Connect with us

Hi, what are you looking for?

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ποιες αλλαγές δημιουργεί στην αγορά εργασίας η αύξηση του κατώτατου μισθού – Εργατολόγος εξηγεί (video)

Στο θέμα του κατώτατου μισθού αναφέρθηκε μιλώντας στην εκπομπή της ΕΡΤ «Σαββατοκύριακο από τις έξι», ο εργατολόγος Γιάννης Καρούζος.

Ο κ. Καρούζος ανέφερε πως:«Mεχρι 10/3, μέχρι χτες, έπρεπε ο υπουργός να εισαγάγει την πρόταση του υπουργείου Εργασίας στο Υπουργικό Συμβούλιο. Εγώ έμαθα ότι έγινε άτυπα αυτό, δηλαδή δεν κατεγράφη πουθενά και δεν ανακοινώθηκε και κρατιέται σαν επτασφράγιστο μυστικό, διότι μαθαίνω ότι τέλη της άλλης εβδομάδας θα ανακοινωθεί.

Η αρχική πληροφόρηση που υπήρχε, ήταν δεν θα γίνει υπουργικό συμβούλιο την άλλη βδομάδα για τον κατώτατο. Αυτό άλλαξε χθες το απόγευμα. Από ό, τι πληροφορούμαι την άλλη βδομάδα, τέλη της άλλης βδομάδας θα έχουμε την ανακοίνωση. Τώρα ο κατώτατος θα διαμορφώσει την ελάχιστη προστασία μισθοδοτική, σε μια επιχείρηση για οποιονδήποτε εργαζόμενο, ο οποίος προσλαμβάνεται ακριβώς με το ποσό του τελευταίου κατώτατου με τα 713.

Εκεί τώρα το σενάριο είναι λίγο διαφορετικό από αυτό που είχαμε συζητήσει την προηγούμενη φορά, γιατί έχουμε και τις εξελίξεις που επιβάλλουν μια ικανοποίηση της κοινωνίας, έστω στο μερίδιο που έχει αδικηθεί όλα αυτά τα χρόνια, που είναι μισθός των εργαζόμενων, που είναι ένα ενεργές κομμάτι του πληθυσμού, όχι πλειοψηφία και που θα πρέπει να δει τις 11 απώλειες ΑΕΠ που έχει υποστεί από τα μνημόνια μέχρι σήμερα και με την ενεργειακή κρίση να αναπληρώνεται.

Άρα πιστεύω ότι θα πάμε σε μια αύξηση από 775 σημειολογικά, όσο ήταν η αύξηση που δόθηκε στους συνταξιούχους, αλλά μπορεί να φτάσουμε και στο 9%, δηλαδή να κινηθούμε από 770 -780. Στην αρχή είμαστε λίγο πιο αισιόδοξοι και 800.

Το είχαμε πει ότι θα μπορούσε να φτάσει τα 800 αλλά μάλλον θα πάει στα 780. Κοιτάξτε, η ιστορία με τον κατώτατο είναι ότι θα επηρεάζει οπωσδήποτε κλιμακωτά και τους υπόλοιπους μισθούς του ιδιωτικού τομέα. Κάθε αύξηση του κατώτατου επηρεάζει 0,4 – 0,5 την αύξηση στους λοιπούς μισθούς, είτε αυτό θα προέλθει από υπόλοιπες συλλογικές συμβάσεις, είτε από μονομερείς αποφάσεις του εργοδότη σε μια επιχείρηση που πάει καλά και που συνήθως κάνει αύξηση στους μισθούς μετά την αύξηση του κατώτατου, άρα αποτελεί ένα μισθολογικό κόστος».

Συνέχισε λέγοντας πως: «Στατιστικά η μεγαλύτερη αύξηση που δόθηκε από την κυβέρνηση στο προηγούμενο χρονικό διάστημα για τον κατώτατο δεν επέφερε απολύσεις στη χώρα μας παραμένει λοιπόν το μισθολογικό κόστος, δηλαδή το πόσο κοστίζει ένας εργαζόμενος ως προς τον μισθό του στην επιχείρηση. Ένα θα έλεγα χαμηλό επίπεδο, σε σχέση με τις υπόλοιπες χώρες της Ευρώπης. Εκεί που έχουμε πρόβλημα είναι το μη μισθολογικό κόστος, που φυσικά η κυβέρνηση δεσμεύτηκε ότι θα πάει σε νέα μείωση των ασφαλιστικών εισφορών από το 2024 ή στα τέλη του 23.

Στα κίνητρα να επενδύσει κάποιος στη χώρα μας, το μισθολογικό κόστος είναι πέμπτο αντικίνητρο, προηγείται η φορολογία, προηγείται η δικαιοσύνη και η καθυστέρηση της. Εννοώ σαν αντικίνητρο να έρθει κάποιος να επενδύσει στην Ελλάδα.

Κανείς δεν μίλησε από τους εργοδότες για μειώσεις. Ο ΣΕΒ έκανε μια πιο ρηξικέλευθη τοποθέτηση, θεωρώντας ότι το πρώτο που επείγει είναι να μειωθούν και άλλο οι ασφαλιστικές εισφορές. Υπήρξε μια διαφωνία στα ποσοστά της αύξησης. Εγώ πιστεύω όμως ότι θα κλείσουμε μεταξύ 7, 75 και 9%. Μπορώ να πω και 9%».

Αναφερόμενος στο ποιοι θα επηρεαστούν, δήλωσε: «Είναι περίπου 300.000 μισθωτοί που απασχολούνται με κατώτατο, ακόμα και αν παίρνουν κάτω από 500 ευρώ. Δεν είναι δηλαδή μόνο οι πλήρους απασχόλησης που πληρώνονται, αλλά τα 300 άρια, τα 400άρια φτάνουν τους 350.000 συνολικά που θα δουν όφελος. Και τα επιδόματα βεβαίως, όπως της ανεργίας, που μπορεί να φτάσει και στα 478 ευρώ, που είναι μια σημαντική αύξηση».

