Connect with us

Hi, what are you looking for?

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ένθετο Οικονομία: Ακριβαίνει η σοκολάτα – Υψηλά 7ετίας για τη διεθνή τιμή του κακάο

Σημαντική αύξηση στη απασχόληση αλλά και στο ύψος των μέσων μεικτών αποδοχών στον ιδιωτικό τομέα καταγράφεται τα τελευταία χρόνια σύμφωνα με τα στοιχεία του πληροφοριακού συστήματος ΕΡΓΑΝΗ. Στα 1.184 ευρώ ο μέσος μεικτός μισθός στην Ελλάδα. Ξεπέρασαν τα 2,5 εκατομμύρια οι εργαζόμενοι στον ιδιωτικό τομέα.

ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΙΔΙΩΤΙΚΟΣ ΤΟΜΕΑΣ

ΜΑΙΟΣ

2023: 2.579.222

2022: 2.446.514

2019: 2.174.190

ΚΑΡΤΑ 2

ΜΕΣΕΣ ΜΗΝΙΑΙΕΣ ΜΕΙΚΤΕΣ ΑΠΟΔΟΧΕΣ

ΜΑΙΟΣ

2023: 1.184,35 ευρώ

2022: 1.104,69 ευρώ

2019: 1.043,46 ευρώ

Πηγή: ΕΡΓΑΝΗ

Οικονομικότερες διακοπές σε εξοχικά, σπίτια φίλων και ενοικιαζόμενα δωμάτια προτίθεται να κάνει φέτος ο Έλληνας, με στόχο είτε να εξοικονομήσει χρήματα για να μπορέσει να πραγματοποιήσει κάποιο ταξίδι, είτε για να μπορέσει να επεκτείνει τη χρονική διάρκεια του, σύμφωνα με τα αποτελέσματα έρευνας του Συνδέσμου Επιχειρήσεων & Λιανικής Πωλήσεως Ελλάδος που υλοποιήθηκε με την επιστημονική υποστήριξη του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών. Περισσότεροι από τους μισούς Έλληνες θα κάνουν διακοπές σε εξοχικό, δικό τους ή φίλων είτε σε καμπινγκ σύμφωνα με έρευνα του Συνδέσμου Επιχειρήσεων και Λιανικής Πώλησης Ελλάδος. Ψαλιδισμένη κατά 15% θα είναι η τουριστική δαπάνη των Ελλήνων.

ΠΟΥ ΘΑ ΚΑΝΟΥΝ ΔΙΑΚΟΠΕΣ ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ

ΕΞΟΧΙΚΗ ΚΑΤΟΙΚΙΑ/ΦΙΛΟΞΕΝΙΑ: 48%

ΚΑΜΠΙΝΓΚ: 6%

ΕΝΟΙΚΙΑΖΌΜΕΝΟ ΔΩΜΆΤΙΟ:20%

ΞΕΝΟΔΟΧΕΊΟ : 9%

ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΙΚΕΣ ΤΑΣΕΙΣ ΔΙΑΚΟΠΏΝ 

·          4 στους 10 καταναλωτές μαγειρεύουν συστηματικά

·         120€ η μέση δαπάνη για αγορά τροφίμων στις διακοπές

·          1 στους 2 αγοράζει τοπικά προϊόντα στις διακοπές τους

Η αποκλιμάκωση της χονδρικής τιμής του ηλεκτρικού ρεύματος στα χαμηλότερα επίπεδα από τον Ιούνιο του 2021 αλλά και η ξαφνική άνοδος των τελευταίων ημερών στην χρηματιστηριακή τιμή του φυσικού αερίου, είναι οι δύο αντίρροπες δυνάμεις που θα ληφθούν υπόψη προκειμένου να ανακοινωθούν τα τιμολόγια λιανικής του Ιουλίου. Απότομη άνοδος άνω του 50% στην τιμή του φυσικού αερίου την ώρα που η τιμή χονδρικής του ρεύματος υποχωρεί στα χαμηλότερα επίπεδα της τελευταίας διετίας.

ΤΙΜΗ ΧΟΝΔΡΙΚΗΣ ΗΛΕΚΤΡΙΚΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ 

Μάρτιος                                  122,76 € / MWh

Απρίλιος                                 120,44 € / MWh

Μάιος                                      105,59 € / MWh

Ιούνιος (1-14/06)           84,2 € / MWh

ΤΙΜΗ ΦΥΣΙΚΟΥ ΑΕΡΙΟΥ 

01/06               23 € / MWh

14/06               36 € / MWh

Μεταβολή:      +56%

Ακριβή μου σοκολάτα θα μπορούσε να είναι ο τίτλος, καθώς οι τιμές του κακάο εκτινάχθηκαν στα υψηλότερα επίπεδα από την άνοιξη του 2016, γεγονός που αναμένεται να οδηγήσει σε δυσθεώρητα ύψη και τις τιμές της σοκολάτας, επιτείνοντας ακόμα περισσότερο τις πληθωριστικές πιέσεις.

