«Λερναία Ύδρα» αποδεικνύονται φοροδιαφυγή και παραοικονομία, παρά την αύξηση των ηλεκτρονικών συναλλαγών, την εντατικοποίηση των ελέγχων και την προώθηση σειράς μεταρρυθμίσεων από την Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ).
Ο Διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννης Στουρνάρας, υπολογίζει ότι ο ετήσιος «λογαριασμός» για τα κρατικά ταμεία ξεπερνάει τα 60 δισ. ευρώ, καθώς τα δηλωθέντα εισοδήματα (80 δισ. ευρώ) και η δηλωθείσα κατανάλωση (140 δισ. ευρώ) σε μια περίοδο που οι καταθέσεις αυξάνονται, αποκαλύπτουν το εύρος της τεράστιας φοροδιαφυγής.
Μόνο οι απώλειες από το ΦΠΑ στην Ελλάδα, υπολογίζονται από την Κομισιόν στα 3,11 δισ. ευρώ το χρόνο, αν και στην πραγματικότητα ουδείς μπορεί να προσδιορίσει επακριβώς το εύρος των απωλειών του Δημοσίου από το συγκεκριμένο φόρο. Με πρόχειρους υπολογισμούς η χώρα μας χάνει 8,46 εκατ. ευρώ το 24ωρο ή περίπου 260 εκατ. το μήνα μόνο από το ΦΠΑ, παρά την -υποτιθέμενη- αύξηση της φορολογικής συμμόρφωσης.
Με αφορμή τη δήλωση του Διοικητή της ΤτΕ Γιάννη Στουρνάρα (στο in.gr), η συζήτηση για τη φοροδιαφυγή επανέρχεται στο προσκήνιο, και το στοίχημα που καλείται να κερδίσει η επόμενη κυβέρνηση είναι ο ουσιαστικός περιορισμός του φαινομένου, προκειμένου να δημιουργηθεί νέος δημοσιονομικός χώρος για την άσκηση ελαστικότερης κοινωνικής πολιτικής.
Για την πάταξη της φοροδιαφυγής έχουν επιστρατευθεί πολλά μέτρα τα τελευταία αρκετά χρόνια. Οι πειραματισμοί- κυρίως με το ύψος των προστίμων– δεν απέδωσαν τα αναμενόμενα, καθώς η χαλαρότητα διαδέχθηκε την αυστηρότητα, χωρίς να βρεθεί όμως η «χρυσή τομή».
Οι ελπίδες επαφίενται τώρα στα μέτρα και τις μεταρρυθμίσεις που υλοποιεί η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων, με ηλεκτρονικά βιβλία (MyData), διασύνδεση ταμειακών μηχανών με το Taxis, διασύνδεση ταμειακών μηχανών με POS, διεκπεραίωση φορολογικών ελέγχων on line, χρήση αλγορίθμων για τον εντοπισμό των φοροφυγάδων, κίνητρα για χρήση πλαστικού χρήματος με μείωση φορολογητέου εισοδήματος κατά το 30% της δαπάνης όταν η απόδειξη αφορά συγκεκριμένους κλάδους επαγγελματιών που ασκούν …παραδοσιακά το …σπορ της φοροδιαφυγής.
Ειδικά το μέτρο για τις αποδείξεις από συγκεκριμένους κλάδους δεν απέδωσε τα αναμενόμενα, σύμφωνα με επιτελείς του υπουργείου Οικονομικών. Σημειώνουν ότι μεσολαβεί ένα μεγάλο χρονικό διάστημα έως και ενάμισης χρόνος από την ώρα λήψης της απόδειξης έως την επιβράβευση με την εκκαθάριση των φορολογικών δηλώσεων.
Στα …μισά έμεινε και η άμεση χρηματική επιβράβευση για όσους φορολογούμενους κάνοντας χρήση της εφαρμογής Appodixi συμβάλλουν στην αποκάλυψη φοροδιαφυγής. Η διάταξη για την επιβράβευση των φορολογουμένων δεν προχώρησε στη Βουλή.
Ενθαρρυντικό στοιχείο ωστόσο η διαρκής άνοδος των ηλεκτρονικών συναλλαγών και σε κλάδους που έχουν συνδεθεί στο παρελθόν με αυξημένη φοροδιαφυγή. Ενδεικτικά, τα στοιχεία δείχνουν πως σε δωδεκάμηνη βάση ο τζίρος των ηλεκτρονικών συναλλαγών τον Απρίλιο ήταν αυξημένος κατά 9% στους γιατρούς, 16,5% στους ηλεκτρολόγους, 30% στα πάρκινγκ, 8% στα γυμναστήρια και 12% στα συνεργεία αυτοκινήτων. Δεν είναι σαφές ακόμα, ποιο μέρος αυτής της αύξησης συνδέεται ευρύτερα με την αύξηση της οικονομικής δραστηριότητας και τη διευρυμένη χρήση πλαστικού χρήματος από τους καταναλωτές και εάν και σε ποιο βαθμό συνέβαλε και το φοροκίνητρο.
Πηγή: ertnews.gr