Μιλώντας για τους εργαζόμενους με μερική απασχόληση, ο κ. Καρούζος τόνισε πως: «Όλοι αυτοί είναι κατηγορίες μερικής απασχόλησης που βασίζονται μισθολογικά στον κατώτατο. Βλέπετε εδώ επίσης με βάση την κλίμακα στοιχεία ΕΦΚΑ Εργάνη 600 ως 700 ευρώ παίρνουν μόλις 55.000, μειώθηκαν αυτοί οι εργαζόμενοι. Όσοι είναι με μερική απασχόληση στη χώρα μας μέχρι 700 ευρώ, ο αριθμός έχει μειωθεί και έχει αυξηθεί ο αριθμός εκείνων που αμείβονται πάνω από 700 ευρώ.

Αυτό σημαίνει λοιπόν ότι ένας μισθωτός αυτή τη στιγμή που θα προσληφθεί μετά την αύξηση του κατώτατου, δεν πρέπει να παίρνει κάτω από τον κατώτατο. Προσοχή σε μια ρήτρα, πολλοί εργαζόμενοι που προσλαμβάνονται, μεταξύ των οποίων και εσείς δημοσιογράφοι οπουδήποτε δεν έχει να κάνει με την ειδικότητα του ανειδίκευτου, τυπικά στα ψιλά γράμματα της σύμβασης μπορεί να αναγράφεται ότι θα αμείβεται με τον κατώτατο και να παίρνει ποσό πάνω από τον κατώτατο. Δηλαδή για παράδειγμα, προσλαμβάνεται ένας με 1.500 ευρώ κλειστά. Σε μια υποσημείωση αναγράφεται σε σύμβαση ότι θα αμείβεται με τον κατώτατο. Αλλά υπάρχει και κάτι παρακάτω στην ίδια σύμβαση ότι οποιαδήποτε αύξηση θα δίνεται στον κατώτατο θα συμψηφίζεται προκειμένου να φτάσει κάποτε στα 1.500. Άρα αυτοί οι άνθρωποι που ναι μεν έχουν προσληφθεί με αναφορά στον κατώτατο, παίρνουν πάνω από τον κατώτατο. Αυτοί δεν θα δουν αύξηση, γιατί θα συμψηφίζεται σαν την προσωπική διαφορά του συνταξιούχου».

Επίσης σχολίασε ότι: «Και η μερική απασχόληση, εφόσον αμείβεται αναλογικά με τον κατώτατο και δεν παίρνει κάτι παραπάνω που στατιστικά σας λέω αμείβονται με τον κατώτατο οι άνθρωποι, θα δουν να αυξάνεται το μισθό τους ανάλογα με την ώρα απασχόλησης, γιατί αυτοί πληρώνονται ανά ώρα».

Ακολούθως αναφέρθηκε στο επίδομα ανεργίας, λέγοντας: «Και το επίδομα ανεργίας θα αυξηθεί. Πιθανολογείται να πάει στα 478 αν η αύξηση είναι 7,7% γιατί επηρεάζεται άμεσα και το επίδομα μητρότητας που πήγε στους 9 μήνες από τους 6 που ήταν και το επίδομα επίσχεσης και το επιδόματα αφερεγγυότητας του εργοδότη. Γενικά όλα τα κοινωνικά επιδόματα συμπαρασύρονται πλην του επιδόματος μακροχρόνιας ανεργίας, που είναι σταθερά παγωμένο στα 200 ευρώ μηνιαίως».

Τέλος, συμπλήρωσε πως: «Κρατάμε και κάτι άλλο, την αύξηση του τουρισμού φέτος και την αδυναμία των επιχειρήσεων να βρουν προσωπικό. Γι’ αυτό και υπουργική απόφαση που δημοσιεύτηκε για πρώτη φορά και στον τουρισμό να έρθουν εργαζόμενοι από το εξωτερικό. Δεν υπάρχουν εργαζόμενοι. Αν κάνετε μια κρούση στα νησιά αυτή τη στιγμή μεγάλες τουριστικές επιχειρήσεις ψάχνουν 100 εργαζόμενους και βρίσκουν πέντε. Δεν υπάρχουν εργαζόμενοι στην εστίαση και τον τουρισμό».

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ

Μήνυμα Δημάρχου Χίου κ. Ιωάννη Μαλαφή για τη Θύελλα Χαλκειούς Θερμά συγχαρητήρια στους παίκτες, τον προπονητή, τον Πρόεδρο και όλα τα μέλη του διοικητικού...

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

«Η Ελλάδα προχώρησε πρόσφατα σε μια ακόμη μεταρρύθμιση για την ισότητα των φύλων στην αγορά εργασίας, την 14η από το 2019, επιβεβαιώνοντας ότι η...

ΕΛΛΑΔΑ

Ενα απίστευτο ατύχημα σημειώθηκε το πρωί της Τρίτης 16/04 στην Π.Ε.Ο Κορίνθου – Άργους, στην Κόρινθο, όταν γερανός φορτηγού χτύπησε σε γέφυρα, με αποτέλεσμα...

ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Συνελήφθησαν, κατά το προηγούμενο πενθήμερο σε Λέσβο, Χίο και Σάμο, από αστυνομικούς του Τμήματος Τροχαίας Μυτιλήνης, του Αστυνομικού Τμήματος Πλωμαρίου, του Τμήματος Τροχαίας Χίου...

Advertisement