Connect with us

Hi, what are you looking for?

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Πριν τις διακοπές το πρώτο ν/σ της κυβέρνησης – Αφορολόγητο παιδιών και αυξήσεις μισθών στο Δημόσιο στην πρώτη γραμμή

Πριν τις θερινές διακοπές θα κατατεθεί στη Βουλή το πρώτο νομοσχέδιο της κυβέρνησης  με τις προεκλογικές δεσμεύσεις που θα εφαρμοστούν από τις αρχές του 2024.

Πρόκειται για την αύξηση κατά 1.000 ευρώ του αφορολογήτου ορίου για τις οικογένειες με παιδιά, τις αυξήσεις στους μισθούς των δημοσίων υπαλλήλων και τα επιδόματα τέκνων, τη μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 10% για όσους ασφαλίσουν τα ακίνητα για φυσικές καταστροφές, καθώς και το youth pass για τους νέους που ενηλικιώνονται. Όπως ανέφερε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, μετά τη σύσκεψη εργασίας στο υπουργείο Εθνικής Οικονομίας με το οικονομικό επιτελείο, πριν τις θερινές διακοπές θα έχει ψηφιστεί το πρώτο νομοσχέδιο που θα αποτυπώνονται οι προεκλογικές μας δεσμεύσεις. Πολλές από αυτές θα έχουν σημαντικό αντίκτυπο στα εισοδήματα των πολιτών.

«Είμαστε αισιόδοξοι για τη σταδιακή μετατροπή του παραγωγικού μοντέλου της χώρας. Αυτό το μοντέλο θα έχει αντίκτυπο στην πορεία των εισοδημάτων» τόνισε ακόμα ο Πρωθυπουργός.

Την αισιοδοξία του για την πορεία της οικονομίας και της ανάπτυξης εξέφρασε κι από την πλευρά του ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Κωστής Χατζηδάκης λέγοντας ότι αντικείμενο της σύσκεψης είναι το πλαίσιο του πρώτου νομοσχεδίου του Υπουργείου.

«Ξεκινήσαμε στο Υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών τη δουλειά! Και είμαστε αισιόδοξοι. Αισιόδοξοι διότι, πρώτον, πατάμε στα γερά θεμέλια που μπήκαν την περασμένη τετραετία. Δεύτερον, διότι έχουμε ένα πολύ θετικό εκλογικό αποτέλεσμα για τη χώρα και για την οικονομία της Ελλάδας. Ένα αποτέλεσμα το οποίο στέλνει ένα μήνυμα εμπιστοσύνης, ελπίδας και προοπτικής για την ελληνική οικονομία.

Και ταυτοχρόνως συζητήσαμε με τον Πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, το πλαίσιο του πρώτου νομοσχεδίου που θα καταθέσει το Υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών στη Βουλή και το οποίο θα αφορά στην εκπλήρωση των βασικών δεσμεύσεων της Νέας Δημοκρατίας πριν τις εκλογές. Με αυτόν τον τρόπο δίνουμε μια απάντηση σε όσους αμφισβητούσαν την αξιοπιστία των υποσχέσεών μας και μένουμε και πάλι πιστοί στο δρόμο που είχαμε ανοίξει. Λέμε λίγα και τα κάνουμε όλα!» ανέφερε ο κ. Χατζηδάκης μετά το πέρας της σύσκεψης.

Υλοποιούνται οι δεσμεύσεις για το 2024

Υπενθυμίζεται ότι με βάση τον μέχρι τώρα προγραμματισμό ο προϋπολογισμός του 2024 θα ενσωματώνει μέτρα καθαρού δημοσιονομικού κόστους 720 εκατ. ευρώ, ένεκα των προεκλογικών εξαγγελιών. “Μερίδα του λέοντος” στο κομμάτι αυτό καταλαμβάνει το νέο μισθολόγιο των δημοσίων υπαλλήλων (κόστος 500 εκατ. ευρώ), η αύξηση του αφορολόγητου κατά 1.000 ευρώ για οικογένειες με παιδιά (κόστος 77 εκατ. ευρώ ετησίως), η αύξηση κατά 8% του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος (κόστος 49 εκατ. ευρώ ετησίως), η αύξηση του επιδόματος μητρότητας στους ελεύθερους επαγγελματίες και αγρότες (με κόστος 40 εκατ. ευρώ ετησίως), η μονιμοποίηση της απαλλαγής των πρώην δικαιούχων ΕΚΑΣ από τη συμμετοχή τους στη φαρμακευτική δαπάνη (με κόστος 38 εκατ. ευρώ ετησίως)το youth pass για τους νέους που ενηλικιώνονται (με κόστος 30 εκατ. ευρώ ετησίως) και η μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 10% για σπίτια που ασφαλίζονται για φυσικές καταστροφές (με κόστος περί τα 40 εκατ. ευρώ ετησίως).

Στη σύσκεψη με την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου μετείχαν ο υπουργός επικρατείας Άκης Σκέρτσος, ο Γ.Γ. Συντονισμού της Κυβέρνησης κ. Θανάσης Κοντογεώργης και ο σύμβουλος του Πρωθυπουργού κ. Αλέξης Πατέλης.

Πηγή: ertnews.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ

Μαθητές και καθηγητές από το 3ο Γυμνάσιο Χαλανδρίου «Γιώργος Σεφέρης» υποδέχτηκε σήμερα 24 Απριλίου 2024 ο Αντιπεριφερειάρχης Χίου Παντελής Βρουλής στο κτήριο της ΠΕ...

ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ

Την Δευτέρα 22 Απριλίου 2024 κλιμάκιο της Συμμαχίας Αξιών επισκέφθηκε τον Αντιδήμαρχο Καθαριότητας και Ηλεκτροφωτισμού, κ. Αυγερινό Δημήτριο προκειμένου να ενημερωθεί για θέματα αρμοδιότητάς...

ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ

Επίσκεψη από τον Πρόεδρο του Εθνικού Κέντρου Αιμοδοσίας, κ Παναγιώτη Κατσίβελα δέχθηκε στο Γραφείο του, σήμερα, 24 Απριλίου ο Αντιπεριφερειάρχης Χίου Παντελής Βρουλής.  Ο...

ΠΕΡΙΕΡΓΑ

Οι πιο γρήγορες πτήσεις διαρκούν από 2 έως 20 λεπτά στον αέρα, με μία από αυτές να πραγματοποιείται πάνω από τα νερά του Αιγαίου....

Advertisement