Connect with us

Hi, what are you looking for?

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Κρήτη: Ενώνουν δυνάμεις για την επέκταση της τουριστικής περιόδου οι φορείς – Αναλαμβάνουν πρωτοβουλία μετά τις εκλογές

Σε μια σοβαρή και πιθανώς ύστατη προσπάθεια για την πολυπόθητη και πολυσυζητημένη επέκταση της τουριστικής σεζόν προσανατολίζονται αμέσως μετά τις εκλογές οι τουριστικοί φορείς της Κρήτης.

 

Η πρόταση και η πρωτοβουλία ανήκει στον πρόεδρο της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Διευθυντών Ξενοδοχείων Γιώργο Πελεκανάκη. «Γεννήθηκε» στη διάρκεια της ημερίδας που έγινε τον περασμένο Απρίλιο στο Ηράκλειο με θέμα «Τουρισμός και Αθλητισμός». Όπως είπε σε συνέντευξή του στην ΕΡΤ Ηρακλείου ο επιχειρησιακός διευθυντής της Grecotel Δημήτρης Καλαΐτζιδάκης, στην ημερίδα, στην οποία συμμετείχαν σημαντικοί – και εξωξενοδοχειακοί – παράγοντες υπήρξε θετικό κλίμα γύρω από την ανάγκη επέκτασης της τουριστικής σεζόν στην Κρήτη.  Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε ο κ. Καλαϊτζιδάκης: «να καθίσουμε όλοι γύρω από το τραπέζι και πραγματικά να δούμε αν θα γίνει ή δεν θα γίνει και να σταματήσουμε να το κουβεντιάζουμε».

Ο επιχειρησιακός διευθυντής της Grecotel Δημήτρης Καλαΐτζιδάκης

Ο ίδιος χαρακτήρισε «μονόδρομο» τη χρονική διεύρυνση της τουριστικής περιόδου παρότι αναγνώρισε τις δυσκολίες. «Όταν έχουμε καθιερωμένους προορισμούς όπως τα Κανάρια νησιά, περιοχές της Ισπανίας ή και η Κύπρος είναι πολύ δύσκολο να γυρίσουμε τη στρόφιγγα και να ανοίξει προς εμάς. Σε αυτές τις περιοχές ο χειμώνας είναι υψηλής περίοδος, οπότε τίθεται – εκτός των άλλων θεμάτων – και εμπορικό θέμα» σημείωσε. Και διερωτήθηκε: « Γιατί ένας πράκτορας που δραστηριοποιείται στη Γερμανία να χάσει ένα πελάτη που θέλει να πάει στα Κανάρια Νησιά και θα του αποφέρει εισπράξεις υψηλής περιόδου για να τον στείλει ίσως σε ένα νέο προορισμό, με υποδεέστερες τιμές;»

Ωστόσο, η συνεχιζόμενη άνθιση στο τουριστικό προϊόν της Κρήτης, η οποία θα πάρει νέα ώθηση από τα σημαντικά έργα υποδομής που κατασκευάζονται, όπως το νέο διεθνές αεροδρόμιο Ηρακλείου και ο ΒΟΑΚ, με δεδομένη τη φέρουσα ικανότητα του νησιού, που αδυνατεί να φιλοξενήσει περισσότερους επισκέπτες τους θερινούς μήνες, ξαναβάζει στο τραπέζι της συζήτησης την προοπτική της επέκτασης της σεζόν.

1-3 χρόνια για το “χτίσιμο” της βάσης της επέκτασης της τουριστικής περιόδου

Όπως είπε ο κ. Καλαϊτζιδάκης: «Αυτό είναι κάτι που κουβεντιάζεται τόσο χρόνια και ακόμα δεν το έχουμε ζήσει. Θα πρέπει όλες οι δυνάμεις της Κρήτης, όλοι οι εμπλεκόμενοι – όχι μόνο οι ξενοδόχοι και οι πράκτορες, αλλά όλα τα συναφή επαγγέλματα – μαζί με το υπουργείο και την κυβέρνηση να επενδύσουμε σε αυτό, χρειάζεται μια περίοδος 1 – 3 ετών για να «χτίσουμε την πολυπόθητη επέκταση της σεζόν».

Με ποιον τρόπο; «Σε ένα μεγάλο πρόβλημα ποτέ η λύση δεν είναι μία» σημείωσε και πρόσθεσε: « Θα πρέπει η προσπάθεια να γίνει με διάφορους τρόπους και με διάφορους φορείς. Κατ’ αρχάς θα πρέπει το μεγάλο «αμάρτημα» της επιδοματικής πολιτικής της ανεργίας να μετατραπεί σε επιδότηση της εργασίας. Αυτό θα είναι ένα πρώτο «σκαλοπάτι», που μαζί με μια επιδότηση της ενέργειας που έχει ανέβει στα ύψη – και προφανώς το χειμώνα τα ξενοδοχεία θα χρειαστούν θέρμανση και θερμαινόμενες πισίνες – μαζί με κίνητρα για τις αεροπορικές εταιρείες, με επιδότηση των καυσίμων και των ίδιων των εταιριών να δημιουργήσουμε τους εξωτερικούς παράγοντες που προαπαιτούνται για να «χτίσουμε» την πρώτη χρονιά της διεύρυνσης».

