Αγωνία για τους δανειολήπτες από τις συνεχείς αυξήσεις των επιτοκίων οι οποίοι αναζητούν λύσεις για την αποπληρωμή των υποχρεώσεων τους σε τράπεζες και funds. Η Κατερίνα Φραγκάκη, δικηγόρος Παρ’ Αρείω Πάγω και διαμεσολαβήτρια μίλησε στην ΕΡΤ για το πώς μπορεί να πετύχει κάποιος επιμήκυνση του δανείου (στεγαστικού ή καταναλωτικού) και μικρότερη δόση είτε πρόκειται για ιδιώτη είτε για επιχειρηματία
«Μιλάμε πλέον για την 9η αύξηση επιτοκίων η οποία έγινε τον Ιούλιο» είπε αναφερόμενη στα δάνεια με κυμαινόμενο επιτόκιο κατά 0,25% κάθε φορά. Εν αναμονή της νέας αύξησης των επιτοκίων που αναμένεται τον Σεπτέμβριο τόνισε θα προκαλέσει ακόμη μεγαλύτερα προβλήματα.
Μιλώντας με παραδείγματα είπε ότι δανειολήπτες με δάνειο 1.000 ευρώ και κυμαινόμενο επιτόκιο πλέον, ένα χρόνο μετά το ράλι των επιτοκίων από την ΕΚΤ, καταβάλουν 1.300 ευρώ για τη δόση τους.
«Οι αυξήσεις μπορεί να φτάσουν μέσα στο χρόνο περί τις τέσσερις έξτρα δόσεις», σημείωσε η Κατερίνα Φραγκάκη.
Δίχτυ προστασίας για τους συνεπείς δανειοληπτες
«Η αύξηση των επιτοκίων αφορά όλους όσοι δεν ήταν συνεπείς δανειολήπτες και όσους έχουν καταναλωτικά ή επιχειρηματικά δάνεια με κυμαινόμενο επιτόκιο» διευκρίνισε.
Όπως είπε υπάρχει δίχτυ προστασίας για τους συνεπείς δανειοληπτες οι οποίοι θα πρέπει να δείξουν ιδιαίτερη προσοχή και να συνεχίσουν να είναι.
«Έχει μείνει σταθερό το επιτόκιο τους στο 2,70% από τον Μάιο του 2023. Σε περίπτωση που δεν είναι συνεπείς θα δούνε τις αυξήσεις», τόνισε. Και όπως ανέφερε στην εκπομπή «Νewsroom» οι συνεπείς δανειολήπτες μπορούν να κάνουν αίτηση για σταθερό, ακόμα πιο χαμηλό επιτόκιο. Όσον αφορά τη δυνατότητα ρύθμισης για όσους βρίσκονται σε καθυστέρηση δύο μηνών (αρκεί να μην έχουν συμπληρώσει δύο μηνιαίες δόσεις) θα πρέπει να μιλήσουν με την τράπεζα.
«Δεν πρέπει να χάνουν τις ελπίδες τους αλλά να προσπαθούν να κάνουν σχετικές αιτήσεις στις τράπεζες ή στα funds ανάλογα που βρίσκεται το δάνειό τους, προσκομίζοντας τα σχετικά δικαιολογητικά» εξήγησε η κ. Φραγκάκη.
Όπως ανέφερε το κάθε fund έχει διαφορετική στρατηγική που ακολουθεί, Ωστόσο ο κάθε δανειολήπτης για να επιτύχει μια καλή διαγραφή θα πρέπει να δώσει μια προκαταβολη.
Πηγή: Newsroom