Connect with us

Hi, what are you looking for?

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Eurostat: Στο 5,4% ο εναρμονισμένος πληθωρισμός στην Ελλάδα τον Μάρτιο – Στο 6,9% στην Ευρωζώνη

Στο 5,4% υπολόγισε η Eurostat τον εναρμονισμένο πληθωρισμό στην Ελλάδα τον περασμένο μήνα, ενώ σύμφωνα με την Ελληνική Στατιστική Αρχή (ΕΛΣΤΑΤ), ο ετήσιος πληθωρισμός σε εθνικό επίπεδο ήταν 4,6%.

Υπενθυμίζεται ότι ο τιμάριθμος στα τρόφιμα διαμορφώθηκε στο 14,3% με αιχμή τις αυξήσεις στο ψωμί και τα γαλακτοκομικά προϊόντα.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε η Ελληνική Στατιστική Αρχή (ΕΛΣΤΑΤ), οι ανατιμήσεις στα δημητριακά έφθασαν το 15,60%, στα κρέατα το 19,80%, τα γαλακτοκομικά και αυγά το 23,10%, τα έλαια και τα λίπη το 17,50%, τη ζάχαρη-σοκολάτες-γλυκά-παγωτά το 9,20%, τα λοιπά τρόφιμα το 13,50% και στον καφέ-κακάο-τσάι το 14%.

Στην Ευρωζώνη ο πληθωρισμός διαμορφώθηκε στο 6,9% τον Μάρτιο, από 8,5% τον Φεβρουάριο, όταν τον Μάρτιο του 2022 ήταν 7,4%.

Σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης ο τιμάριθμος ήταν 8,3%, από 9,9% τον Φεβρουάριο και 7,8%, ένα χρόνο πριν.

Τα χαμηλότερα ετήσια ποσοστά καταγράφηκαν στο Λουξεμβούργο (2,9%), στην Ισπανία (3,1%) και στην Ολλανδία (4,5%). Τα υψηλότερα ετήσια ποσοστά καταγράφηκαν στην Ουγγαρία (25,6%), τη Λετονία (17,2%) και την Τσεχία (16,5%).

Σε σύγκριση με τον Φεβρουάριο, ο ετήσιος πληθωρισμός μειώθηκε σε είκοσι πέντε κράτη-μέλη και αυξήθηκε σε δύο.

Τον Μάρτιο, η υψηλότερη συμβολή στον ετήσιο ρυθμό πληθωρισμού της ζώνης του ευρώ προήλθε από τα τρόφιμα, το αλκοόλ και τον καπνό (+3,12 ποσοστιαίες μονάδες, π.μ.), ακολουθούμενες από τις υπηρεσίες (+2,10 π.μ.), τα μη ενεργειακά βιομηχανικά αγαθά (+1,71 π.μ.) και την ενέργεια (-0,05 π.μ).

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΑΥΤΟΚΙΝΗΣΗ

H κατασκευή μιας μονάδας συναρμολόγησης μπαταριών υψηλής τάσης έχει ξεκινήσει, μαζί με έργα επέκτασης των χώρων κατασκευής αμαξωμάτων, συναρμολόγησης και logistics. Συνολικά 800 εκατομμύρια...

ΑΥΤΟΚΙΝΗΣΗ

Το νέο Cupra Formentor έρχεται με υψηλές φιλοδοξίες, βαδίζοντας στα χνάρια του επιτυχημένου προηγούμενου SUV. Το Cupra Formentor είναι το best seller της εταιρείας...

ΑΘΛΗΤΙΚΑ

Τρομερά άτυχη η ομάδα του Λουίς Ενρίκε, καθώς στο δεύτερο μέρος είχε 4 δοκάρια και συνολικά 6 μετά και τα δύο του πρώτου ημιτελικού...

ΔΙΕΘΝΗ

Η Λευκορωσία ξεκίνησε ελέγχους για την ετοιμότητα του στρατού της να αναπτύξει τακτικά πυρηνικά όπλα, μετέδωσαν σήμερα κρατικά ΜΜΕ, ταυτόχρονα με τις προετοιμασίες για...

Advertisement