Connect with us

Hi, what are you looking for?

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Σταθεροποιητικές κινήσεις στις αγορές

Μικρές μεταβολές παρουσιάζουν σήμερα (27/6) οι μετοχικές αξίες στις ευρωπαϊκές χρηματιστηριακές αγορές. Αυτή την εβδομάδα, οι επενδυτές στρέφουν την προσοχή τους στο συνέδριο των κεντρικών τραπεζών στη Σίντρα της Πορτογαλίας.

Κατά την εισαγωγική της ομιλία στο συνέδριο, η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) Κριστίν Λαγκάρντ δήλωσε ότι εξακολουθεί να υπάρχει αβεβαιότητα για τη διατήρηση του πληθωρισμού, ενώ σημείωσε πως η πιθανή κορύφωση των επιτοκίων θα εξαρτηθεί από το «πώς η οικονομία και οι διάφορες δυνάμεις εξελίσσονται με την πάροδο του χρόνου». Οι αποφάσεις της ΕΚΤ θα συνεχίσουν να λαμβάνονται από συνεδρίαση σε συνεδρίαση,ανάλογα με τα δεδομένα, επανέλαβε. Η κ. Λαγκάρντ κατέληξε λέγοντας «δεν μπορούμε να κηρύξουμε ακόμη τη νίκη , παρότι έχει σημειωθεί σημαντική πρόοδος».

Επίσης, με ενδιαφέρον αναμένονται τα στοιχεία για το επιχειρηματικό κλίμα στην Ευρωζώνη, τον πληθωρισμό της Γερμανίας, καθώς και το ακαθάριστο εγχώριο προϊόν του Ηνωμένου Βασιλείου.

Χρηματιστήρια

Στο χρηματιστήριο της Φρανκφούρτης ο DAX30 ενισχύεται κατά 0,20%, στο Παρίσι ο βασικός δεί-κτης CAC 40 παρουσιάζει κέρδη σε ποσοστό 0,38%, στη Μαδρίτη κινείται υψηλότερα κατά 1,02%, το Μιλάνο παρουσιάζει πτώση κατά 0,27% ενώ στο Λονδίνο ο FTSE 100 εμφανίζει οριακή ενίσχυ-ση σε ποσοστό 0,10%.
Αντίθετα, στο Χρηματιστήριο Αθηνών, με συναλλαγές κοντά στα 100 εκατ. Ευρώ, ο Γενικός Δεί-κτης έκλεισε στις 1235,27 μονάδες παρουσιάζοντας οριακή άνοδο σε ποσοστό 0,12%.

Ομόλογα

Ανοδικές τάσεις εμφανίζουν οι αποδόσεις των κρατικών ομολόγων της ευρωζώνης.
Η απόδοση του 10ετούς γερμανικού, δείκτης αναφοράς της ευρωζώνης, κινείται ανοδικά κατά 4 μο-νάδες βάσης, στο 2,34%. Η απόδοση του 10ετούς ιταλικού ομολόγου αυξάνεται κατά 3 bps στο 3,97%, του αντίστοιχου Ισπανικού τίτλου εμφανίζει αύξηση κατά 4 μονάδες, στο 3,31% ενώ η α-πόδοση του 10ετούς ελληνικού κινείται υψηλότερα κατά 4 μονάδες βάσης, στο 3,54%.

Εμπορεύματα – Συνάλλαγμα

Μικρές απώλειες παρουσιάζουνοι διεθνείς τιμές του πετρελαίου. Η χαμηλότερη προσφορά απα-σχολεί τους επενδυτές, λόγω της δέσμευσης της Σαουδικής Αραβίας να μειώσει την παραγωγή από τον Ιούλιο.

Το αμερικανικό αργό εμφανίζει πτώση κατά 0,50%, στα 69,20 δολάρια ανά βαρέλι, ενώ το μπρεντ με απώλειες 0,49%, βρίσκεται στα $73, 82.

Στην αγορά συναλλάγματος, το δολάριο υποχωρεί έναντι του ευρώ, της βρετανικής λίρας και του γεν. Η ισοτιμία του με το ευρωπαϊκό νόμισμα διαμορφώνεται στο 1,0956 δολ./ευρώ.

Σε ρυθμούς καλοκαιριού κινείται η αγορά φυσικού αερίου με τις τιμές να ενισχύονται έως και 2%, την Τρίτη.Οι θερμοκρασίες στη βορειοδυτική Ευρώπη, όπου βρίσκονται οι μεγαλύτεροι καταναλω-τές φυσικού αερίου, θα κινηθούν πάνω από το κανονικό τον Ιούλιο.«Το κύμα καύσωνα θα αυξήσει την κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας, γεγονός που θα μπορούσε να ενισχύσει τη ζήτηση για φυσι-κό αέριο που ήταν υποτονική μέχρι στιγμής, αναφέρουν οι αναλυτές.

Το ολλανδικό φυσικό αέριο για παράδοση τον επόμενο μήνα, σημείο αναφοράς για τις ευρωπαϊκές τιμές, ενισχύεται στα 32,70 ευρώ ανά μεγαβατώρα στη σημερινή διαπραγμάτευση στο Αμστερνταμ.

www.ertnews.gr

Πηγή: ertnews.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΕΡΓΑ

Οι πιο γρήγορες πτήσεις διαρκούν από 2 έως 20 λεπτά στον αέρα, με μία από αυτές να πραγματοποιείται πάνω από τα νερά του Αιγαίου....

ΧΙΟΣ

Ο Δήμος Χίου ενημερώνει ότι στα πλαίσια του έργου «Βελτίωση Ασφαλείας Οδών Δήμου Χίου», θα ξεκινήσει εργασίες στις παρακάτω οδούς: Α) Τμήμα της οδού...

ΠΕΡΙΕΡΓΑ

Τα ισραηλινά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν ότι ένας στρατιωτικός οδηγός κατέγραψε αντιαεροπορικές συστοιχίες πυραύλων  του Iron Dome και έστειλε τις φωτογραφίες στο ψεύτικο  προφίλ μιας...

ΧΙΟΣ

ΣΑΒΒΑΤΟ – ΚΥΡΙΑΚΗ 27-28/4/2024 SATURDAY – SUNDAY 27-28/4/2024 ΚΑΡΥΕΣ ΧΙΟΣ – KARIES VILLAGE CHIOS  Ημέρα  Δράση  Ώρα  Τοποθεσία Πέμπτη 25/4/2024  Συνέντευξη Τύπου  12:00  Αίθουσα...

Advertisement