Ο ίδιος, ωστόσο, σημείωσε πως « για να φτάσουμε σε αυτό το σημείο θα πρέπει να πείσουμε τους συνεργάτες μας στο εξωτερικό ότι η Κρήτη είναι προορισμός 365 ημερών, που έτσι κι αλλιώς είναι. Από την άλλη, θα πρέπει να τον καθιερώσουμε κιόλας με αρκετή προβολή ώστε να φτάσει και στα αυτιά των δυνητικά ενδιαφερόμενων πελατών ότι η Κρήτη δεν είναι μόνο ένας προορισμός του καλοκαιριού, του ήλιου, της θάλασσας και της παραλίας. Θα θυμίσω μόνο ότι εδώ και δύο χρόνια η ποιότητα του χιονιού στα Λευκά Όρη έγινε πρωτοσέλιδο στους παγκοσμίου κύρους New York Times και ακολούθησαν αφιερώματα για την εξαιρετική γαστρονομία της και τις δυνατότητες που έχει ως χειμερινός τουρισμός».

Η 10μηνη σεζόν θα αυξήσει κατά 46% το εισόδημα των εργαζομένων στα ξενοδοχεία

Η επέκταση της τουριστικής σεζόν, σύμφωνα με τον κ. Καλαϊτζιδάκη, όχι μόνο θα τονώσει κι άλλο την οικονομία της χώρας, αλλά μπορεί να δώσει και τη λύση στο τεράστιο πρόβλημα της έλλειψης προσωπικού στα ξενοδοχεία. «Δυστυχώς φέτος, παρότι έχουμε όλα τα στοιχεία που δείχνουν μια σούπερ χρονιά, θα ζήσουμε το τεράστιο πρόβλημα της έλλειψης προσωπικού για τρίτη συνεχή χρονιά» σημείωσε, αναφέροντας φαινόμενα όπως η άγρα στελεχών και εργαζομένων με πλειοδοτικούς «διαγωνισμούς» που έχουν καταγραφεί στο πρόσφατο παρελθόν. «Ενώ πέρυσι, η έλλειψη του προσωπικού καταγράφηκε βάσει της μελέτης του ΣΕΤΕ στους 60.225, που μεταφράζεται σε έλλειμμα 23% επί των οργανικών θέσεων στα ξενοδοχεία, η πρόβλεψη για φέτος είναι 70.000 – 80.000, ενώ τα πιο δυσμενή σενάρια ανεβάζουν τον αριθμό στους 100.000. Με την επέκταση της σεζόν μπορεί να γίνει μια καλή αρχή και ο εργαζόμενος να ξανασκεφτεί – ιδίως οι νέοι – ότι μπορεί να εξασφαλίσει ένα σοβαρό οικογενειακό εισόδημα» υπογράμμισε. Εκτίμησε δε πως «ένας μήνας επέκτασης αυξάνει το εισόδημα του εργαζομένου κατά 15%, όταν ο μέσος κατώτατος μισθός μπορεί να αυξηθεί μάξιμουμ 5,5%. Αν μιλάμε για δύο μήνες επέκτασης, το εισόδημά του θα αυξηθεί κατά 31% και αν πηγαίναμε στη σεζόν των 10 μηνών – όπως λειτουργούσαν τα ξενοδοχεία της Κρήτης γύρω στο ’85 – η αύξηση είναι 46%».

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΧΙΟΣ

Ο Δήμος Χίου ενημερώνει ότι στα πλαίσια του έργου «Βελτίωση Ασφαλείας Οδών Δήμου Χίου», θα ξεκινήσει εργασίες στις παρακάτω οδούς: Α) Τμήμα της οδού...

ΧΙΟΣ

ΣΑΒΒΑΤΟ – ΚΥΡΙΑΚΗ 27-28/4/2024 SATURDAY – SUNDAY 27-28/4/2024 ΚΑΡΥΕΣ ΧΙΟΣ – KARIES VILLAGE CHIOS  Ημέρα  Δράση  Ώρα  Τοποθεσία Πέμπτη 25/4/2024  Συνέντευξη Τύπου  12:00  Αίθουσα...

ΧΙΟΣ

Ανακοίνωση ΠΕΣ-ΝΑΤ Χίου για την εργατική Πρωτομαγιά Με ιδιαίτερη ικανοποίηση διαβάσαμε την απόφαση της Πανελλήνιας Ναυτικής Ομοσπονδίας (Π.Ν.Ο) και των Ναυτεργατικών Σωματείων για την...

ΑΠΟΨΕΙΣ

Γράφει ο Σταύρος Παπαγιαννάκης Σήμερα, θα διερευνήσουμε ένα θέμα που αγγίζει τα βάθη της ανθρώπινης ψυχής και του πνεύματος: την Ανάσταση του Κυρίου και...

Advertisement