Connect with us

Hi, what are you looking for?

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Πτωτικές τάσεις στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια – Οι επενδυτές δείχνουν επηρεασμένοι από την υποβάθμιση του αξιόχρεου των ΗΠΑ

Πτωτικές τάσεις επικρατούν σήμερα (2/8) στις ευρωπαϊκές χρηματιστηριακές αγορές, καθώς οι επενδυτές δείχνουν επηρεασμένοι από την υποβάθμιση του αξιόχρεου των ΗΠΑ. Οι ΗΠΑ έχασαν την κορυφαία πιστοληπτική τους διαβάθμιση από την Fitch Ratings. «Η υποβάθμιση της αξιολόγησης των Ηνωμένων Πολιτειών, από το επίπεδο AAA στο AA+, αντανακλά την αναμενόμενη δημοσιονομική επιδείνωση τα επόμενα τρία χρόνια και το υψηλό και αυξανόμενο βάρος του χρέους της γενικής κυβέρνησης, αναφέρει ο διεθνής οίκος.

Του Παντελή Μάνου

«Διαφωνούμε σθεναρά με την απόφαση αυτή», τόνισε η εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, η Καρίν Ζαν-Πιερ, σε δελτίο Τύπου το οποίο αναρτήθηκε στον ιστότοπο της προεδρίας, προσθέτοντας πως «αψηφά την πραγματικότητα τη στιγμή που ο πρόεδρος [Τζο] Μπάιντεν έφερε την πιο ισχυρή ανά-καμψη από οποιαδήποτε άλλη μεγάλη οικονομία στον κόσμο».

Η Αμερικανίδα υπουργός Οικονομικών εξέφρασε χθες την «έντονη διαφωνία» της με την από-φαση του οίκου αξιολόγησης Fitch Ratings να υποβαθμίσει το μακροπρόθεσμο αξιόχρεο των ΗΠΑ κατά μια βαθμίδα, από το επίπεδο AAA στο AA+. Η μεταβολή (…) είναι αυθαίρετη και βασισμένη σε παρωχημένα στοιχεία», τόνισε η κυρία Τζάνετ Γέλεν.

Χρηματιστήρια

Στο χρηματιστήριο της Φρανκφούρτης ο DAX30 εμφανίζει πτώση κατά 1,18%, στο Παρίσι ο βασι-κός δείκτης CAC 40 παρουσιάζει απώλειες σε ποσοστό 0,91%, στη Μαδρίτη χαμηλότερα κατά 1,72%, το Μιλάνο υποχωρεί κατά 0,93% ενώ στο Λονδίνο ο FTSE 100 εμφανίζει πτώση σε ποσο-στό 1,15%.

Στο Χρηματιστήριο Αθηνών, με συναλλαγές στα 129 εκατ. Ευρώ, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στις 1305,85 μονάδες παρουσιάζοντας απώλειες σε ποσοστό 1,39%.

Ομόλογα

Πτωτικές τάσεις εμφανίζουν οι αποδόσεις των κρατικών ομολόγων της ευρωζώνης.

Η απόδοση του 10ετούς γερμανικού, δείκτης αναφοράς της ευρωζώνης, κινείται καθοδικά κατά 2 μονάδες βάσης, στο 2,52%. Η απόδοση του 10ετούς ιταλικού ομολόγου υποχωρεί κατά 3 bps στο 4,15%, του αντίστοιχου Ισπανικού τίτλου κινείται υψηλότερα κατά 2 μονάδες, στο 3,56% ενώ η απόδοση του 10ετούς ελληνικού εμφανίζει πτώση κατά 6 μονάδες βάσης, στο 3,77%.

Εμπορεύματα – Συναλλάγματα

Πτωτικές τάσεις παρουσιάζουν οι διεθνείς τιμές του πετρελαίου καθώς τα αποθέματα πετρελαίου των ΗΠΑ μειώθηκαν κατά 1,4 εκατομμύρια βαρέλια την εβδομάδα που ολοκληρώθηκε στις 28 Ιουλίου, σύμφωνα με στοιχεία του Αμερικανικού Ινστιτούτου Πετρελαίου.

Το αμερικανικό αργό εμφανίζει πτώση κατά 0,97%, στα 80,58 δολάρια ανά βαρέλι, ενώ το μπρεντ με απώλειες 0,91%, βρίσκεται στα $84,14.

Στην αγορά συναλλάγματος, το δολάριο καταγράφει κέρδη έναντι του ευρώ, της βρετανικής λί-ρας και του γεν. Η ισοτιμία του με το ευρωπαϊκό νόμισμα διαμορφώνεται στο 1,0935 δολ./ευρώ.

www.ertnews.gr

Πηγή: ertnews.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΑΠΟΨΕΙΣ

Γράφει ο Γιάννης Ν. Παληός Η 1η Μάη  κατοχυρώθηκε ως απεργία από τους αγώνες και τις θυσίες εκατομμυρίων εργατών σε όλον τον κόσμο, στον...

ΧΙΟΣ

Επίσκεψη στο «Σκυλίτσειο» Γενικό Νοσοκομείο της Χίου πραγματοποίησε ο βουλευτής Χίου, κ. Νότης Μηταράκης, με αφορμή τη δημιουργία της Νέας Μονάδας Μόνιμης Εμφύτευσης στην...

ΑΠΟΨΕΙΣ

Γράφει ο Μιχαήλ Αλ. Ξυλοπόδης 29-4-2024       Στις 20 Νοεμβρίου 2017 χειρουργήθηκα στην Αγγεοχειρουργική Κλινική του Νοσοκομείου ¨Αττικόν¨, από τον Καθηγητή κ.  Ιωάννη...

ΧΙΟΣ

Μιλώντας για την Ανάσταση στον Βροντάδο της Χίου και το άρρηκτα συνδεδεμένο μαζί της έθιμο του ρουκετοπόλεμου, σύντομα αντιλαμβάνεται κανείς ότι δεν πρόκειται απλώς...

Advertisement