Connect with us

Hi, what are you looking for?

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Επιστροφές φόρων κάθε εβδομάδα για τους μη έχοντες οφειλές – Ανοίγει η πλατφόρμα για παλαιές και νέα ρύθμιση  

Επιταχύνονται από την Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) οι διαδικασίες επιστροφής φόρων, για όσους φορολογούμενους δεν έχουν οφειλές στην εφορία και τα ασφαλιστικά ταμεία και δεν βαρύνονται με δέσμευση ενημερότητας.

Από το τέλος Απριλίου, η ΑΑΔΕ θα προχωρήσει σε κεντρικούς συμψηφισμούς επιστροφών φόρου και οφειλών δύο φορές το μήνα, ενώ θα συμψηφίζει κατά προτεραιότητα οφειλές από φόρο εισοδήματος με τυχόν επιστροφές έως τις 31 Ιουλίου ώστε αν το επιστρεφόμενο ποσό καλύπτει το φόρο να μη χάνει ο φορολογούμενος την έκπτωση 3% για την εφάπαξ εξόφληση. Σύμφωνα με τον προγραμματισμό της ΑΑΔΕ: 

  • Επιστροφές φόρου εισοδήματος σε φορολογούμενους που δεν έχουν φορολογικές ή ασφαλιστικές οφειλές ή δέσμευση ενημερότητας, θα αποστέλλονται στην Τράπεζα της Ελλάδος για άμεση επιστροφή σε εβδομαδιαία βάση.
  • Επιστροφές φόρου εισοδήματος σε φορολογούμενους που δεν έχουν ασφαλιστικές οφειλές ή δέσμευση ενημερότητας και έχουν φορολογικές οφειλές, θα συμψηφίζονται κεντρικά το πρώτο και το τρίτο δεκαήμερο κάθε μήνα, αρχής γενομένης από το τέλος Απριλίου.
    Όσοι συμψηφισμοί δεν θα μπορούν να διενεργηθούν κεντρικά, θα διεκπεραιώνονται στο συντομότερο δυνατό χρόνο από τις ΔΟΥ.
  • Επιστροφές φόρου εισοδήματος που θα προκύψουν από δηλώσεις που θα υποβληθούν μετά την εκκαθάριση του ΕΝΦΙΑ 2023 και μέχρι την εξόφλησή του, θα συμψηφίζονται κεντρικά και με τον φόρο αυτόν, όπως και με οποιαδήποτε άλλη φορολογική οφειλή.
  • Οφειλές από το φόρο εισοδήματος θα συμψηφίζονται κατά προτεραιότητα με δικαιώματα επιστροφής από άλλους φόρους, που υπάρχουν ή θα γεννηθούν μέχρι τις 31.7.2023, ώστε σε περίπτωση εξόφλησης του φόρου εισοδήματος μέσω του συμψηφισμού, να χορηγείται η έκπτωση 3%.

Ρυθμίσεις των δόσεων

Εν τω μεταξύ, ανοίγει μέσα στην εβδομάδα η ηλεκτρονική πλατφόρμα για τη νέα ρύθμιση των 36-72 δόσεων, όπου χιλιάδες οφειλέτες θα μπορέσουν να εντάξουν τα χρέη που δημιούργησαν από τον Νοέμβριο του 2021 έως και τον Φεβρουάριο του 2023.

Η ελάχιστη μηνιαία δόση  είναι 30 ευρώ και συνοδεύεται από ευεργετήματα όπως είναι  η αποδέσμευση των τραπεζικών λογαριασμών. Για τους οφειλέτες που δημιούργησαν ληξιπρόθεσμες οφειλές στο προαναφερθέν χρονικό διάστημα και τις έχουν ήδη εντάξει στην πάγια ρύθμιση των 24 ή 48 δόσεων, δίνεται η δυνατότητα  να τις εντάξουν και αυτές στη νέα ρύθμιση των 72 δόσεων, ενώ αν την 1η Νοεμβρίου 2021 υφίστανται ρυθμισμένες οφειλές στην πάγια ρύθμιση των 24 ή 48 δόσεων η οποία μεταγενέστερα χάθηκε και ταυτόχρονα βεβαιώθηκαν νέες οφειλές, μετά την 1η Νοεμβρίου 2021, τότε οι νέες αυτές οφειλές μπορούν να ενταχθούν στη νέα ρύθμιση των 36 ή 72 δόσεων.

Παράλληλα θα «τρέξει» και η διαδικασία για την επανένταξη στις ρυθμίσεις των 120 δόσεων και της πανδημίας (36-72 δόσεις) των 220.000 οφειλετών που τις έχουν απωλέσει. Οι οφειλέτες θα μπορούν να υποβάλλουν αιτήσεις μέχρι τέλος Ιουλίου με την καταβολή  δύο δόσεων, της τρέχουσας και μιας επιπλέον, που αποσβένει παλαιές υποχρεώσεις, με σειρά παλαιότητας.

  • Με τα νέα προγράμματα διακανονισμού το οικονομικό επιτελείο επιχειρεί να βάλει φρένο στη διόγκωση των «κόκκινων» χρεών που έχουν φθάσει τα 114,5 δισ. ευρώ από τα οποία 26,3 δισ. ευρώ, χαρακτηρίζονται ως ανεπίδεκτα είσπραξης, με αποτέλεσμα το «πραγματικό» ληξιπρόθεσμο να ανέρχεται στα 88,2 δισ. ευρώ.

Πηγή: ertnews.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Ο Περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου Κωνσταντίνος Μουτζούρης υποδέχτηκε σήμερα στην Περιφέρεια 57 μαθητές και 4 καθηγητές από το 2ο ΓΕΛ Καλυβίων, στο πλαίσιο των εκπαιδευτικών...

ΧΙΟΣ

Ανακοίνωση Συλλόγου Δικαστικών Υπαλλήλων Χίου ΑΠΕΡΓΟΥΜΕ ΣΤΙΣ 24 ΑΠΡΙΛΗ ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ ΤΗΝ ΑΠΟΣΥΡΣΗ ΤΟΥ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟΥ ΠΟΥ “ΚΑΤΑΡΓΕΙ” 113 ΔΙΚΑΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΧΑΡΤΗ! ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ ΝΑ...

ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ

Ανακοίνωση ΛΑΣ Δήμου Χίου Δεν περιμέναμε τίποτα το διαφορετικό από το δήμαρχο της Χίου στο ταξίδι του στις ΗΠΑ, προσκαλεσμένος της ομογένειας , από...

ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ

Δήλωση Αντιπεριφερειάρχη κ. Π. Μπουρνιά για την Παγκόσμια Ημέρα της Γης Κάθε χρόνο, στις 22 Απριλίου, ολόκληρος ο πλανήτης ενώνεται για να γιορτάσει την...

Advertisement