Connect with us

Hi, what are you looking for?

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Γκλεζάκος: Η Silicon Valley έχασε 2 δισ. ρευστοποιώντας – Η Ευρώπη είναι οχυρωμένη

H Ευρώπη δεν κινδυνεύει με ντόμινο από τη Silicon Valley στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, σε αντίθεση με το 2008, τόνισε μιλώντας στην εκπομπή «Συνδέσεις» ο καθηγητής Χρηματοοικονομικής στο Πανεπιστήμιο Πειραιώς Μιχάλης Γκλεζάκος, εξηγώντας ότι «λόγω κακών λογαριασμών» η αμερικανική τράπεζα ρευστοποίησε από το τεράστιο χαρτοφυλάκιο ομολόγων της 20 δισεκατομμύρια και έχασε 2 δισεκατομμύρια.

«Από όταν άρχισαν να ανεβαίνουν τα επιτόκια, άρχισαν να κατεβαίνουν οι αξίες των ομολόγων. Γιατί όσο πιο χαμηλά κινούνται τα επιτόκια, τόσο πιο ψηλά κινούνται οι αξίες των ομολόγων και αντίστροφα. Η τράπεζα αυτή, όπως και όλες οι τράπεζες, έχουν μεγάλα χαρτοφυλάκια ομολόγων που αν τα κρατούσε όλα θα ήταν καλά. Αλλά, χρειάστηκε ρευστοποίηση και η τιμή ήταν χαμηλότερη λόγω της αύξησης των επιτοκίων με αποτέλεσμα τις απώλειες λόγω της υποτίμησης των ομολόγων».

Δεν είχε κάνει καλούς λογαριασμούς η Silicon Valley για τη ρευστότητα που χρειαζόταν

Οι τράπεζες, όπως ξέρετε από τις καταθέσεις κρατούν τα διαθέσιμα και το υπόλοιπο το χορηγούν με τη μορφή δανείων. Πρέπει να κρατήσουν όμως διαθέσιμα αρκετά λεφτά. Oι επενδυτές ή οι καταθέτες φοβήθηκαν για την τράπεζα και έσπευσαν να πάρουν τις καταθέσεις τους. Είναι το λεγόμενο bank run και χωρίς διαθέσιμα αποθέματα, η τράπεζα δεν μπόρεσε να ανταποκριθεί και κατέρρευσε.

«Η Ευρώπη είναι πιο καλά οχυρωμένη – Καμία σχέση με το 2008»

Ευτυχώς έσπευσε η αμερικανική κυβέρνηση να υπερτονίσει ότι οι καταθέσεις όλων είναι εγγυημένες, έστω κι αν ξεπερνούν τα 250 χιλιάρικα, που είναι η εγγύηση και έτσι τους καθησύχασε. Η Ευρώπη είναι πολύ καλά οχυρωμένη στα θέματα αυτά. Μετά την χρηματοοικονομική κρίση, το 2008 επέβαλε στις τράπεζες να κρατούν μεγάλα χρηματικά ποσά, η λεγόμενη κεφαλαιακή επάρκεια και από την άλλη πλευρά έφτιαξε μηχανισμούς εποπτείας πολύ κλειστούς, πολύ σκληρούς. Έτσι, οι ευρωπαϊκές τράπεζες έχουν και καλή ρευστότητα και καλή κεφαλαιακή επάρκεια και δεν κινδυνεύουν από αυτό.

Ο καθηγητής τονίζει ότι δεν υπάρχει καμία σχέση με το 2008. «Τότε δεν υπήρχαν αυτοί οι μηχανισμοί εποπτείας, δεν υπήρχαν οι απαιτήσεις για μεγάλη κεφαλαιακή επάρκεια και κυρίως είχαμε έναν ωκεανό κόκκινων ομολόγων από στεγαστικά δάνεια που δεν μπορούσαν να πληρωθούν, τα οποία εκτός από την Αμερική πλημμύρισαν και την Ευρώπη. Γιατί οι αμερικανικές τράπεζες είχαν φροντίσει να πουλήσουν ένα μεγάλο μέρος και στην Ευρώπη και υπήρξε μόλυνση τότε. Τώρα δεν υπάρχουν τέτοιες προϋποθέσεις.

Σε ερώτηση για το εάν, όπως έγραψαν δημοσιεύματα ο διευθύνων σύμβουλος της Silicon Valley Bank είχε πουλήσει εκατομμύρια, μόλις δύο εβδομάδες πριν ο Μιχάλης Γκλεζάκος απάντησεότι στην αρμόδια επιτροπή Κεφαλαιαγοράς στην Ευρώπη, είναι πολύ πιο αυστηρά τα πράγματα όπως και στην Ελλάδα. «Δηλαδή τα στελέχη, δεν επιτρέπεται να πωλούν μετοχές της εταιρείας αν δεν έχουν προαναγγείλει την πώληση αυτή, έτσι ώστε να ξέρει ο κόσμος για κάποιο λόγο».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ

Παρουσιάστηκε η νέα πεζοπορική διαδρομή της Χίου «Λιθί-Αγιάσματα», μία διαδρομή 92 χιλιομέτρων η οποία βρίσκεται πλέον στη φάση της οριστικής της ολοκλήρωσης. Δημοσιογράφοι από το...

ΑΥΤΟΚΙΝΗΣΗ

Το Piaggio Style Center δημιούργησε ένα μοντέλο στο οποίο οι συλλέκτες έχουν ήδη στραμμένο το βλέμμα τους επειδή θα κατασκευαστεί σε περιορισμένο αριθμό για...

ΑΥΤΟΚΙΝΗΣΗ

Η Kosmocar- Volkswagen παρουσιάζει τα “Volkswagen Deals” και καθιστά την απόκτηση κάθε ετοιμοπαράδοτου μοντέλου Volkswagen πιο εύκολη από ποτέ. Με το πρόγραμμα “Volkswagen Deals”,...

ΑΥΤΟΚΙΝΗΣΗ

Καθώς ολοκληρώνεται η διαδικασία εξέλιξης πριν την έναρξη της μαζικής παραγωγής, η νέα BMW X3 υποβάλλεται στην τελική ρύθμιση όλων των συστημάτων ελέγχου πλαισίου...

Advertisement