Connect with us

Hi, what are you looking for?

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Νηνεμία στις αγορές – Αστάθεια για το φυσικό αέριο

Μικρές μεταβολές παρατηρούνται σήμερα (20/6) στις ευρωπαϊκές χρηματιστηριακές αγορές, καθώς διατηρούνται οι αμφιβολίες των επενδυτών για τις προοπτικές της παγκόσμιας οικονομίας.

Η Λαϊκή Τράπεζα της Κίνας μείωσε δύο βασικά επιτόκια δανεισμού,την Τρίτη, για να στηρίξει την ανάπτυξη στη δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου.

Η κινεζική κεντρική τράπεζα μείωσε το αρχικό επιτόκιο του μονοετούς δανεισμού κατά 10 μονάδες βάσης από 3,65% σε 3,55% και μείωσε το επιτόκιο αρχικού δανείου πενταετούς διάρκειας,επίσης, κατά 10 μονάδες βάσης από 4,3% σε 4,2% — για πρώτη φορά από τον Αύγουστο.

«Από μόνες τους, οι περικοπές είναι πολύ μικρές για να κάνουν μεγάλη διαφορά στις νομισματικές συνθήκες, σχολίασαν οι αναλυτές επισημαίνοντας ότι η Κίνα φαίνεται να βρίσκεται στο χείλος του αποπληθωρισμού.

Η κίνηση της Τρίτης ήταν ευρέως αναμενόμενη, αφού μια σειρά οικονομικών δεδομένων τις τελευταίες εβδομάδες – από τη βιομηχανική παραγωγή και τις επενδύσεις παγίων έως τις λιανικές πωλήσεις και το εμπόριο τον Μάιο δεν ανταποκρίθηκαν στις προσδοκίες.

Κορυφαίες επενδυτικές τράπεζες, όπως οι Goldman Sachs και JPMorgan, μείωσαν πρόσφατα τις εκτιμήσεις τους για το κινεζικό ΑΕΠ το 2023.

Σε ευρωπαϊκό επίπεδο, στη Γερμανία, οι τιμές παραγωγού των βιομηχανικών προϊόντων αυξήθηκαν κατά 1,0% τον Μάιο, σε ετήσια βάση, ενώ οι τιμές μειώθηκαν κατά 1,4% σε σύγκριση με τον προηγούμενο μήνα, έναντι πρόβλεψης για πτώση 0,7%.

Χρηματιστήρια

Στο χρηματιστήριο της Φρανκφούρτης ο DAX30 υποχωρεί κατά 0,27%, στο Παρίσι ο βασικός δείκτης CAC 40 παρουσιάζει οριακές απώλειες σε ποσοστό 0,02%, στη Μαδρίτη κινείται υψηλότερα κατά 0,13%, το Μιλάνο παρουσιάζει πτώση κατά 0,28% ενώ στο Λονδίνο ο FTSE 100 εμφανίζει οριακή υποχώρηση σε ποσοστό 0,02%.

Στο Χρηματιστήριο Αθηνών, με συναλλαγές που ξεπέρασαν τα 94 εκατ. Ευρώ, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στις 1264,96 μονάδες παρουσιάζοντας πτώση σε ποσοστό 0,28%.

Ομόλογα

Πτωτικές τάσεις καταγράφουν οι αποδόσεις των κρατικών ομολόγων της ευρωζώνης.

Η απόδοση του 10ετούς γερμανικού, δείκτης αναφοράς της ευρωζώνης, κινείται καθοδικά κατά 10 μονάδες βάσης, στο 2,41%. Η απόδοση του 10ετούς ιταλικού ομολόγου υποχωρεί κατά 9 bps στο 4,02%, του αντίστοιχου Ισπανικού τίτλου εμφανίζει πτώση κατά 10 μονάδες, στο 3,34% ενώ η απόδοση του 10ετούς ελληνικού κινείται χαμηλότερα κατά 7 μονάδες βάσης, στο 3,69%.

Εμπορεύματα – Συνάλλαγμα- Φυσικό αέριο

Σημαντικές απώλειες παρουσιάζουν σήμερα οι διεθνείς τιμές του πετρελαίου.

Το αμερικανικό αργό εμφανίζει απώλειες κατά 2,58%, στα 69,95 δολάρια ανά βαρέλι, ενώ το μπρεντ με πτώση 1,57%, βρίσκεται στα $74, 93.

Στην αγορά συναλλάγματος, το δολάριο παρουσιάζει απώλειες έναντι του ευρώ, της βρετανικής λίρας και του γεν. Η ισοτιμία του με το ευρωπαϊκό νόμισμα διαμορφώνεται στο 1,0930 δολ./ευρώ.

Έντονη μεταβλητότητα παρουσιάζουν οι τιμές του φυσικού αερίου. Το ολλανδικό φυσικό αέριο για παράδοση τον επόμενο μήνα, σημείο αναφοράς για τις ευρωπαϊκές τιμές, ενισχύεται κατά 5%, στα 29,20 ευρώ ανά μεγαβατώρα, στη σημερινή διαπραγμάτευση στο Άμστερνταμ.

Πηγή: ertnews.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΧΙΟΣ

Ο Δήμος Χίου ενημερώνει ότι στα πλαίσια του έργου «Βελτίωση Ασφαλείας Οδών Δήμου Χίου», θα ξεκινήσει εργασίες στις παρακάτω οδούς: Α) Τμήμα της οδού...

ΧΙΟΣ

ΣΑΒΒΑΤΟ – ΚΥΡΙΑΚΗ 27-28/4/2024 SATURDAY – SUNDAY 27-28/4/2024 ΚΑΡΥΕΣ ΧΙΟΣ – KARIES VILLAGE CHIOS  Ημέρα  Δράση  Ώρα  Τοποθεσία Πέμπτη 25/4/2024  Συνέντευξη Τύπου  12:00  Αίθουσα...

ΧΙΟΣ

Ανακοίνωση ΠΕΣ-ΝΑΤ Χίου για την εργατική Πρωτομαγιά Με ιδιαίτερη ικανοποίηση διαβάσαμε την απόφαση της Πανελλήνιας Ναυτικής Ομοσπονδίας (Π.Ν.Ο) και των Ναυτεργατικών Σωματείων για την...

ΑΠΟΨΕΙΣ

Γράφει ο Σταύρος Παπαγιαννάκης Σήμερα, θα διερευνήσουμε ένα θέμα που αγγίζει τα βάθη της ανθρώπινης ψυχής και του πνεύματος: την Ανάσταση του Κυρίου και...

Advertisement