Πιο αναλυτικά, οι τιμές του κακάο – της πρώτης ύλης που χρησιμοποιείται για την παραγωγή σοκολάτας – διαμορφώθηκαν σε υψηλά επτά ετών, στα 3.160 δολάρια ανά μετρικό τόνο, καθώς ήδη υπάρχει έλλειμμα μεταξύ παραγωγής και κατανάλωσης, ενώ τα αποθέματα του εμπορεύματος αναμένεται να μειωθούν σε ασυνήθιστα χαμηλά επίπεδα.

Σύμφωνα με την S&P Global Commodity Insights, οι τιμές του κακάο αναμένεται να αυξηθούν ακόμα περισσότερο στην διάρκεια των επόμενων μηνών, κυρίως εξαιτίας των καιρικών συνθηκών και του φαινομένου Ελ Νίνιο που θα επικρατήσουν στις χώρες της Δυτικής Αφρικής (Ακτή Ελεφαντοστού, Γκάνα), οι οποίες και αντιπροσωπεύουν πάνω από το 60% της παγκόσμιας παραγωγής κακάο.

Ως εκ τούτου, η S&P εκτιμά πως οι τιμές του κακάο θα μπορούσαν να ανέλθουν ως και στα 3.600 δολάρια ανά μετρικό τόνο, καθώς το έλλειμμα διαθεσιμότητας που θα παρουσιαστεί το προσεχές φθινόπωρο, πιθανόν να συνεχιστεί στην ίδια ένταση ως τον Σεπτέμβριο του 2024.

ΔΙΕΘΝΗ ΤΙΜΗ ΚΑΚΑΟ

3.160 ΔΟΛΑΡΙΑ/ΜΕΤΡΙΚΟ ΤΟΝΟ

ΥΨΗΛΑ ΕΠΙΠΕΔΑ 7ΕΤΙΑΣ

Ο πληθωρισμός στις Ηνωμένες Πολιτείες επιβραδύνθηκε τον Μάιο, παρέχοντας στήριξη στην αναμενόμενη σήμερα απόφαση της Ομοσπονδιακής Τράπεζας, να προχωρήσει σε ένα διάλειμμα των αυξήσεων στα επιτόκια, Δημήτρη Απόκη. Την ίδια ώρα η πλειοψηφία των οικονομολόγων που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση των Financial Times να προβλέπει δύο ακόμη αυξήσεις των αμερικανικών επιτοκίων εντός του έτους.

Παρουσίαση: Κωνσταντίνα Δημητρούλη

www.ertnews.gr

Πηγή: ertnews.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΧΙΟΣ

Ο Δήμος Χίου ενημερώνει ότι στα πλαίσια του έργου «Βελτίωση Ασφαλείας Οδών Δήμου Χίου», θα ξεκινήσει εργασίες στις παρακάτω οδούς: Α) Τμήμα της οδού...

ΧΙΟΣ

ΣΑΒΒΑΤΟ – ΚΥΡΙΑΚΗ 27-28/4/2024 SATURDAY – SUNDAY 27-28/4/2024 ΚΑΡΥΕΣ ΧΙΟΣ – KARIES VILLAGE CHIOS  Ημέρα  Δράση  Ώρα  Τοποθεσία Πέμπτη 25/4/2024  Συνέντευξη Τύπου  12:00  Αίθουσα...

ΧΙΟΣ

Ανακοίνωση ΠΕΣ-ΝΑΤ Χίου για την εργατική Πρωτομαγιά Με ιδιαίτερη ικανοποίηση διαβάσαμε την απόφαση της Πανελλήνιας Ναυτικής Ομοσπονδίας (Π.Ν.Ο) και των Ναυτεργατικών Σωματείων για την...

ΑΠΟΨΕΙΣ

Γράφει ο Σταύρος Παπαγιαννάκης Σήμερα, θα διερευνήσουμε ένα θέμα που αγγίζει τα βάθη της ανθρώπινης ψυχής και του πνεύματος: την Ανάσταση του Κυρίου και...

Advertisement