Connect with us

Hi, what are you looking for?

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Φοροτεχνικός για επίδομα παιδιού, επιστροφές φόρου, ΕΝΦΙΑ και εκπρόθεσμες λύσεις μισθωτηρίων

Για το επίδομα παιδιού, τα αναπηρικά επιδόματα, την επιστροφή φόρου,αλλά και για μια σειρά από φορολογικές υποχρεώσεις που έρχονται το επόμενο διάστημα μιλησε στην ΕΡΤ η φοροτεχνικός Μάρα Μεθενίτη.

Για το επίδομα παιδιού

Ανοιχτή είναι η πλατφόρμα για τη συμπλήρωση αίτησης για την καταβολή του επιδόματος παιδιού Α21 του ΟΠΕΚΑ. Η πλατφόρμα θα παραμείνει ανοικτή και θα δέχεται νέες αιτήσεις μέχρι τα μέσα Μάϊου προκειμένου να γίνει η επόμενη πληρωμή στις 31 Μαΐου.

Από τα μέσα Μαΐου η πλατφόρμα θα κλείσει προσωρινά μέχρι και την 31-5-2023 για να γίνει η επεξεργασία των αιτήσεων και η εκκαθάριση της πληρωμής του δεύτερου διμήνου έτους 2023.

Οι δικαιούχοι του Επιδόματος Παιδιού μπορούν να υποβάλλουν την αίτησή τους στην πλατφόρμα της ΗΔΙΚΑ, www.idika.gr ή μέσω του διαδικτυακού τόπου www.opeka.gr με την χρήση των προσωπικών κωδικών πρόσβασης του δικαιούχου στο Taxisnet.

Το δικαιούμενο ποσό θα υπολογιστεί βάσει των εξαρτώμενων τέκνων που θα δηλωθούν στην αίτηση Α21 έτους 2023 και του συνολικού οικογενειακού εισοδήματος που οι δικαιούχοι είχαν το φορολογικό έτος 2021. Μετά την υποβολή της Δήλωσης Φορολογίας Εισοδήματος τρέχοντος έτους, θα λαμβάνονται υπόψη για τον υπολογισμό του δικαιούμενου ποσού τα εισοδήματα του φορολογικού έτους 2022.

Για τον ΕΝΦΙΑ

Αναμένεται προς το τέλος της εβδομάδας να αναρτηθούν τα σχετικά ειδοποιητήρια σε περίπου 7 εκατομμύρια ΑΦΜ. Όλοι οι ιδιοκτήτες ακινήτων θα πρέπει στο τέλος Απριλίου να μπουν στους ηλεκτρονικούς τους λογαριασμούς, στην εφαρμογή του Ε9, και να δουν τον ΕΝΦΙΑ που πρέπει να πληρώσουν φέτος.

Η πληρωμή του ΕΝΦΙΑ θα γίνει σε δέκα δόσεις. Η πρώτη δόση θα πληρωθεί τέλος Μαΐου και η τελευταία δόση τον Φεβρουάριο του 2024. Αν κάποιος θέλει να πληρώσει όλο το ποσό εφάπαξ θα έχει 3% έκπτωση στο ποσό.

Σημειώνεται ότι με το που θα βγουν τα εκκαθαριστικά υπάρχει το δικαίωμα στους ιδιοκτήτες ακινήτων για να κάνουν διορθώσεις τυχόν λαθών – χωρίς πρόστιμο – έως τις 30 Ιουνίου. Αν διαπιστώσουν δηλαδή ότι ο ΕΝΦΙΑ έχει υπολογιστεί λάθος θα πρέπει να μπουν στην πλατφόρμα του Ε9 για να κάνουν τις απαραίτητες διορθώσεις.

Για τις εκπρόθεσμες λύσεις μισθωτηρίων

Αφορά μισθωτήρια που λύθηκαν έως 31/12/2022. Είναι υποχρεωτική η ηλεκτρονική λύση αλλά υπάρχει περιθώριο έως τις 30 Ιουνίου να γίνει χωρίς τη επιβολή προστίμου.

Από την 1η Ιουλίου το πρόστιμο θα είναι 100 ευρώ ανά μισθωτήριο.

Διασύνδεση ταμειακών μηχανών – POS

Προχωράει η διασύνδεση των ταμειακών μηχανών με τα POS και την μεταβίβαση των φορολογικών στοιχείων σε πραγματικό χρόνο στην ΑΑΔΕ.

