Connect with us

Hi, what are you looking for?

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Airbnb: Τι αλλάζει στους κανόνες για μισθώσεις

Airbnb: Τη συλλογή και κοινή χρήση δεδομένων σε επίπεδο κρατών-μελών για υπηρεσίες βραχυπρόθεσμης ενοικίασης καταλυμάτων (διαδικτυακές πλατφόρμες) προβλέπει η πολιτική συμφωνία που επιτεύχθηκε στο Συμβούλιο της Ε.Ε.

H νέα νομοθεσία (κοινοτικός κανονισμός) θα ωφελήσει εξίσου όλους τους παράγοντες του τομέα βραχυχρόνιας μίσθωσης ακινήτων. Η διαδικασία καταχώρισης για τους εκμισθωτές θα είναι εύκολη, θα υπάρχει ενιαίο σύνολο κανόνων για τις πληροφορίες που πρέπει να παρέχουν οι πλατφόρμες, οι ταξιδιώτες θα προστατεύονται καλύτερα από την απάτη και οι Αρχές θα είναι σε θέση να θεσπίζουν ρυθμίσεις βάσει ακριβών και αξιόπιστων δεδομένων.

Τα δεδομένα από διαδικτυακές πλατφόρμες που λειτουργούν στην αγορά βραχυπρόθεσμης ενοικίασης καταλυμάτων δεν είναι επί του παρόντος τυποποιημένα λόγω της ποικιλίας κανόνων που έχουν θεσπιστεί. Τα κράτη-μέλη εφαρμόζουν διαφορετικά συστήματα εγγραφής που διαφέρουν ως προς το εύρος, τις απαιτήσεις, καθώς και το διοικητικό επίπεδο στο οποίο γίνεται η διαχείριση των μητρώων.

Η συμφωνία υποστηρίζει τη δημιουργία ενός πλαισίου συλλογής και ανταλλαγής δεδομένων σε επίπεδο Ε.Ε., ενώ περιλαμβάνει επίσης διατάξεις για να λαμβάνονται καλύτερα υπόψη τα συστήματα καταχώρισης που υπάρχουν ήδη στα κράτη-μέλη.
Σύμφωνα με τους νέους κανόνες, τα κράτη-μέλη που απαιτούν δεδομένα από πλατφόρμες θα πρέπει να δημιουργήσουν ένα εθνικό «ενιαίο ψηφιακό σημείο εισόδου» για τη μετάδοση δεδομένων μεταξύ διαδικτυακών πλατφορμών βραχυπρόθεσμης μίσθωσης και των δημοσίων Αρχών.

Ταυτότητα…
Κάθε σπίτι, διαμέρισμα ή δωμάτιο που προσφέρεται προς ενοικίαση για περιορισμένο αριθμό ημερών το χρόνο θα έχει αριθμό μητρώου, ώστε οι αρμόδιες Αρχές να γνωρίζουν την ταυτότητα του «οικοδεσπότη», δηλαδή του ατόμου που θέλει να νοικιάσει την κατοικία. Οι διαδικτυακές πλατφόρμες θα πρέπει να καταβάλλουν εύλογες προσπάθειες για τη διεξαγωγή τακτικών τυχαίων ελέγχων για να επαληθεύσουν ότι οι αριθμοί εγγραφής είναι έγκυροι.

Το μέτρο θα περιορίσει τη γραφειοκρατία και το κόστος για τους οικοδεσπότες και τις πλατφόρμες, ενώ θα παρέχει στις Αρχές τα δεδομένα που χρειάζονται για να ρυθμίσουν τη δραστηριότητα. Αυτό θα δημιουργήσει επίσης ίσους όρους ανταγωνισμού με άλλους παράγοντες του τουριστικού τομέα και θα βοηθήσει στην καταπολέμηση της απάτης.

Τα κράτη-μέλη θα πρέπει να παρέχουν τις απαραίτητες πληροφορίες για να επιτρέψουν στις δημόσιες Αρχές, τις διαδικτυακές πλατφόρμες, τους οικοδεσπότες και τους πολίτες να κατανοήσουν τους νόμους και τις απαιτήσεις σχετικά με την παροχή υπηρεσιών βραχυπρόθεσμης ενοικίασης καταλυμάτων στην επικράτειά τους. Αυτές περιλαμβάνουν διαδικασίες εγγραφής και απαιτήσεις σχετικά με την πρόσβαση και παροχή αυτών των υπηρεσιών.

Επόμενα βήματα

Αναφορικά με τα επόμενα βήματα, το Συμβούλιο, με βάση τη θέση του, θα ξεκινήσει διαπραγματεύσεις με την Ευρωβουλή για την οριστικοποίηση της νέας νομοθεσίας. Οι διαπραγματεύσεις θα αρχίσουν μόλις και το Κοινοβούλιο καθορίσει τη δική του θέση.
Θα πρέπει να σημειωθεί ότι στο «τραπέζι» του Συμβουλίου βρίσκεται από τον περασμένο Δεκέμβριο μία άλλη πρόταση της Κομισιόν για τον ΦΠΑ στις πλατφόρμες μεταφοράς επιβατών και βραχυπρόθεσμης διαμονής.

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΑΠΟΨΕΙΣ

Γράφει ο Γιάννης Ν. Παληός Η 1η Μάη  κατοχυρώθηκε ως απεργία από τους αγώνες και τις θυσίες εκατομμυρίων εργατών σε όλον τον κόσμο, στον...

ΑΠΟΨΕΙΣ

Γράφει ο Μιχαήλ Αλ. Ξυλοπόδης 29-4-2024       Στις 20 Νοεμβρίου 2017 χειρουργήθηκα στην Αγγεοχειρουργική Κλινική του Νοσοκομείου ¨Αττικόν¨, από τον Καθηγητή κ.  Ιωάννη...

ΧΙΟΣ

Μιλώντας για την Ανάσταση στον Βροντάδο της Χίου και το άρρηκτα συνδεδεμένο μαζί της έθιμο του ρουκετοπόλεμου, σύντομα αντιλαμβάνεται κανείς ότι δεν πρόκειται απλώς...

ΧΙΟΣ

Επίσκεψη στο «Σκυλίτσειο» Γενικό Νοσοκομείο της Χίου πραγματοποίησε ο βουλευτής Χίου, κ. Νότης Μηταράκης, με αφορμή τη δημιουργία της Νέας Μονάδας Μόνιμης Εμφύτευσης στην...

Advertisement