Connect with us

Hi, what are you looking for?

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Συγκρατημένες επενδυτικές κινήσεις στις αγορές

Θετική εικόνα παρουσιάζουν σήμερα (28/6) οι μετοχικές αξίες στις ευρωπαϊκές χρηματιστηριακές αγορές.

Το τελευταίο χρονικό διάστημα, όλο και περισσότεροι αξιωματούχοι της ΕΚΤ σπεύδουν με δηλώσεις τους να ξεκαθαρίσουν πως έρχεται και νέα αύξηση επιτοκίων τον Ιούλιο, ενώ η επιστροφή σε χαλαρή νομισματική πολιτική θα αργήσει πολύ. Η μάχη κατά του πληθωρισμού είναι απόλυτη προτεραιότητα της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας , ακόμη και εάν θυσιαστεί η ανάπτυξη.

Ο αντιπρόεδρος της κεντρικής τράπεζας, Λουίς ντε Γκίντος, τόνισε σήμερα πως μια ακόμη αύξηση των επιτοκίων τον Ιούλιο θα πρέπει να θεωρείται σχεδόν βέβαιη, ενώ για τον Σεπτέμβριο δεν είναι ακόμη ξεκάθαρο το τοπίο. «Θεωρώ ότι η αύξηση των επιτοκίων τον Ιούλιο έχει κλειδώσει. Για τον Σεπτέμβριο, θεωρώ ότι είναι ανοικτή», είπε στο πλαίσιο του συνεδρίου της ΕΚΤ στην Πορτογαλία.

Τα επιτόκια είναι απαραίτητο να διατηρηθούν περιοριστικά για μια «παρατεταμένη περίοδο» προκειμένου να διασφαλιστεί ότι ο πληθωρισμός θα φτάσει τον στόχο του 2% της τράπεζας δήλωσε ο επικεφαλής οικονομολόγος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) Φίλιπ Λέιν. Μια ακόμη αύξηση τον Ιούλιο θα ήταν «λογική» συμπλήρωσε και επισήμανε ότι είναι ακόμη πολύ νωρίς για να πούμε τι θα πρέπει να κάνει η κεντρική τράπεζα τον Σεπτέμβριο.

Οι αγορές έκαναν λάθος πιστεύοντας ότι τα επιτόκια θα πέσουν γρήγορα δήλωσε το μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΚΤ, Mārtiņš Kazāks. Πρόσθεσε, ότι η χαλάρωση της νομισματικής πολιτικής δεν θα πρέπει να έρθει έως ότου ο πληθωρισμός είναι κάτω από τον στόχο του 2%.

Αξίζει να υπενθυμίσουμε ότι η Κριστίν Λαγκάρντ δήλωσε χθές ότι «δεν μπορούμε να κηρύξουμε ακόμη τη νίκη , παρότι έχει σημειωθεί σημαντική πρόοδος».

Σε εγχώριο επίπεδο, στο 3,65% από 3,50% στην προηγούμενη δημοπρασία, της 31ης Μαΐου 2023, ανήλθε η απόδοση των εντόκων γραμματίων εξάμηνης διάρκειας (26 εβδομάδων), ύψους 375 εκ. ευρώ.

Στη δημοπρασία, η οποία διενεργήθηκε σήμερα, Τετάρτη, υποβλήθηκαν συνολικές προσφορές ύ-ψους 956 εκατ. ευρώ, οι οποίες υπερκάλυψαν το ζητούμενο ποσό κατά 2,55 φορές, σύμφωνα με τον Οργανισμό Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους (ΟΔΔΗΧ).

Πηγή: ertnews.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ

Μαθητές και καθηγητές από το 3ο Γυμνάσιο Χαλανδρίου «Γιώργος Σεφέρης» υποδέχτηκε σήμερα 24 Απριλίου 2024 ο Αντιπεριφερειάρχης Χίου Παντελής Βρουλής στο κτήριο της ΠΕ...

ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ

Την Δευτέρα 22 Απριλίου 2024 κλιμάκιο της Συμμαχίας Αξιών επισκέφθηκε τον Αντιδήμαρχο Καθαριότητας και Ηλεκτροφωτισμού, κ. Αυγερινό Δημήτριο προκειμένου να ενημερωθεί για θέματα αρμοδιότητάς...

ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ

Επίσκεψη από τον Πρόεδρο του Εθνικού Κέντρου Αιμοδοσίας, κ Παναγιώτη Κατσίβελα δέχθηκε στο Γραφείο του, σήμερα, 24 Απριλίου ο Αντιπεριφερειάρχης Χίου Παντελής Βρουλής.  Ο...

ΠΕΡΙΕΡΓΑ

Οι πιο γρήγορες πτήσεις διαρκούν από 2 έως 20 λεπτά στον αέρα, με μία από αυτές να πραγματοποιείται πάνω από τα νερά του Αιγαίου....

Advertisement