Οι τεχνικές απαιτήσεις και οι προθεσμίες αναβάθμισης για τις περίπου 300.000 εν λειτουργία Φορολογικές Ταμειακές Μηχανές (ΦΤΜ) και ΑΔΗΜΕ (Αυτόνομες Δημοσιονομικές Μονάδες Επεξεργασίας) έχουν ήδη καθοριστεί.

Με το νέο σύστημα, οι ταμειακές και τα POS δεν θα λειτουργούν αυτόνομα στις συναλλαγές με χρεωστικές κάρτες. Δηλαδή, για πληρωμές με κάρτα δεν θα επιτρέπεται να εισάγεται με πληκτρολόγηση στο POS το ποσό πληρωμής. Το ποσό θα βγαίνει απευθείας από την ταμειακή μηχανή.

  • Για τις επιχειρήσεις που έχουν κύκλο εργασιών έως και 100.000 ευρώ, ως ημερομηνία ολοκλήρωσης της αναβάθμισης ορίζεται η 30η Ιουνίου, ενώ για τις επιχειρήσεις που ο κύκλος εργασιών υπερβαίνει τις 100.000 ευρώ, ορίζεται η 31η Ιουλίου.

Για την επιστροφή φόρου

Αλλάζει από φέτος ο τρόπος διαχείρισης των επιστροφών φόρου, η οποία πλέον δεν θα γίνεται από τις ΔΥΟ, αλλά κεντρικά, και η έναρξη του μέτρου αναμένεται από το τέλος Απριλίου.

  • Σε περίπτωση που ο φορολογούμενος δεν έχει κάποια οφειλή στην εφορία, η επιστροφή φόρου θα πρέπει να γίνεται το αργότερο εντός 5 εργάσιμων ημερών.

Αναπηρικά επιδόματα

Δεκατρία επιδόματα, δέκα του ΟΠΕΚΑ και τρία του e-ΕΦΚΑ πρόκειται να αυξηθούν από την 1η Μαΐου κατά 8%.

Τα επιδόματα του ΟΠΕΚΑ είναι:

  • Επίδομα κίνησης
  • Διατροφικό επίδομα σε νεφροπαθείς, μεταμοσχευμένους καρδιάς, ήπατος, κλπ
  • Οικονομική ενίσχυση σε άτομα με βαριά αναπηρία
  • Οικονομική ενίσχυση ατόμων με βαριά νοητική υστέρηση
  • Οικονομική ενίσχυση παραπληγικών, τετραπληγικών και ακρωτηριασμένων ανασφάλιστων και ασφαλισμένων του Δημοσίου
  • Οικονομική ενίσχυση ατόμων με συγγενή αιμολυτική αναιμία και AIDS
  • Οικονομική ενίσχυση κωφών και βαρήκοων ατόμων
  • Οικονομική ενίσχυση ατόμων με αναπηρία όρασης
  • Οικονομική ενίσχυση ατόμων με εγκεφαλική παράλυση
  • Οικονομική ενίσχυση ασθενών και αποθεραπευμένων χανσενικών και μελών των οικογενειών τους

Τα επιδόματα του e-ΕΦΚΑ είναι:

  • Επίδομα απολύτου αναπηρίας
  • Επίδομα νόσου κι ανικανότητας των συνταξιούχων του δημοσίου
  • Εξωιδρυματικό επίδομα του e-ΕΦΚΑ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΕΡΓΑ

Οι πιο γρήγορες πτήσεις διαρκούν από 2 έως 20 λεπτά στον αέρα, με μία από αυτές να πραγματοποιείται πάνω από τα νερά του Αιγαίου....

ΠΕΡΙΕΡΓΑ

Τα ισραηλινά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν ότι ένας στρατιωτικός οδηγός κατέγραψε αντιαεροπορικές συστοιχίες πυραύλων  του Iron Dome και έστειλε τις φωτογραφίες στο ψεύτικο  προφίλ μιας...

ΧΙΟΣ

Ο Δήμος Χίου ενημερώνει ότι στα πλαίσια του έργου «Βελτίωση Ασφαλείας Οδών Δήμου Χίου», θα ξεκινήσει εργασίες στις παρακάτω οδούς: Α) Τμήμα της οδού...

ΕΚΚΛΗΣΙΑ

«Σε μια εποχή όπου ο σεβασμός στις πανανθρώπινες αρχές και αξίες δυστυχώς υποχωρεί μπροστά στους εγωισμούς και τις ιδιοτέλειες, στην πλεονεξία και την απληστία,...

Advertisement