Connect with us

Hi, what are you looking for?

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Λύση στη «μέγγενη» των επιτοκίων το πλαφόν – Πάγωμα του επιτοκίου για τα ενήμερα στεγαστικά δάνεια

Νέα μέτρα στήριξης για τη διευκόλυνση πληρωμής στεγαστικών δανείων με κυμαινόμενο επιτόκιο, αναμένονται εντός των επόμενων ημερών με στόχο, όπως προανήγγειλε ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας την προστασία περίπου 70.000 δανειοληπτών. Εξετάζεται το σενάριο επιβολής πλαφόν στο ευρωπαϊκό επιτόκιο Euribor, ώστε να μην επιβαρύνει τους δανειολήπτες η νέα αύξηση επιτοκίων, στην οποία αναμένεται να προχωρήσει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.

Σύμφωνα με πληροφορίες οι σχετικές ανακοινώσεις για τα δάνεια πρώτης ή δεύτερης κατοικίας δεν αποκλείεται να γίνουν από τις τράπεζες και πριν το Πάσχα. Να σημειωθεί ότι παράλληλα με τα νέα μέτρα στήριξης των δανειοληπτών σε ισχύ είναι και τα μέτρα ελάφρυνσης για τα ευάλωτα νοικοκυριά. Οι σχετικές αιτήσεις γίνονται από την σελίδα της Γενικής Γραμματείας Ιδιωτικού Χρέους μέχρι το τέλος του Ιουλίου.

«Το πρόγραμμα που αναμένεται να ανακοινωθεί από τις τράπεζες θα “τρέχει” παράλληλα με αυτό που προχωρά. Ο στόχος είναι να διαρκέσει αυτή η επιβολή στο επιτόκιο για τα στεγαστικά δάνεια 12 μήνες», ανέφερε η δημοσιογράφος της ΕΡΤ Ραλλού Αλεξοπούλου με μόνη εκκρεμότητα το ποια θα είναι η ημερομηνία (30 ή 31 Μαρτίου( που θα κλειδώσει η ισχύς του πλαφόν.

Eνδεικτικά για ένα στεγαστικό δάνειο 100.000 με εξόφληση τα 20 χρόνια που είναι συνδεδεμένο με euribor 3μήνου 3,04% και περιθώριο 2,5% η δόση από 693 ευρώ που είναι αυτή την στιγμή θα ανέβαινε στα 719,59€ με μια μεταβολή μισής μονάδας. Με την επιβολή του πλαφόν η δόση παραμένει στα επίπεδα των 693 ευρώ με το μηνιαίο όφελος να είναι 26,59 ευρώ.

Ποιοι δανειολήπτες θα ωφεληθούν

Τα κριτήρια για να ενταχθεί κάποιος δανειολήπτης στο ευνοϊκό αυτό μέτρο είναι να είναι ενήμερα, κυμαινόμενου επιτοκίου και όχι επιχειρηματικά δάνεια. «Δεν αποκλείεται στο μέτρο να ενταχθούν και επισκευαστικά δάνεια, τα οποία στο παρελθόν δίνονταν από τις τράπεζες», συμπλήρωσε.

Ο υπουργός Οικονομικών, αναγνωρίζοντας το μεγάλο πρόβλημα που αντιμετωπίζουν όλοι όσοι έχουν πάρει στεγαστικό δάνειο με κυμαινόμενο επιτόκιο έχει δηλώσει σχετικά ότι το τραπεζικό σύστημα αναζητά πρόσθετη λύση το επόμενο διάστημα.

Από την πλευρά του ο Γιάννης Στουρνάρας έχει αναφέρει ότι έχουμε φτάσει κοντά στο τέλος της αύξησης των επιτοκίων με τους δανειολήπτες να αναμένουν την εξειδίκευση των μέτρων που θα τους βοηθήσουν να πληρώνουν τις μηνιαίες δόσεις ώστε να μην οδηγηθούμε σε νέα γενιά κόκκινων δανείων.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ

Μαθητές και καθηγητές από το 3ο Γυμνάσιο Χαλανδρίου «Γιώργος Σεφέρης» υποδέχτηκε σήμερα 24 Απριλίου 2024 ο Αντιπεριφερειάρχης Χίου Παντελής Βρουλής στο κτήριο της ΠΕ...

ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ

Επίσκεψη από τον Πρόεδρο του Εθνικού Κέντρου Αιμοδοσίας, κ Παναγιώτη Κατσίβελα δέχθηκε στο Γραφείο του, σήμερα, 24 Απριλίου ο Αντιπεριφερειάρχης Χίου Παντελής Βρουλής.  Ο...

ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ

Την Δευτέρα 22 Απριλίου 2024 κλιμάκιο της Συμμαχίας Αξιών επισκέφθηκε τον Αντιδήμαρχο Καθαριότητας και Ηλεκτροφωτισμού, κ. Αυγερινό Δημήτριο προκειμένου να ενημερωθεί για θέματα αρμοδιότητάς...

ΧΙΟΣ

Σήμερα (23-04-2024), στο πλαίσιο ερευνών για την παράνομη κατοχή, κατασκευή, χρήση, διακίνηση και εμπορία βεγγαλικών, ενόψει των εορτών του Πάσχα, αστυνομικοί της Ομάδας Πρόληψης...

Advertisement