (25%), δηλαδή: Ποσό Ασφαλιστικών Εισφορών = Ονομαστική Αξία Εργοσήμου Χ Ποσοστό Ασφάλισης (25%).

Με βάση τον τύπο για τον υπολογισμό των ημερών ασφάλισης, ένας εργαζόμενος που αμείβεται για παράδειγμα με εργόσημο όσο και ο κατώτατος μισθός (780 ευρώ), έχει 17 ένσημα το μήνα ή 204 ημέρες ασφάλισης το χρόνο (750Χ25%=195/11,63=16,8).
Τα 780 ευρώ που είναι η ονομαστική αξία του εργοσήμου αποτελούν και τον μικτό μισθό που θα ληφθεί υπόψη για τον υπολογισμό της σύνταξης.

Αγορά

Το εργόσημο το πληρώνει ο εκάστοτε εργοδότης και το εξαργυρώνει ο εργαζόμενος αφού του γίνουν οι ασφαλιστικές κρατήσεις.
Ο εργοδότης μπορεί να αγοράσει το εργόσημο από ΕΛΤΑ και τράπεζες, ενώ μπορεί να επιλέξει την απευθείας πληρωμή του πιστώνοντας τα χρήματα στν λογαριασμό του εργαζομένου με τα απαραίτητα στοιχεία όπως ονοματεπώνυμο, ΑΜΚΑ και ΑΦΜ του απασχολούμενου.
Οι απασχολούμενοι και ασφαλισμένοι με εργόσημο δικαιούνται τις ίδιες παροχές όπως και οι λοιποί ασφαλισμένοι με κανονικό μισθό.

Παροχές

Σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία (ν. 4144/2013), δικαιούνται:
* Επίδομα ασθένειας και έξοδα κηδείας εφόσον συμπληρώνουν 120 ημέρες ασφάλισης το προηγούμενο έτος ή το προηγούμενο δεκαπεντάμηνο, στο οποίο δεν συνυπολογίζονται οι ημέρες ασφάλισης που έχουν πραγματοποιηθεί κατά το τελευταίο τρίμηνο.
* Επίδομα μητρότητας εφόσον έχουν ασφαλιστεί για 200 ημέρες κατά τα 2 προηγούμενα έτη πριν την πιθανή ή την πραγματική ημέρα τοκετού. Στις ημέρες αυτές μπορούν να συνυπολογισθούν και ημέρες ασφάλισης εκτός εργοσήμου.
* Παροχές ασθένειας σε είδος, δηλαδή περίθαλψη από τον ΕΟΠΥΥ, με την προϋπόθεση να έχουν συμπληρωθεί 100 ημέρες ασφάλισης, είτε κατά το προηγούμενο ημερολογιακό έτος είτε κατά το τελευταίο δεκαπεντάμηνο, χωρίς να συνυπολογίζονται οι ημέρες ασφάλισης που πραγματοποιήθηκαν κατά το τελευταίο ημερολογιακό τρίμηνο.

Ποιους αφορά

Οι κατηγορίες εργαζομένων που χρησιμοποιούν το εργόσημο είναι:
* Εργάτες γης.
* Οικιακό προσωπικό, όπως οικιακοί βοηθοί, οδηγοί, κηπουροί, άτομα για φύλαξη και μεταφορά παιδιών ή για φροντίδα ηλικιωμένων ατόμων κ.λπ.
* Τεχνίτες για μεμονωμένες μικροεπισκευαστικές εργασίες που δεν συνιστούν οικοδομικές εργασίες.
* Καθηγητές για παράδοση ιδιαίτερων μαθημάτων.
* Αισθητικοί (κομμωτική, περιποίηση προσώπου και σώματος).
* Προσωπικό που παρέχει υπηρεσίες καθαρισμού και κηπουρικής κοινόχρηστων χώρων πολυκατοικιών.

Παραδείγματα

Κρατήσεις, αμοιβές και ένσημα

* Σε εργόσημο ονομαστικής αξίας 100 ευρώ, οι ασφαλιστικές κρατήσεις είναι 25 ευρώ, η καθαρή αμοιβή του εργαζομένου είναι 75 ευρώ και παίρνει ασφάλιση 2 ημερών.

* Σε εργόσημο ονομαστικής αξίας 800 ευρώ, οι ασφαλιστικές κρατήσεις είναι 200 ευρώ, η καθαρή αμοιβή του εργαζομένου είναι 600 ευρώ και κατοχυρώνει 17 μέρες ασφάλισης.

* Οικιακή βοηθός απασχολείται 8 ώρες τη μέρα για καθαρισμό σπιτιών και η αμοιβή της είναι 7 ευρώ την ώρα, δηλαδή 56 ευρώ. Με το εργόσημο θα πάρει στο χέρι 42 ευρώ καθαρά και θα έχει ασφαλιστικές κρατήσεις 14 ευρώ, που αντιστοιχούν σε 1,2 ένσημα.

* Καθηγητής/τρια παραδίδει ιδιαίτερα μαθήματα με αμοιβή 30 ευρώ την ώρα και απασχολείται συνολικά 20 ώρες το μήνα. Αμείβεται με εργόσημο ονομαστικής αξίας 600 ευρώ. Από το ποσό αυτό οι ασφαλιστικές κρατήσεις είναι 150 ευρώ, η καθαρή αμοιβή 450 ευρώ, ενώ κατοχυρώνει 13 ημέρες ασφάλισης.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΧΙΟΣ

Ο Δήμος Χίου ενημερώνει ότι στα πλαίσια του έργου «Βελτίωση Ασφαλείας Οδών Δήμου Χίου», θα ξεκινήσει εργασίες στις παρακάτω οδούς: Α) Τμήμα της οδού...

ΧΙΟΣ

ΣΑΒΒΑΤΟ – ΚΥΡΙΑΚΗ 27-28/4/2024 SATURDAY – SUNDAY 27-28/4/2024 ΚΑΡΥΕΣ ΧΙΟΣ – KARIES VILLAGE CHIOS  Ημέρα  Δράση  Ώρα  Τοποθεσία Πέμπτη 25/4/2024  Συνέντευξη Τύπου  12:00  Αίθουσα...

ΑΠΟΨΕΙΣ

Γράφει ο Σταύρος Παπαγιαννάκης Σήμερα, θα διερευνήσουμε ένα θέμα που αγγίζει τα βάθη της ανθρώπινης ψυχής και του πνεύματος: την Ανάσταση του Κυρίου και...

ΑΠΟΨΕΙΣ

Γράφει η Ευγενία Γάλλου Η Ημέρα της Γης είναι ένα παγκόσμιο γεγονός που αποσκοπεί στην ανάδειξη της σημασίας της προστασίας του περιβάλλοντος και πραγματοποιείται...

Advertisement