Connect with us

Hi, what are you looking for?

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Κτηνοτρόφοι Νάξου: Διαμαρτύρονται έντονα για τις τιμές στο αρνί – Ζητούν επιδότηση

Εμείς έχουμε πρόβλημα με τις τιμές που έχει για το αρνί στο «καλάθι του νοικοκυριού» με το 9,90 το κιλό. Οι κτηνοτρόφοι δεν θα μπορούν να ανταπεξέλθουν αύριο με τις τιμές αυτές, θα κλείσουν τα μαντριά και οι άνθρωποι θα αναγκαστούν να φύγουν από το επάγγελμα είπε στη ΕΡΤ ο πρόεδρος της Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Νάξου Δημήτρης Καπούνης.

Το 9,90 το κιλό σημαίνει για εμάς εδώ στη Νάξο ότι θα έπρεπε να πουλήσουμε 5,5 και 6 ευρώ το κιλό, όταν η Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισμών αγόρασε 8 ευρώ το αρνί και 8,60 το κατσίκι. Άλλοι έμποροι προφανώς έχουν αγοράσει πολύ φθηνότερα, είπε.

Για τους μικρούς κτηνοτρόφους τα πράγματα είναι πολύ δύσκολα. Εδώ πάνε να μας καταντήσουν να πίνουμε γάλα καρύδας και να τρώμε βιομηχανοποιημένο κρέας, κατήγγειλε.

  • Η Πολιτεία δεν μας φέρθηκε σωστά, με όλα αυτά τα κόστη που έχουμε, η κτηνοτροφία θα τελειώσει στην Ελλάδα.

Για θρέψουμε ένα αρνί 60 με 70 ημέρες για να είναι στη σωστή ηλικία για σφάξιμο, πρέπει εμείς να ταΐζουμε 365 ημέρες την μητέρα που θα κάνει το αρνί.
Το κόστος αυτής της ζωικής μονάδας που υπάρχει στη Νάξο με τα ζώα ελευθέρας βοσκής είναι μεγάλο είπε στην ΕΡΤ ο βοσκός Γιάννης Βάβουλας.

  • Δεν μπορούμε να πουλάμε στην ίδια τιμή όπως ένα βιομηχανικό κρέας, έχουμε τεράστια έξοδα σε φάρμακα, λιπάσματα, ζωοτροφές, ενέργεια, δεν μπορούμε να ανταγωνιστούμε αυτές τις τιμές. Με 5,5 και 6 ευρώ το κιλό εμείς, δεν βγαίνουμε δεν μπορούμε να επιβιώσουμε, είπε.
  • Το κόστος από πέρυσι μέχρι εφέτος είναι δυσβάσταχτο. Για 50 τόνους ζωοτροφές πέρυσι ήθελες 20 χιλιάρικα, σήμερα θέλεις 40 χιλιάρικα. Πέρυσι πουλάγαμε 7 ευρώ και φέτος μας τα παίρνουν για 6 ευρώ το κιλό. Όλα ακριβαίνουν όλα πάνε επάνω, ο κτηνοτρόφος πάει κάτω, είπε στην ΕΡΤ ο βοσκός Ηλίας Κίλης.
    Ζητάμε επιδότηση από την Πολιτεία, να μας κρατήσει ζωντανούς, γιατί θα τα πουλήσουμε και θα φύγουμε, κατέληξε.

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ

Μαθητές και καθηγητές από το 3ο Γυμνάσιο Χαλανδρίου «Γιώργος Σεφέρης» υποδέχτηκε σήμερα 24 Απριλίου 2024 ο Αντιπεριφερειάρχης Χίου Παντελής Βρουλής στο κτήριο της ΠΕ...

ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ

Επίσκεψη από τον Πρόεδρο του Εθνικού Κέντρου Αιμοδοσίας, κ Παναγιώτη Κατσίβελα δέχθηκε στο Γραφείο του, σήμερα, 24 Απριλίου ο Αντιπεριφερειάρχης Χίου Παντελής Βρουλής.  Ο...

ΧΙΟΣ

Σήμερα (23-04-2024), στο πλαίσιο ερευνών για την παράνομη κατοχή, κατασκευή, χρήση, διακίνηση και εμπορία βεγγαλικών, ενόψει των εορτών του Πάσχα, αστυνομικοί της Ομάδας Πρόληψης...

ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ

Την Δευτέρα 22 Απριλίου 2024 κλιμάκιο της Συμμαχίας Αξιών επισκέφθηκε τον Αντιδήμαρχο Καθαριότητας και Ηλεκτροφωτισμού, κ. Αυγερινό Δημήτριο προκειμένου να ενημερωθεί για θέματα αρμοδιότητάς...

Advertisement