Connect with us

Hi, what are you looking for?

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Γιώργος Γεωργαντάς: Προσπαθούμε με πολλές δράσεις και παρεμβάσεις να συγκρατήσουμε τις τιμές αμνοεριφίων

Σε μια πολύ δύσκολη περίοδο την οποία νομίζω ότι την καταλαβαίνουμε όλοι και την οποία βιώνει όλη η Ευρώπη, προσπαθούμε με πολλές δράσεις, με πολλές παρεμβάσεις να συγκρατήσουμε τις τιμές, είπε μιλώντας στην ΕΡΤ ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Γιώργος Γεωργαντάς.

Να αναφέρω το παράδειγμα του «καλαθιού του νοικοκυριού», το οποίο σε χίλια και τόσα προϊόντα τα οποία συμπεριλαμβάνει έχουμε είτε συγκράτηση, είτε μείωση των τιμών στο 95% των προϊόντων αυτών.
Νομίζω είναι πολύ σημαντικό διότι πλέον έχει δημιουργηθεί ένα πεδίο ελέγχου της αύξησης των τιμών. Προσπαθούμε να έχουμε αποκλιμάκωση και αυτή έστω μικρή, αρχίζει και παρατηρείται.

Προσπαθούμε να ενισχύσουμε και τους παραγωγούς γιατί αυτός είναι τομέας μου, αυτό ενδιαφέρει εμένα και σε σχέση με το κόστος παραγωγής πραγματικά έχουμε κάνει παρεμβάσεις, τόσο στην αγορά ζωοτροφών όσο στο πετρέλαιο, στα λιπάσματα, στο ηλεκτρικό ρεύμα.

Ουσιαστικές παρεμβάσεις είναι και οι έλεγχοι που γίνονται από το αρμόδιο υπουργείο, οι οποίοι νομίζω ότι καταδεικνύουν ακριβώς όλες τις περιπτώσεις ενός κέρδους το οποίο δεν είναι θεμιτό.

Άμα λάβουμε υπόψη και τον μέσο όρο του πληθωρισμού στην Ευρώπη βλέπουμε ότι η Ελλάδα και σε αυτόν τον τομέα έχει αποτελέσματα τα οποία είναι πραγματικά ικανοποιητικά.

Σχετικά με τις ελληνοποιήσεις κρεάτων, κάθε χρόνο ακούμε τα ίδια πράγματα. Υποχρέωση της πολιτείας είναι να κάνει τους ελέγχους και να παρακολουθεί τις ελληνοποιήσεις. Και από ότι ξέρω από το υπουργείο Ανάπτυξης, η πρόταση η οποία γίνεται είναι, να αναφέρεται αν αυτό που θα συμπεριληφθεί στο καλάθι έχει ταυτότητα ελληνική, ή αν είναι από άλλη χώρα, να αναφέρεται ξεκάθαρα η προέλευση του.

Αυτό που ενδιαφέρει εμένα είναι ο παραγωγός πραγματικά να μπορεί αυτή τη δύσκολη περίοδο να έχει μια τιμή η οποία να ανταποκρίνεται στο κόστος παραγωγής του.

Ταυτόχρονα να εξαλείψουμε το αθέμιτο κέρδος των ενδιάμεσων παραγόντων έτσι ώστε να φτάσει και στον καταναλωτή σε μια λογική τιμή με τις συνθήκες τις οποίες βιώνουμε.
Νομίζω ότι η αγορά κινείται σε αυτό το πλαίσιο, δεν είναι μακριά από αυτό το πλαίσιο μέχρι στιγμής, με την πρώτη εικόνα που έχουμε και είμαστε εδώ για να το παρακολουθήσουμε, αλλά νομίζω ότι αυτή τη στιγμή ο παραγωγός δικαιούται και λαμβάνει μια τιμή η οποία να ανταποκρίνεται στο αυξημένο κόστος παραγωγής και κατανάλωσης.

Ήδη έχει συσταθεί η επιτροπή για τους ελέγχους για τις ελληνοποιήσεις και γίνονται εντατικά αυξημένοι έλεγχοι στα σύνορα από την αστυνομία για εισαγωγές αμνοεριφίων από άλλες χώρες.

Συνήθως πάντα χρειάζεται μια μικρή εισαγωγή κρεάτων αυτή την περίοδο. Δεν είναι λάθος να γίνεται εισαγωγή κρεάτων, απλά αυτό που εισάγεται πρέπει να φαίνεται ότι είναι για παράδειγμα από τη Βουλγαρία ή από τη Ρουμανία από όπου είναι. Αυτό είναι που πρέπει να φροντίζει η κεντρική διοίκηση να κάνει, και αυτό πρέπει να φροντίσουμε να κάνουμε κι εμείς για όσα αμνοερίφια έρχονται από το εξωτερικό, κατέληξε ο υπουργός.

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ

Μαθητές και καθηγητές από το 3ο Γυμνάσιο Χαλανδρίου «Γιώργος Σεφέρης» υποδέχτηκε σήμερα 24 Απριλίου 2024 ο Αντιπεριφερειάρχης Χίου Παντελής Βρουλής στο κτήριο της ΠΕ...

ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ

Επίσκεψη από τον Πρόεδρο του Εθνικού Κέντρου Αιμοδοσίας, κ Παναγιώτη Κατσίβελα δέχθηκε στο Γραφείο του, σήμερα, 24 Απριλίου ο Αντιπεριφερειάρχης Χίου Παντελής Βρουλής.  Ο...

ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ

Την Δευτέρα 22 Απριλίου 2024 κλιμάκιο της Συμμαχίας Αξιών επισκέφθηκε τον Αντιδήμαρχο Καθαριότητας και Ηλεκτροφωτισμού, κ. Αυγερινό Δημήτριο προκειμένου να ενημερωθεί για θέματα αρμοδιότητάς...

ΧΙΟΣ

Σήμερα (23-04-2024), στο πλαίσιο ερευνών για την παράνομη κατοχή, κατασκευή, χρήση, διακίνηση και εμπορία βεγγαλικών, ενόψει των εορτών του Πάσχα, αστυνομικοί της Ομάδας Πρόληψης...

Advertisement